Υπάρχει και η άλλη Ιθάκη, η αληθινή

Υπάρχει και η άλλη Ιθάκη, η αληθινή

Υπάρχει και η άλλη Ιθάκη, η αληθινή

Tο Σαββατοκύριακο  25 και 26 Φεβρουαρίου αναδείχθηκε από εκπομπές των τηλεοπτικών  σταθμών η πρόσληψη τσοπάνη στο Δήμο Ιθάκης, ύστερα από σχετική προκήρυξη του Δημάρχου Γιάννη Κασσιανού.

Μάλιστα σε κάποιες εκπομπές υπήρξε και άμεση επικοινωνία με το  Δήμαρχο κατά την οποία  εξήγησε τα κίνητρα και το σκεπτικό της απόφασής του. Επειδή θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής:

– Εκθέτει και απαξιώνει το ιστορικό μας νησί και τούς αξιοπρεπείς κατοίκους του.

– Καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες σε κάποιους συμπατριώτες μας αλλά και σε εκτός Ιθάκης συνανθρώπους μας που αγωνιούν να βρουν ένα μεροκάματο και παίζει με την αγωνία και το πόνο χιλιάδων άνεργων  νέων και απολυμένων, ως δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουμε τα εξής:

– Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε αναλυτικά με τα υποτιθέμενα επιχειρήματα που πρόβαλε ο Δήμαρχος για να στηρίξει την κενού περιεχομένου εξαγγελία του, αφού όλα είναι ψευδή.

– Ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόσληψη δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί αφού ο Νόμος είναι σαφής και απαιτεί πτυχίο Α.Ε.Ι για τη πρόσληψη Ειδικού Συμβούλου στο  Δήμο.

– Επί ένα ολόκληρο χρόνο ο Δήμαρχος προσπαθεί να προσλάβει ως Ειδική Σύμβουλο στο Δήμο Ιθάκης την αδερφή του χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού δεν πληροί τα απαιτούμενα από το Νόμο προσόντα.

– Πολύ πρόσφατα και πιθανότατα εντός της προηγούμενης  εβδομάδας, ανακοινώθηκε στο Δήμο η για τρίτη φορά απόρριψη της συγκεκριμένης πρόσληψης.

– Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος της προκλητικής και ανιστόρητης εξαγγελίας του Δήμαρχου περί πρόσληψης τσοπάνη στο Δήμο Ιθάκης. Μοναδικό σκοπό έχει να προσβάλει τούς κατοίκους του νησιού μας ως ένα είδος εκδίκησης για την αδυναμία πρόσληψης της αδερφής του.

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας πιστεύουμε ότι, ειδικά ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ο πλησιέστερος στο πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες, πρέπει να διαφυλαχθεί τόσο ως προς το κύρος του όσο και ως προς την αξιοπρέπειά του.

Τέτοιες ενέργειες σαν αυτή του Δήμαρχου που δυστυχώς δεν είναι η μόνη, ευτελίζουν το θεσμό και  όσους τον υπηρετούν.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε ότι στο πέρασμα των αιώνων και του χρόνου, η Ιθάκη υμνήθηκε και άπλωσε  τη φήμη της στα πέρατα του κόσμου μέσα από τον  Όμηρο και τον Οδυσσέα και τη λαχτάρα του Νόστου και της αιώνιας επιστροφής.

Στη νεότερη ιστορία της διαφημίστηκε μέσα από τη ναυτοσύνη και τούς άξιους εφοπλιστές και ναυτικούς της αλλά και τους ευεργέτες της  Σταθάτους, Δρακούλη, Καλλίνικο και Γράτσο.

Τη τίμησαν και τη τιμούν και την προβάλουν προσωπικότητες όπως: ο Ευγένιος Καραβίας, ο Νίκος Γαλάτης Φιλικός, ο Πλάτωνας Δρακούλης  συγγραφέας Σοσιαλιστής, ο Κωνσταντίνος Καβάφης ποιητής, ο Λορέντζος Μαβίλης συγγραφέας, ο Νίκος Καρβούνης δημοσιογράφος, ο Παναγής Λεκατσάς διεθνολόγος, ο Δημήτρης Λεκατσάς, η Αλέκα Παϊζη και η Βέρα Ζαβιτσιάνου ηθοποιοί, ο Βασίλης Ιθακήσιος ζωγράφος, η Τόνια Νικολαίδη χαράκτρια, ο Φώτος Γιοφύλλης λαογράφος-ποιητής, ο Νίκος και ο Γιάννης Βλασσόπουλος, η Ρίτα Τσιντήλη-Βλησμά και ο Δημήτρης Παίζης-Δανιάς συγγραφείς-ερευνητές, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης-στιχουργός, ο Κωνσταντίνος Δρακάτος Ακαδημαϊκός-οικονομολόγος, ο Γιώργος Παξινός γιατρός-Ακαδημαϊκός, ο Άλεξ  Καλλίνικος πανεπιστημιακός-μαρξιστής.

Την υπηρέτησαν και την τίμησαν οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Ιωάννης και Φάνης Κακριδής και Δημήτρης Μαρωνίτης. Τη τίμησαν και τη διαφήμισαν προσωπικότητες του διαμετρήματος και του κύρους των Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκου, Μελίνας Μερκούρη, Ιονέσκο, Ζακ Λάνγκ, Ρομιγύ.

Το σπουδαίο έργο όλων των προαναφερόμενων φωτεινών προσωπικοτήτων αλλά και αυτών που σίγουρα λησμονήσαμε να αναφέρουμε, μαζί με τα Παγκόσμια Οδυσσειακά Συνέδρια, τα Φεστιβάλ μουσικής και θεάτρου και τη δράση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, έχουν καταξιώσει παγκοσμίως το νησί μας.

Εμείς είμαστε με αυτή την Ιθάκη και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη φήμη της. Αυτής  της Ιθάκης που εμείς θέλουμε μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της αλλά και των φίλων της, δεν της αρμόζει να σχολιάζεται στα Μ.Μ.Ε για τη πρόσληψη τσοπάνου ή τη διεξαγωγή περιφερόμενων καλλιστείων!

Χρήστος Σκληρός- Αλέξανδρος Ταφλαμπάς

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Πηγή άρθρου: kefaloniaTodayTeam