ΕΛΜΕ-ΚΙ: Συλλαλητήριο για την Υγεία

Διονύσης Γεωργόπουλος

Διονύσης Γεωργόπουλος(Πηγή φωτογραφίας:voutospress.blogspot.com)

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών και του ΠΑΜΕ, από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τακτικό βδομαδιάτικο κλείσιμο των ταμείων και τη δωρεάν πρόσβαση όλων στο Νοσοκομείο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΗ 6.30 μ.μ.

στο Εργατικό Κέντρο

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε ξεσηκωμό τους εκπαιδευτικούς, μαζί με όλο τον υπόλοιπο λαό ενάντια στην πολιτική των άγριων περικοπών στην Υγεία – στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διάλυση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων νοσοκομείων.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στην πληρωμή για φάρμακα και εξετάσεις.

Με τα μέτρα περιορίζονται δραστικά οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια Υγεία κατά 1 δισ. 300 εκατ. ευρώ , ενώ θα μειώνονται κατά 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Ο νέος Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί το μηχανισμό επιβολής ενός “βασικού πακέτου παροχών” με περικοπή εκατοντάδων φαρμάκων, εργαστηριακών εξετάσεων και υγειονομικού υλικού που πληρώνεται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς. Ήδη, πληρώσαμε από την τσέπη μας και πολύ ακριβά για βασικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, που έχουν τεθεί εκτός συνταγογράφησης.

Οι περικοπές με τις λίστες, η συνταγογράφηση αντιγράφων αντί για πρωτότυπα φάρμακα, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και επιβαρύνουν την τσέπη μας.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης “πληρώνεται” από το πενιχρό εισόδημα εργαζομένων και λαού. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θησαυρίζουν.

Ο “εξορθολογισμός” και το “νοικοκύρεμα”, που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι το πρόσχημα για να εφαρμόσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό νόμο μετατρέπει πάνω από 50 δημόσια νοσοκομεία σε παραρτήματα των υπολοίπων 82, στο όνομα της «καλύτερης» λειτουργίας, ενώ καταργεί και πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία στα πλαίσια της δήθεν αποασυλοποίησης.

Εδώ να δούμε και τις επιπτώσεις στην Κεφαλονιά. Μετατρέπεται το Νοσοκομείο Ληξουρίου σε παράρτημα του Νοσοκομείου Αργοστολίου αφού προβλέπεται ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, αυτό σηματοδοτεί ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νομό.

Υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού:

Η Υγεία μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές, χωρίς διακρίσεις. Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Υπάρχει πλούτος και τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα το επιτρέπουν.

Το εμπόδιο είναι τα μονοπωλιακά συμφέροντα!

Το κόστος στην υγεία το δημιουργούν τα κέρδη των βιομηχανιών του φαρμάκου ,του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ,του υγειονομικού υλικού

Προϋπόθεση για να σταματήσει η υγεία να είναι εμπόρευμα είναι να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και να κοινωνικοποιηθούν οι επιχειρήσεις υγείας, παραγωγής φαρμάκου και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για την προστασία της υγείας του λαού, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε την πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ).

Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του σημερινού, βαθύτατα ταξικού συστήματος Υγείας. Τώρα να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στην τρόικα, να κλιμακώσουμε τους αγώνες.

Ανταποκρινόμαστε στην πρωτοβουλία των ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Νομού.

Κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Φάρμακο.

Πλήρη εξοπλισμό των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας με εξοπλισμό βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Αργοστόλι 12/03/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

          Ο Πρόεδρος                                 Οργαν. Γραμματέας

      Γεωργόπουλος Διονύσης        Τουλάτος Παύλος

Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam