Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Αργοστόλι – Πρόγραμμα

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στο Αργοστόλι

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στο Αργοστόλι

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 αρχίζει την ογδόη πρωινή της 25ης και λήγει με την δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2013.

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για την χώρα μας γιατί μας υπενθυμίζει την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για την δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ. Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 τιμά τον συμπατριώτη μας, Κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα (D-15), πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα. Το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15),τύπου Greyhound, αποτέλεσε ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με πλούσια δράση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 βυθίστηκε από γερμανική αεροπορική επιδρομή ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Λακκί της Λέρου. Απωλέσθηκαν ο κυβερνήτης, πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας, 6 αξιωματικοί,65 υπαξιωματικοί και ναύτες.

Ώρα 10.30 πμ.: Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Κυβερνήτη, Πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Ομιλία θα εκφωνήσει ο κος Δ. Αρβανιτάκης, Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και ιστορικός,.

Ώρα 11.00πμ.:Κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα στο Λιμεναρχείο Αργοστολίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ώρα 07.30πμ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών Αργοστολίου.

Ώρα 08.00πμ.: Έπαρση της Σημαίας

Ώρα 10.30πμ.:Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδωνα. Τον πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γ. Φαρακλός, Φιλόλογος στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου.

Ώρα 11.30πμ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές, τα Θύματα Πολέμου, και τους εκπροσώπους όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, τα Πολιτικά Κόμματα και φορείς του Νομού.

Ώρα 12.00: Παρέλαση Αναπήρων Πολέμου, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, σπουδαστών ΑΕΝ, σπουδαστών του Τ.Ε.Ι., μαθητών Δημοτικών – Γυμνασίων – Λυκείων, Λυκείου Ελληνίδων, Προσκόπων – Οδηγών και λοιπών φορέων, προ των επισήμων με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Κεφαλλονιάς, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

Ώρα 17.30μμ.: Υποστολή της Σημαίας.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού θα παραστεί ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρης Ιατρίδης ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις προσκαλούνται ο Ιερός Κλήρος και οι πάγιοι αποδέκτες προγραμμάτων επισήμων εορτών και εκδηλώσεων και όλοι οι κάτοικοι της πόλης του Αργοστολίου και του Νομού.

Τα της ιεροτελεστίας παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας και τα της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης θα έχει η Υπεύθυνη Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς κα Αντωνάτου Θάλεια. Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας κ. Μ. Κλαουδάτος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην κατάθεση στεφάνων στο τηλέφωνο 2671360530-1 έως και την Πέμπτη 24.10.2013.