Ιταλός εισαγγελέας καλεί σε δίκη Γερμανό για τη σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονιά

Σορροί εκτελεσμένων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui

Σορροί εκτελεσμένων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui

Στρατιωτικός εισαγγελέας στη Ρώμη ζήτησε να σχηματιστεί κατηγορητήριο για τον πρώην γερμανό στρατιώτη, τώρα 89 χρόνων, για τη δολοφονία «τουλάχιστον 117 Ιταλών” , το Σεπτέμβριο του `43.

Πρόκειται για τον Alfred Stork, ο οποίος φέρεται να έλαβε μέρος στην τελευταία πράξη της σφαγής: τον τουφεκισμό στο «Casseta Rossa» (Κόκκινο σπίτι, κοντά στο Αργοστόλι).

Όπως εξηγεί ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Ρώμης, Marco De Paolis οι ανακριτές οδηγήθηκαν στον Stork στο πλαίσιο της έρευνας κατά του Otmar Muhlhauser, πρώην αξιωματικού ο οποίος πέθανε τον Ιούλιο του 2009, την περίοδο της προκαταρκτικής ακρόασης εναντίον του. Από τη σχετική έρευνα για τον Muhlhauser εντοπίστηκαν άλλοι δύο στρατιώτες της Βέρμαχτ, ο Gregor και Peter Werner Steffens, και οι δύο πλέον στα ενενήντα τους. Για αυτούς όμως ο ανακριτής του στρατιωτικού δικαστηρίου θεώρησε ότι δε βρέθηκε καμία βάση για να ασκηθούν κατηγορίες.

Η έρευνα φάινεται να έχει αποδείξει τη συμμετοχή του Stork στην εκτέλεση των αξιωματικών στο Casetta Rossa, στις 24 Σεπτεμβρίου 1943. Κατά την ομολογία του το 2005 μπροστά σε Γερμανούς δικαστές ο Stork παραδέχθηκε ότι ανήκε σε ένα από τα δύο τάγματα που ήταν ενεργά εκείνη τη μέρα. Με το αίτημα για την παραπομπή του πρώην στρατιώτη ανοίγει μία από τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες δικαστικές υποθέσεις του πολέμου, η οποία εκτός από τον όρο της “συμβολικής” ποινής που επιβλήθηκε από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης στον General Hubert Lanz (καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, αλλά έμεινε στη φυλακή μόνο τρία) σχετίζεται και με πολλές διεργασίες που έλαβαν χώρα στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται σε τουλάχιστον 5.000 με ανώτατο όριο τους 10.000, σχεδόν το σύνολο της Μεραρχίας Acqui. Σήμερα, σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες στο γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα της Ρώμης, Κάρλο Τζεντίλε, πιστεύεται ότι οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν περίπου 2.300, άλλοι πυροβολήθηκαν μετά την παράδοσή τους και 1.500 πνίγηκαν κατά τη μεταφορά τους μακριά από το νησί με πλοία.

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaTodayTeam με πληροφορίες από ilsecoloxix.it