ΕΛΜΕΚΙ: H επόμενη σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.(Πηγή φώτο:kefalonitikanea.gr)

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει στο λαό της Κεφαλονιάς ότι η επόμενη σχολική χρονιά βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα». Καμία διασφάλιση δεν υπάρχει για τις λειτουργικές δαπάνες, τις συντηρήσεις, την εκτέλεση εργασιών ακόμη και επείγοντος χαρακτήρα στις υποδομές που αφορούν την ασφάλεια (π.χ. κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου Πάστρας).

Τα σχολεία αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του τηλεφώνου, ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι σε πολλές περιπτώσεις ασυντήρητος, τα αναλώσιμα δεν υπάρχουν. Άλλωστε, νωπές είναι οι μνήμες από τους περιορισμούς και τις ελλείψεις της φετινής χρονιάς σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Το νέο κτίριο του 2ου Λυκείου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που είχαν προγραμματιστεί, παραπέμπονται στις καλένδες ή στις συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Καμία διασφάλιση δεν υπάρχει ότι με τη νέα χρονιά δεν θα υπάρξουν τμήματα των 30 μαθητών αλλά και κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Εφόσον, βέβαια, δε γίνουν προσλήψεις που να καλύψουν τις πραγματικές σημερινές ανάγκες αλλά και εκείνες που προκύπτουν από τις μεταθέσεις και τις συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Καμία διασφάλιση δεν υπάρχει για την καθαριότητα, αφού οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό μπαίνουν στη μέγγενη της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, της χρεωκοπίας για τα σχολεία, οι μεταφορές των μαθητών δέχονται νέο χτύπημα. Ο Δήμος Κεφαλονιάς, υλοποιώντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 35415/28-7-11 άρθ. 1, ζητά να δηλωθούν οι αποστάσεις του τόπου διαμονής των μαθητών από τα σχολεία που φοιτούν, ώστε να καθοριστεί ποιοι μαθητές θα μεταφέρονται και ποιοι όχι!!!

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι ΔΕΝ μεταφέρονται μαθητές που τα σπίτια τους βρίσκονται από τα σχολεία σε απόσταση μικρότερη 1,2 χλμ για την πρωτοβάθμια, 2,5 χλμ για τα Γυμνάσια και 4 χλμ για τα Λύκεια – ΕΠΑΛ –ΕΠΑΣ. Μια σειρά μαθητές, ειδικά των περιφερειακών σχολείων και των ΕΠΑΛ έχουν μεγάλο πρόβλημα.

Για παράδειγμα οι μαθητές από Τραυλιάτα, Πεσσάδα κ.λ.π. για το Γυμνάσιο Κεραμειών και ανάλογα για μια σειρά άλλα σχολεία. Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν «μπαλωθεί» το ζήτημα φέτος, το γεγονός είναι ότι, με αυθαίρετο τρόπο, με βάση κάποια απόσταση καθορίζεται εξαίρεση μαθητών. Η απόσταση μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον εξίσου αυθαίρετα. Γι’ αυτό το πρόβλημα αφορά, τελικά, τους πάντες. Επιπλέον, είναι «ανοιχτά» μια σειρά ζητήματα, όπως οι νέες συμβάσεις και το καθεστώς για τα ειδικά σχολεία.

Το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της παιδείας και της «αποκέντρωσης» αρμοδιοτήτων στους Δήμους. Μιας αρμοδιότητας που επιβάλλεται να είναι κρατική και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης.

Αυτές είναι οι συνέπειες της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και του αυτόνομου αποκεντρωμένου σχολείου της αγοράς. Για την κατάσταση, ευθύνη έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που με την πολιτική τους υποβαθμίζουν το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Να μην υπάρξει καμία αυταπάτη, καμία αναμονή.

Η νέα συγκυβέρνηση θα συνεχίσει τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα των προηγούμενων με την ίδια ζέση. Είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ και την ελληνική πλουτοκρατία, να φορτώσει στο λαό την καπιταλιστική κρίση. Μόνο η λαϊκή συσπείρωση και πάλη μπορεί να παρεμποδίζει, να ανατρέπει αντιλαϊκά μέτρα. Μπορεί να παρεμποδίσει την πλήρη εξαθλίωση των σχολείων και το να επωμιστούν τεράστια νέα βάρη γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

  1. Εδώ και τώρα να διασφαλιστεί ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις. ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα – προγραμματισμός προσλήψεων εκπαιδευτικών που να καλύπτουν τις ανάγκες.
  2. Για τις μεταφορές:
  • Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η ΚΥΑ.
  • Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα χρονιά.
  • Επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
  • Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
  • Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους Δήμους. Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι των «τοπικών» αρχόντων και των γονιών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε σύσκεψη, για οργάνωση της δράσης, εκπαιδευτικούς – γονιούς – μαθητές – εργαζόμενους την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου και πρόταση (πρώτο βήμα) για μαζική παράσταση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα γίνει την Παρασκευή 29/6 στην Κεφαλονιά.Αργοστόλι 23/6/201

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

                               Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γερασιμόπουλος Παύλος

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaTodayTeam