Γιάννης Μανιάτης στην Κεφαλονιά: 2 δισ. τα έσοδα από το πετρέλαιο για τις τοπικές κοινωνίες (αλλά για ποιες;)

Γιάννης Μανιάτης στην Κεφαλονιά

Γιάννης Μανιάτης στην Κεφαλονιά.

Ο υφυπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε για το που θα διατεθούν τα έσοδα από τα αντισταθμιστικά αν και σε κάποιο σημείο της ομιλίας του διέψευσε ότι έχουν ήδη δοθεί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση και ζήτησε να του προτείνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες για το πως θα μοιραστούν τα χρήματα.

Πάντως έκανε λόγο, έστω με επιφυλάξεις, για ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου που βρίσκεται κάτω από το Ιόνιο μεγέθους 200.000.000 βαρελιών το οποίο μπορεί να αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες μακροπρόθεσμα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η ενημέρωση αναλυτικά

Στην ενημέρωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, εκπρόσωποι της Δημοτική Αρχής και μέλη των δημοτικών παρατάξεων, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Απουσίαζε ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος ο οποίος έστειλε επιστολή.

Τη συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης ο οποίος αμφισβήτησε και σχολίασε έντονα το λάθος στην ονομασία της χωροθέτησης του οικοπέδου που πιθανολογείται ότι περιέχει κοιτάσματα πετρελαίου, ως οικόπεδο Πατραϊκού ενώ το οικόπεδο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων από τον Πατραϊκό και άπτεται των ακτών της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Ζήτησε διευκρινήσεις για το ποιος ουσιαστικά θα επωφεληθεί από τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Παρατήρησε ότι αποδίδεται στο συγκεκριμένο «οικόπεδο» πότε γεωγραφικός και πότε περιφερειακός προσδιορισμός αλλάζοντας ένα μόνο γράμμα. Το «π» που πότε αναφέρεται στην γεωγραφική «περιφέρεια» και πότε στην Διοικητική «Περιφέρεια». Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη θα αποδοθούν σε αυτήν, δημιουργεί ανησυχία που μπορεί να μετατραπεί σε οργή στην τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι εξορύξεις πετρελαίου πλήττουν τον τουρισμό και ότι η Κεφαλονιά δεν διαπραγματεύεται την πραγματική γεωγραφική θέση του οικοπέδου και την απόδοση του χώρου στους γείτονες.

Ο δήμαρχος επίσης είπε:

«Απαιτούμε τα αντισταθμιστικά οφέλη με νόμο και όχι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να αποδίδονται στους Δήμους. Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε.»

Επίσης ο δήμαρχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία για το περιβάλλον αφού, όπως είπε, το ίδιο το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο θεωρείται δύσκολο και άρα κανείς δεν εγγυάται ότι το περιβάλλον, και το θαλάσσιο και το χερσαίο, θα μείνει ανέπαφο.

Τελειώνοντας ο δήμαρχος Κεφαλονιάς είπε τα εξής:

«Ας σκεφτεί η κυβέρνηση σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα ποιες κοινωνίες θα καταστραφούν. Ας σκεφτεί επίσης αν ένας ενδιαφερόμενος τουρίστας θα θέλει να κολυμπάει και να έχει δίπλα του αντλίες. Ζητάω από τον υπουργό να διασφαλίσει τα δίκαιά μας, να διασφαλίσει το πράσινο ταμείο, το 5% με νόμο και όχι με ΚΥΑ, να έχουμε λόγο και συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίας προστασίας του περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής Κεφαλονιάς, Σπύρος Μοσχόπουλος.

Ο κ. Μοσχόπουλος είπε τα εξής:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος σήμερα που βρισκόμαστε σε αυτή την ενημερωτική ημερίδα, παρουσία του υφυπουργού, και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Ήταν πρότασή μου να γίνει αυτή η ενημέρωση την Κεφαλονιά».

