ΕΛΜΕ-ΚΙ: Πόσο αθώο είναι το ενδιαφέρον της ΔΗΜΑΡ για τη δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών και για τη διεξαγωγή ερευνών στα σχολεία;

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.(Πηγή φώτο:kefalonitikanea.gr)

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτες θέσεις που αναπτύσσει η ΔΗΜΑΡ, με πρόσχημα την υπεράσπιση της επιστημονικής έρευνας στην Κεφαλονιά και το Θιάκι, σε σχετική επερώτηση που έγινε από το κόμμα αυτό στη βουλή και είδε το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στην επερώτηση γίνεται λόγος για εκπαιδευτικούς που πρέπει «να συμμετέχουν στη δια βίου μάθηση», ώστε «να αντιλαμβάνονται… τη σημασία της έρευνας, της βιοηθικής και της ερευνητικής δεοντολογίας». Κι αυτό με αφορμή τις ενστάσεις και τα ερωτηματικά που προβάλλονται από εκπαιδευτικούς και γονιούς για το περιεχόμενο και τη διαδικασία έρευνας σε Γυμνάσια και Δημοτικά του Νομού, με τη οποία διερευνάται η σχέση της νεανικής επιθετικότητας με την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης.

Στο όνομα της πρόληψης γίνεται προσπάθεια να καταταχθούν οι μαθητές σε εκείνους που έχουν περισσότερη ή σε εκείνους που έχουν λιγότερη ροπή στην επιθετικότητα. Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει τη λήψη σιέλου και μαλλιού από τα παιδιά (που γίνεται για τη διακρίβωση των ποσοτήτων κορτιζόλης σε κάθε μαθητή) σαν «δειγματοληψία ρουτίνας». Εγκαλεί, μάλιστα, τις κρατικές υπηρεσίες και τις όποιες κυβερνήσεις ότι δεν υιοθετούν μέχρι σήμερα πολιτική για την «ομαλή, αδιάβλητη και με στήριξη» διεξαγωγή τέτοιων ερευνών.

Καθημερινά εντείνονται οι πιέσεις που ασκούνται από το ΥΠΔΒΜΘ σε Διευθυντές και Συλλόγους Διδασκόντων που δε συναινούν να έχουν ενεργητική συμβολή στην εν λόγω έρευνα. Διότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που θα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις της επιθετικότητας των μαθητών στην τάξη και θα παρέχουν τις παρατηρήσεις τους στους ερευνητές, ώστε να επιτευχθεί η συσχέτιση ορμόνης – συμπεριφοράς. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί όσους «διαθέτουν έγκριτες άδειες από αρμόδιους φορείς».

Αλήθεια δεν έχουν ακούσει για προσπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, μετατροπής μαθητών σε πειραματόζωα των εταιριών και ιδιαίτερα των φαρμακοβιομηχανιών – με την αρωγή έγκριτων επιστημόνων και επίσημων φορέων; Δε γνωρίζουν τίποτε για τον εξωραϊσμό επικίνδυνων βιοθεωριών που αποδίδουν στο DNA κοινωνικές συμπεριφορές; Είναι πολιτικά ουδέτερη η ορολογία «καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας», με την οποία οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αναφέρονται και στο κίνημα που αναπτύσσεται μέσα στα σχολεία;

Και με ποιο τρόπο άραγε βλέπει η ΔΗΜΑΡ να κάμπτεται από την πολιτεία κάθε ένσταση, κάθε φωνή διαμαρτυρίας και κάθε οργανωμένη αντίσταση, ακόμη και μέρους της επιστημονικής κοινότητας;

Η δια βίου εκπαίδευση με την οποία, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι θα βοηθηθούν οι αδαείς εκπαιδευτικοί αλλά και η αξιολόγηση αποτελούν βασικούς μοχλούς για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ. Μοχλοί για την αναδιάρθρωση του σχολείου και για τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Ας απαντήσει η ΔΗΜΑΡ, και ως εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος, ποια θέση επιφυλάσσει στο νέο σχολείο των ευρωενωσιακών επιμορφώσεων και της δια βίου εκπαίδευσης σε όσους εκπαιδευτικούς παρεμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της γραμμής. Σε όσους δε μοιράζονται το ίδιο όραμα με την ΕΕ για το σχολείο την κοινωνία.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Τουλάτος Παύλος

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την σχετική επερώτηση της ΔΗΜΑΡ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ενέκριναν έρευνα υποψήφιας διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μαθητές της Ε΄,ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, σε 16 Σχολεία της Κεφαλονιάς.

