Η σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονιά και πάλι στα δικαστήρια της Ιταλίας

Μνημείο Μεραρχίας Aqui

Μνημείο Μεραρχίας Aqui (Πηγή φώτο: kefalonia.net.gr)

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την ανακοίνωση των Ιταλικών δικαστηρίων ότι πρόκειται να ξανανοίξουν την υπόθεση της σφαγής 5000 Ιταλών στην Κεφαλονιά το 1943. Όλοι μας γνωρίζουμε την ιστορία, αλλά ο νομός μας δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με αυτή την πρόσφαση είδηση. Το άνοιγμα της υπόθεσης της Κεφαλονιάς ήρθε μετά την ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο.

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελία της Ρώμης θα ζητήσει να δικαστεί 90χρονος πρώην Γερμανός στρατιώτης (τότε ήταν μόλις 22 ετών) που φέρεται να σχετίζεται με τις εκτελέσεις των Ιταλών στρατιωτών στο νησί μας.

Ο αξιωματικός της Βέρμαχτ θα κληθεί να απολογηθεί για σφαγή εκ προμελέτης και βασανιστήρια σε βάρος των θυμάτων. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην αξιωματικός κατηγορείται για την εκτέλεση 73 Ιταλών αξιωματικών.

Να αναφέρουμε ότι πριν 4 χρόνια Ιταλοί εισαγγελείς κινήθηκαν εναντίον του πρώην υπολοχαγού Οτμάρ Μουεχόσερ, ο οποίος έδωσε την εντολή εκτέλεσης στο εκτελεστικό απόσπασμα του Στρατηγού Αντόνιο Γκαντίν. Ο Στρατηγός Γκαντίν, επικεφαλής της μεραρχίας των Ιταλών στην Κεφαλονιά, αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια με μαντίλι κατά την εκτέλεσή του και πέθανε φωνάζοντας “Ζήτω η Ιταλία, ζήτω ο βασιλιάς”.

Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam