Ενημέρωση από τον Α.Βασιλάκη για τη συνέχιση των ανασκαφών στα Τζανάτα

Αρχαιολόγος Δρ. Αντώνης Βασιλάκης

Αρχαιολόγος Δρ. Αντώνης Βασιλάκης

Τις αμέσως επόμενες μέρες κλείνουμε τη μισή φετινή περίοδο του προγράμματος “Ανασκαφή Υστεροελλαδικού /Μυκηναϊκού Οικισμού Τζαννατων 2012”, που είναι ανασκαφή της ΛΕ ΕΠΚΑ και διεξάγεται με τη διεύθυνση του Επίτιμου Διευθυντή ΥΠΠΟ και τεως Έφορου Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου Δρ Αντώνη Βασιλάκη.

Κύρια χρηματοδότηση του Προγράμματος προέρχεται απο την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας με πρόεδρο τον Γεράσιμο Μεταξά, πρώην δήμαρχο Προννων/Πόρου και πρώην Νομάρχη Κεφαλλονιάς.

Για τις ανάγκες του Προγράμματος, η Εταιρεία -ύστερα απο την αχαρακτήριστη πράξη του Δήμου Κεφαλληνίας να αρνηθεί την παραχώρηση του δημοτικού κτηρίου στον Πόρο, που επι 20 χρονια χρησίμευε ως βάση των αρχαιολογικών δραστηριοτήτων στη ΝΑ Κεφαλληνίας- δημιούργησε ένα νέο κέντρο αρχαιολογικών δραστηριοτήτων στο σπίτι του αείμνηστου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Καμπιτση, που καταγόταν απο δω.

Το σπίτι παραχωρήθηκε ευγενικά απο την οικογένεια Καμπιτση και βρίσκεται πολύ κοντά στην ανασκαφή!Αυτές τις μέρες φεύγουν σιγά σιγά οι Ελληνες, Αγγλοι και Ιταλοί φοιτητές που μετείχαν στην φετινή εργασία.

Οι φοιτητές εργάστηκαν φιλότιμα και με ζήλο κάτω απο τις οδηγίες μου και με την εποπτεία των εμπείρων και ικανών αρχαιολόγων που είναι τα στελέχη και οι άμεσοι συνεργάτες μου, οι μισοί ήδη απο πέρυσι.

Απο τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου αρχίζουμε τη δεύτερη φάση της φετινής περιόδου εργασιών πεδίου.

Τα στελέχη μένουν οι ίδιοι ενώ στην ανασκαφική μας ομάδα θα προστεθούν 13 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Simon Frazer του Βανκούβερ Καναδά.

Έρχονται για πέμπτη χρονιά φέτος στην Κεφαλλονιά, υλοποιώντας συμφωνία του Πανεπιστημίου με την Εταιρεία Μελετών της Προϊστορικής Κεφαλληνίας και με ακαδημαϊκό εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου (καθηγητή) τον διευθυντή της ανασκαφής.

Θα πραγματοποιήσουν ένα πρόγραμμα (φθινοπωρινό εξάμηνο) εμπειρίας στην ελληνική αρχαιολογία.

email