Στόχος της έρευνας είναι ο προσδιορισμός των επιπέδων της φυσικής ορμόνης κορτιζόλης, για την καλύτερη διαχείριση του στρες κατά την εφηβεία. Συγκεκριμένα, η έρευνα θα προσδιορίσει την στάθμιση των ορίων της κορτιζόλης, επάνω ή κάτω από τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης ή/και επιθετικότητας στην εφηβεία. Οι μαθητές, οι γονείς και οι διδάσκοντες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια διεθνών προδιαγραφών, ενώ οι μαθητές, επιπλέον, καλούνται να συμμετέχουν σε δειγματοληψίες ρουτίνας, όπως δείγμα σιέλου και μαλλιού. Tα αποτελέσματα προάγουν την επιστημονική γνώση διαχείρισης του οξέος και χρόνιου άγχους, συμβάλλοντας στην Ιατρική και στον Άνθρωπο, ιδιαίτερα σε επίπεδα Πρόληψης.

Η έρευνα, όπως όλες οι έρευνες σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, τηρεί όλες τις προδιαγραφές τήρησης του Ιατρικού Απορρήτου περί ανωνυμίας, καθώς πραγματοποιείται μέσω κωδικοποίησης, με δεδομένα και αποτελέσματα συγκεντρωτικής μορφής. Η εν λόγω έρευνα γίνεται με  εθελοντική συμμετοχή. Στο ξεκίνημά της προκάλεσε, αντιδράσεις από ορισμένους διευθυντές σχολείων, οι οποίοι δεν έστειλαν το έγγραφο συγκατάθεσης γονέα σε κάθε γονέα ξεχωριστά, σύμφωνα με την εντεταλμένη άδεια που είχε αποσταλεί από το Υπουργείο, με σκοπό να αποφασίζουν οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι αντ΄ αυτών.

Το μικρό ποσοστό συμμετοχής στην έρευνα απέχει από την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που απαιτείται. Εξαιτίας δημοσιευμάτων και των ως άνω αντιδράσεων έχει προκληθεί αβάσιμη ανησυχία στους γονείς, ότι ενδέχεται τα παιδιά τους να κατηγοριοποιηθούν και να αντιμετωπισθούν ως πιθανοί μελλοντικά επιθετικοί ή ψυχικά ασθενείς πολίτες. Υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα από σχετικούς με την ψυχική υγεία λειτουργούς, προβάλλοντας τη συσχέτιση πολιτικής διαπλοκής του εξωτερικού με  φαρμακοβιομηχανίες. με συνέπεια οι εμπλεκόμενοι, γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ. να αμφισβητούν την διεπιστημονικότητα της  έρευνας και την αξία του εγχειρήματος.

Είναι διαφορετικό να μην λαμβάνει κανείς μέρος σε μία έρευνα, με δεδομένο ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική, και τελείως διαφορετικό δημόσια να διαστρεβλώνεται και να παρεμποδίζεται ο σκοπός και η χρησιμότητά της.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί 

Τι θα πράξουν προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το έργο των επιστημόνων, που διαθέτουν έγκριτες άδειες από αρμόδιους φορείς, να διεξάγεται ομαλά, αδιάβλητα και με στήριξη;

Τι θα πράξουν ώστε, να διαφυλάσσεται η Επιστημονική Έρευνα και να εξασφαλίζεται θεσμικά, ο ζητούμενος κοινωνικός και κρατικός έλεγχος;

Τι θα πράξουν ώστε η έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες να χρηματοδοτείται και να έχει το μερίδιο που της αναλογεί, ισότιμα με τις βιολογικές και τις τεχνολογικές επιστήμες, με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να επιμορφώνονται και να συμμετέχουν στη δια βίου μάθηση, αλλά και να αντιλαμβάνονται μέσω εμπειρίας τη σημασία της έρευνας, της βιοηθικής και της ερευνητικής δεοντολογίας; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam