Η θέση του KefaloniaToday σχετικά με το λεγόμενο debate

KefaloniaToday.com

KefaloniaToday.com

Σαν ομάδα επιλέξαμε να μείνουμε σιωπηροί παρατηρητές της “διοργάνωσης” του “debate” που έλαβε χώρα στις 10/6 στο ξενοδοχείο Όλγα, στο Αργοστόλι.

Αφού έλαβε χώρα το “debate” και επειδή δε θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ή εντυπώσεις πριν τη διεξαγωγή του, σήμερα παραθέτουμε τη γνώμη μας η οποία δε μας ζητήθηκε ποτέ. Εφόσον τέθηκε ως πρωτοβουλία των τοπικών ΜΜΕ της Κεφαλλονιάς, θα έπρεπε να διοργανωθεί ως τέτοια ή να μας έχει ζητηθεί η γνώμη μας. Παρά το σεβασμό που τρέφουμε απέναντι στο πρόσωπο του κ. Βούτου ουσιαστικά το συγκεκριμένο “debate” ανακοινώθηκε μέσω μίας ανάρτησης στο προσωπικό του blog με εκβιαστικά χαρακτηριστικά για τους μη συμμετέχοντες ώστε να επιβληθεί τελικά μία συνέντευξη των υποψηφίων από έναν και μόνο δημοσιογράφο του νομού. Με λύπη μας είδαμε ότι πολλοί υποψήφιοι και ΜΜΕ απλά ακολούθησαν.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός debate είναι ότι αν υπήρχε ωριμότητα πολιτικού διαλόγου στο νομό μας θα διοργανωνόταν από τους ίδιους τους υποψηφίους καλώντας τα ΜΜΕ και θέτοντας οι ίδιοι τους όρους. Ως όρους εννοούμε το ποιος θα οργανώνει τη συζήτηση, ποιοι θα συμμετέχουν κάνοντας τις ερωτήσεις κτλ. Αυτός είναι άλλωστε ο σωστός τρόπος διεξαγωγής ενός debate. Αυτή είναι η λογική και η εφαρμογή της δημοκρατίας.

Η διοργάνωση ενός debate συλλογικά από δημοσιογράφους, ακόμα κι αν γινόταν έτσι, θα ήταν λάθος αφού το λειτούργημα που επιτελεί ο δημοσιογράφος δε συμπεριλαμβάνει την πρωτοβουλία του να δημιουργεί διάλογο, αλλά να ενημερώνει τους πολίτες για τα γεγονότα και το διάλογο που γίνεται μεταξύ άλλων πολίτών. Μπορεί να προάγει το διάλογο μέσω του έργου του, αλλά όχι να τον δημιουργεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν μιλάμε για υπέρβαση του ρόλου του δημοσιογράφου την οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σαν KefaloniaToday. Σκοπός μας δεν είναι ούτε να τραβήξουμε τα βλέματα προς εμάς, ούτε να πάρουμε περισσότερα κλικ στη σελίδα μας προωθώντας έναν, δύο ή και τρεις υποψηφίους.

Τέλος, τη στιγμή που οι επικείμενες εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν με τη χρήση λίστας και ο ρόλος του υποψηφίου ως προσώπο θα επηρρεάσει πολύ λίγο το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα (μην κοροϊδευόμαστε, Κεφαλονίτες είμαστε όλοι, σε ένα νησί με μικρό πληθυσμό δε χρειάζεται έτσι και αλλιώς να ξαναγνωρίσουμε τους υποψηφίους που γνωρίζουμε έτσι και αλλιώς) τί ακριβώς εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο “debate”; Μην ξεχνάμε ότι ο εκτελεστικός ρόλος του βουλευτή σε τοπικό επίπεδο είναι περιορισμένος έως ανύπαρκτος σε ένα μη πελατειακό κράτος.

email