Να σημειωθεί εδώ, ότι σε αυτή την τελευταία φράση αναφέρθηκε και ο αρχηγός της δημοτικής αντιπολίτευσης, Μάρκος Κοτσιλίνης σε τοποθέτησή του που ακολούθησε, ο οποίος αναρωτήθηκε για το ποιος τελικά κάλεσε τον υφυπουργό σε αυτή τη συνάντηση. Ο κ. Κοτσιλίνης μάλιστα μίλησε και για τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας που έκαναν λόγο για «απαίτηση» του δημάρχου για να γίνει η συζήτηση αλλά και για το ότι ο δήμαρχος «χτύπησε το χέρι στο τραπέζι» προκειμένου να γίνει η ημερίδα ενημέρωσης.

Πέρα από αυτά ο κ. Μοσχόπουλος έθεσε 4 βασικά θέματα στην ομιλία του που ήταν η εξής:

«1) Ζητούμε πλήρη ενημέρωση για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, γιατί στην Κεφαλονιά είχαμε ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, από το τέλος του 90. Είχαμε δει να γίνονται σεισμικές έρευνες καθώς και μία γεώτρηση. Όμως αυτές οι έρευνες σταματήσανε χωρίς καμία ενημέρωση προς τον πολίτη και τις αρχές του τόπου.

2) Τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ότι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τις αυστηρότερες προδιαγραφές που υπάρχουν παγκόσμια.

Ένας βασικός λόγος είναι ότι η βασική βιομηχανία και ο βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος του τόπου είναι ο τουρισμός. Άρα οτιδήποτε θα πρέπει να λειτουργεί προσθετικά στο εισόδημα των πολιτών.

Ανέφερε το παράδειγμα της Θάσου όπου λειτουργεί παρόμοια εγκατάσταση χωρίς να βλάπτει τον τουρισμό και το περιβάλλον

3) Να μην τη δούμε σεΐχηδες, ήδη κάποιοι φόρεσαν και τις κελεμπίες, ότι θα γίνουμε πλούσιοι. Απ’ ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα το 90% των γεωτρήσεων είναι στην ξηρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Θα πρέπει σε όλη τη διαδικασία που διαρκεί χρόνια να είμαστε ενήμεροι για την πορεία αλλά και για τα οφέλη που θα μπορεί να έχει η κοινωνία μας από αυτό.

4) Η κοινή υπουργική απόφαση που όταν υπογραφεί, θα γίνει μετά από διαβούλευση, από πλήρη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων του και μετά θα ακολουθήσει η οποιαδήποτε υπογραφή. »

Σωτήρης Κουρής

Σε αρκετά πιο έντονο ύφος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, αναφέρθηκε στην αγωνία και τον εκνευρισμό του κόσμου γι’ αυτά που συμβαίνουν ή θα συμβούν στην περιοχή για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ο κ. Κουρής τόνισε ότι «το σύνολο των κυβερνήσεων που πέρασαν απαξιούν το γεγονός ότι τα Ιόνια είναι μία παραμεθόριος νησιωτική περιοχή».

Και συνέχισε: «Είναι πρωτοφανής και εξοργιστικός ο αποκλεισμός από την διαχείριση των υδρογονανθράκων. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την επιλεκτική στήριξη συγκεκριμένων περιοχών. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη εξαίρεση. Η περιοχή στην οποία εντοπίζονται τα κοιτάσματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την απόδοση των αντισταθμιστικών στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το αίσθημα ευθύνης, και η αγάπη για τον τόπο, δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση την απώλεια μίας τέτοιας ευκαιρίας. Απαιτούμε, την διασφάλιση του περιβάλλοντος, την απόδοση του ανταποδοτικού μερίσματος αλλιώς οι αντιδράσεις μας θα σας εκπλήξουν δυσάρεστα και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και λίαν σοβαρές για όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να μας επιβάλει αυτή την άδικη κατάσταση», τόνισε ο κ. Κουρής κλείνοντας.

Ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης ευχαρίστησε για την πρόσκληση για συζήτηση ενός τόσο μεγάλου θέματος. Μίλησε για τις προσπάθειες τις Ελλάδας να βγει από την 15ετή απομόνωση από την πετρελαϊκή αγορά, με διαφάνεια, αξιοπιστία και να ανοίξει την πόρτα στους επενδυτές.

Ο κ. Μανιάτης είπε επίσης τα εξής:

«Το ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων έχουμε την ικανοποίηση ότι αποτελεί προϊόν διακομματικής συναίνεσης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, που ψήφισαν τον νόμο 4001 και συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Με τις συνομιλίες που έχουμε τόσο με το ΚΚΕ όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, έχουμε καταφέρει να είναι το μοναδικό θέμα δημόσιας συζήτησης που έχουμε συγκροτήσει μία διακομματική επιτροπή που εφεξής θα εξετάζει το θέμα».

Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε ότι πριν από μερικές μέρες έστειλε επιστολή στους αρχηγούς όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή ώστε να συνεχιστεί η συναίνεση και τα επόμενα χρόνια. Ζήτησε εκπρόσωπος των κομμάτων να συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις. Δέχτηκαν όλοι πλην του ΚΚΕ. Σχολίασε το γεγονός αυτό λέγοντας τα εξής:

«Αυτό είναι μία σπουδαία κατάκτηση όλων μας. Σε μία εποχή κρίσης όπως αυτή που περνάμε, όπου με αγωνία η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι οικογένειες, οι πολίτες ψάχνουν να βρουν νέες πηγές πλούτου, ο ορυκτός πλούτου, η πιο παραμελημένη προίκα που έχουμε στη χώρα μας, αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια.»

Οι 3 πυλώνες

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε 3 πυλώνες που θεμελιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες.

1) Απόλυτη διαφάνεια, καμία απευθείας ανάθεση, όλα θα γίνονται με διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Όλα θα επικυρωθούν από τη βουλή.

2) Προϋπόθεση ότι η κάθε επένδυση θα σέβεται το περιβάλλον και θα υπακούει στις βασικές αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας.

3) Ο κ. Μανιάτης μίλησε για «επανάσταση που έγινε, με τον νόμο 4001, στον τρόπο που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει τις τοπικές κοινωνίες. Στο παρελθόν η ελληνική κοινωνία αντιμετώπιζε τις τοπικές κοινωνίες με αδιαφορία και το σύνολο των εσόδων από κάθε παρόμοια δραστηριότητα το έπαιρνε η κεντρική διοίκηση. Υπήρχε άρθρο που επί 40 χρόνια απαγόρευε στην εκάστοτε κυβέρνηση να επιβάλει οποιοδήποτε φόρο ή τέλος στην εξορυκτική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τις τοπικές ανάγκες. »

Είπε επίσης ότι με το νόμο 4001 το ανταποδοτικό όφελος είναι στην ουσία 25% και όχι 5% (αν προστεθεί και το ποσοστό του Πράσινου Ταμείου) και ότι αυτό δεν το κάνει καμία χώρα της Ευρώπης. Να δίνει δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες το πάνω από το 25% των εσόδων.

Σε χάρτη που έδειξε η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στη Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα στο θέμα των υδρογονανθράκων.

«Αυτή την κατάσταση πρέπει να την ανατρέψουμε. Γεωτρήσεις γίνονται σε όλη τη Μεσόγειο (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη κ.λπ.)».

Μίλησε επίσης για τη βιασύνη που υπάρχει και έφερε σαν παράδειγμα την Κύπρο, η οποία ξεκίνησε το 2003, πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες το 2006 και έβαλε γεωτρύπανα το 2011.

Και συνέχισε : «Η ιστορία του πετρελαίου έχει βάθος χρόνου. Οι βιαστικοί θα σκοντάψουν. Και δεν επιτρέπεται σε κανένα να λέει ότι αύριο θα λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Χρειάζεται υπευθυνότητα και επαφή με την πραγματικότητα.»

Έδειξε το ημερολόγιο δράσεων για το τι έγινε από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι σήμερα και τόνισε ότι όλο αυτό στηρίχτηκε «στον πατριωτισμό, την ανιδιοτέλεια, τη γνώση και τον επαγγελματισμό δημοσίων υπαλλήλων. Σε άλλες χώρες του κόσμου χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ ενώ στην Ελλάδα κόστισε ΜΗΔΕΝ. Τα κάναμε με μία 20δα στελεχών του υπουργείου με τη συνεργασία καθηγητών πανεπιστημίου. Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να στηριχτούμε στη γνώση και την προσφορά Ελλήνων πολιτών. Άλλοι για να κάνουν παρόμοια πράγματα χρειάστηκε να τα καλοπληρώσουν.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έμμεσα οφέλη από τις εξορύξεις.

«Αυτή τη στιγμή ο Πρίνος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας από την οποία βγάζουμε πετρέλαιο. Από το 30 η Ελλάδα ψάχνει για πετρέλαιο. Το μόνο κοίτασμα που βρέθηκε και να είναι αξιοποιήσιμο είναι ο Πρίνος. 120.000.000 βαρέλια περίπου έδωσαν 3 δισ. δολάρια. Ο Πρίνος σήμερα με τα 2500 βαρέλια (Σ.Σ. Τα χαρακτήρισε σταγόνες) απασχολεί 300 ανθρώπους, ζει 300 οικογένειες και έχε δημιουργήσει διπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων δημιουργεί άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.»

Επίσης μίλησε για τα οφέλη του δημοσίου.

«Το ερώτημα είναι τί θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από όλα τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Από τα 100 δολάρια που κάνει το κάθε βαρέλι πετρέλαιο, το κράτος αναμένει να εισπράττει τα 30-40 δολάρια. Τα υπόλοιπα είναι τα κόστη και τα κέρδη του όποιου αναδόχου. Στο νόμο που έχουμε περάσει έχουμε δώσει στην ελληνική πολιτεία, στους ανθρώπους που θα διαπραγματεύονται και στο μέλλον, τη δυνατότητα να εισπράττουν χρήματα για το δημόσιο από παντού. Ακόμη και να εισπράξουν χρήματα με την υπογραφή της σύμβασης. »

2 δισ. ευρώ για τις τοπικές κοινωνίες

Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στο μέγεθος των κοιτασμάτων που εικάζεται ότι υπάρχουν στο Ιόνιο. Μίλησε με επιφύλαξη αλλά δεν απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα. Είπε λοιπόν ότι τα συνολικά κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας υπολογίζονται σε περίπου 285.000.000 βαρέλια. Το κοίτασμα που ενδιαφέρει την Κεφαλονιά, αυτό που μέχρι σήμερα ονομάζεται οικόπεδο «Πατραϊκού Δυτικά» είναι και το μεγαλύτερο αφού υπολογίζεται σε περίπου 200.000.000 βαρέλια με δεύτερο αυτό των Ιωαννίνων (85 εκ.) και αρκετά μικρότερο αυτό του Κατακόλου (5 εκ. βαρέλια).

Ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας πάντα ότι μιλάει με επιφυλάξεις, είπε ότι το κέρδος από τα 200.000.000 βαρέλια υπολογίζεται σε περίπου 20 δισ., για μία περίοδο 20-40 χρόνων).

Και συνέχισε: «Από αυτά, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να έχει έσοδο 8 δισ. Άρα τα έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες είναι περίπου 2 δισ., πάντα κατ’ εκτίμηση».

Που θα πάνε όμως τα αντισταθμιστικά;

Στη συνέχεια ο υφυπουργός έδωσε ένα είδος απάντησης στο θέμα που καίει την τοπική κοινωνία σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη. Έδειξε χάρτη που είχε τον χαρακτήρα «Εμπιστευτικό» και στον οποίο φαίνονταν οι περιοχές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα λεγόμενα «οικόπεδα».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι το «οικόπεδο» το οποίο περιλαμβάνει την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και μέρος της Αιτωλοακαρνανίας ονομάστηκε το 1997 «Πατραϊκός Δυτικά» και ότι προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες open door, οι περιοχές θα πρέπει να αναφέρονται και σήμερα με τα ονόματα που είχαν οι πρώτες μελέτες. Είπε δηλαδή ότι στην ουσία το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό κάτι που δεν έπεισε όμως τους περισσότερους από τους παραβρισκόμενους.

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε επίσης:

«Το πιο σώφρων απ’ όλα είναι να ακολουθήσουμε την απλή λογική. Τους Δήμους τους εκπροσωπούν θεσμικά όργανα. Το πιο σωστό λοιπόν είναι να υπάρξει μία πρόταση από τους δήμους και τις περιφέρειες για το πως θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των τοπικών περιοχών. Όταν υποβληθεί αυτή η πρόταση η κυβέρνηση θα τη δώσει στα κόμματα προς συζήτηση.

Δείτε ένα παράδειγμα για το πόσο σύνθετο είναι το ζήτημα.

Στην ΚΥΑ για το λιγνικό τέλος, στην ΚΥΑ για το τέλος πετρελαιοειδών, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, διαδικασία σεβασμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο ερώτημα το εύλογο, αυτά που λέμε σήμερα θα ισχύσουν αύριο; Χωρίς να μπορεί να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον αυτό που ξέρω είναι ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων σχεδόν των κομμάτων. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στις εκλογές δεν υπάρχει κανένας λόγος τα συγκεκριμένα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση και συμφωνούν με την πολιτική αυτή να αλλάξουν στάση.

Το θέμα αυτό αφορά γενεές, και το κράτος έχει συνέχεια, και επιτέλους να σοβαρευτούμε. Είναι μία κατάκτηση της Ελλάδας αυτό που γίνεται στα πετρέλαια να συμφωνούν όλα τα κόμματα. »

Ασφάλεια

Ο υφυπουργός μίλησε και για το θέμα της ασφάλειας και ανέφερε ότι το υπουργείο ζήτησε να μεταφραστεί και να δοθεί στη δημοσιότητα ο νορβηγικός κανονισμός, ο οποίος θεωρείται ο αυστηρότερος στον κόσμο. Τόνισε επίσης, ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, το Ελληνικό Δημόσιο θα δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των πληροφοριών που έχει σχετικά ότι αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε και πάλι ο δήμαρχος Κεφαλονιάς ο οποίος αναρωτήθηκε για το πως ένα λάθος σε ένα ΦΕΚ του 97 μπορεί δημιουργεί τόσα προβλήματα σήμερα και ζήτησε εκ νέου δέσμευση ότι αυτό θα αλλάξει. Έστω στην ουσία του.

Ο υφυπουργός απάντησε και πάλι ότι περιμένει από την ένωση των δήμων να του κάνει πρόταση για την αλλαγή.

Το μνημόνιο και τα πετρέλαια

Ύστερα από ερώτηση ο κ. Μανιάτης είπε ότι ουδεμία αναφορά υπάρχει στο κείμενο του μνημονίου στο θέμα των εσόδων της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα κάτι που αντέκρουσε όμως τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση όσο και ο κ. Καλούδης, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, λέγοντας ότι το Αγγλικό δίκαιο στο οποίο έχει υπάγεται η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει την κατάσχεση οποιουδήποτε στοιχείου εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, άρα και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στα εξής:

«Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία η αναμόχλευση του θέματος σε σχέση με το χρόνο και τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας. Καταρχάς δεν είμαστε αρνητικοί στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τίθεται το ερώτημα όμως από ποιους γίνεται η εκμετάλλευση και για ποιους. Θα καρπωθεί τα οφέλη ο λαός ή θα είναι άλλη μία δραστηριότητα καπιταλιστική. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα έσοδα θα πάνε στη λαϊκή οικογένεια και όχι στους καπιταλιστές.»

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δ. Ματζουράτος είπε ότι το ΚΚΕ δεν έχει συμφωνήσει στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει συνεκμετάλλευση του Ιονίου και του Αιγαίου, λέγοντας μάλιστα ότι πρόσφατα Αλβανία και Τουρκία έκαναν κοινά γυμνάσια στο Ιόνιο. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση αναβάλλει διαρκώς την ΑΟΖ με την Αλβανία. Τέλος τόνισε ότι φοβούνται ότι και τον ορυκτό πλούτο της χώρας θα τον απομυζήσουν τα «συμφέροντα των πολυεθνικών, των βιομηχάνων και της πλουτοκρατίας».

Πως θα γίνει ο έλεγχος των περιβαλλοντολογικών;

Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, σχολίασε το γεγονός ότι ακόμη και οι αυστηρότερες περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές εάν εφαρμοστούν, το περιβάλλον παραμένει απροστάτευτο αν δεν ελέγχονται αυτές οι προδιαγραφές. Σχολίασε μάλιστα το εξής: «Όταν υπάρχει αδυναμία ελέγχου για το αν λειτουργεί με τις σωστές προδιαγραφές ο βιολογικός καθαρισμός ενός ξενοδοχείου, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις γεωτρήσεις της BP και της Shel;»

Πηγή άρθρου: kefalonitikanea.gr