Κατασχέσεις στους λογαριασμούς του Δήμου στην Κεφαλονιά – Κίνδυνος και για κατασχέσεις ακινήτων

Δήμος Κεφαλλονιάς

Δήμος Κεφαλλονιάς: (Πηγή φώτο:kefalonianmantata.gr)

Οι κατασχέσεις από προμηθευτές και εργολάβους στους λογαριασμούς του Δήμου Κεφαλονιάς στάθηκαν αφορμή για να διακοπεί για μία ακόμη φορά η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι κατασχέσεις έγιναν στον λογαριασμό του Δήμου στην Εθνική Τράπεζα, αφού είχαν προηγηθεί διαταγές πληρωμής οι οποίες έγιναν εκτελεστές.

Ο Δήμαρχος έριξε την ευθύνη στους εργαζόμενους, η Λαϊκή Συσπείρωση αντέδρασε με άσχημο τρόπο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ανουσάκης, να διακόψει τη συνεδρίαση 2 φορές προχωρώντας τελικά σε οριστική διακοπή και επανάληψη της συνεδρίασης για σήμερα το μεσημέρι στις 12.

 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, το θέμα των κατασχέσεων έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης η νομική σύμβουλος του Δήμου Κεφαλονιάς λόγω της κρισιμότητάς του.

Η Δημοτική Αρχή όμως αρνήθηκε να το συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Το θέμα πραγματικά επείγει και η Κατερίνα Κουταλά δήλωσε ότι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής θα έπρεπε να είναι ακαριαία γιατί το θέμα είναι μείζον και γιατί εάν ο Δήμος ήθελε να προσβάλει κάποιες από τις αποφάσεις με ένδικα μέσα θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα.

Η κ. Κουταλά δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα να παρέρχονται επί μήνες, να χάνει τις προθεσμίες ο Δήμος και στη συνέχεια να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί του και να μην μπορεί να εκτελέσει την οικονομική του δραστηριότητα. Και συμφωνώ επί της ουσίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι αυτό το θέμα είναι σοβαρό  και θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα.»

Κίνδυνος για κατασχέσεις ακινήτων του Δήμου

Όπως ενημέρωσε η σύμβουλος ο Δήμος θα πρέπει να περιμένει και άλλες διαταγές πληρωμής ενώ η κ. Κουταλά δήλωσε, ότι με βάση και την πείρα της από τον Δήμο Ερίσου, στον οποίο αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα με παλαιές υποχρεώσεις του Δήμου που κατέληξαν σε κατασχέσεις ακινήτου στο Φισκάρδο, το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Κεφαλονιάς.

Ήξερε ο Δήμαρχος

Παρά τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος, ότι δηλαδή δε γνώριζε για αυτές τις υποθέσεις, η Κατερίνα Κουταλά υποστήριξε ότι οι διαταγές αυτές κοινοποιούνται στον Δήμαρχο άρα τις γνώριζε από παλιά.

Ο Γιάννης Κουρούκλης της Λαϊκής Συσπείρωσης επίσης δήλωσε ότι όπως προκύπτει από τα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής, έχουν κοινοποιηθεί δεκάδες διαταγές πληρωμής στον Δήμο Κεφαλονιάς, από εργολάβους και προμηθευτές που έχουν εκτελέσει κάποια έργα, για τις οποίες το νομικό τμήμα του Δήμου τους ζήταγε στοιχεία για να μπορέσει να τις προσβάλει, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προθεσμίες. Τα έγγραφα που έστελνε το νομικό τμήμα πήγαιναν τόσο στον δήμαρχο όσο και στον αντιδήμαρχο οικονομικών και την οικονομική υπηρεσία χωρίς όμως να υπάρχει απάντηση με αποτέλεσμα να τελεσιδίκησαν οι υποθέσεις με αποτέλεσμα κάποιοι να προχωρήσουν σε κατασχέσεις στο λογαριασμό του Δήμου.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Σε ανακοίνωση προέβη η Λαϊκή Συσπείρωση σε σχέση με τα γεγονότα που οδήγησαν στην χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή [ ΝΔ ] , η μείζονα αντιπολίτευση [ ΠΑΣΟΚ ] και η  « Ανεξάρτητη» παράταξη του κ. Μιχαλάτου στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής τους διέλυσαν προσχεδιασμένα το σημερινό δημοτικό συμβούλιο αρνούμενοι να συζητήσουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν το Λαό της Κεφαλονιάς. 

Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούσαν τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας [ λειτουργία νοσοκομείου, κέντρων υγείας, αγροτικά ιατρεία κ.λ.π ], το θέμα της αντιπυρικής προστασίας, βάζοντας έτσι πλάτη και συγκαλύπτοντας τις ευθύνες από την πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου με τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή συνεπάγεται για τον λαό της Κεφαλονιάς.

Επίσης αρνήθηκαν να συζητήσουν το ζήτημα της κατάσχεσης του κεντρικού λογαριασμού του Δήμου (που τηρείται στην Εθνική τράπεζα) από εργολάβους, για οφειλές που είχαν προς αυτούς οι προηγούμενοι δήμοι για έργα που είχαν ή φέρεται ότι είχαν εκτελέσει . 

Η παραπάνω κοινή στάση των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου αναδεικνύει εκτός των άλλων τις ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών [  ΝΔ , ΠΑΣΟΚ , ΣΥΝ ] αλλά και της τωρινής δημοτικής αρχής που υλοποιώντας την  κυρίαρχη πολιτική της υποχρηματοδότησης των λαϊκών αναγκών μεταθέτουν αυτές στις πλάτες των μικρομεσαίων επαγγελματιών την ώρα που ψηφίζουν και προωθούν την απλόχερη χρηματοδότηση σε μεγαλοεργολάβους και διευκολύνουν με διάφορους τρόπους το μεγάλο κεφάλαιο [ ανεμογεννήτριες, ΜΚΟ , μεγαλοξενοδόχους, μεγάλες λατομικές επιχειρήσεις κ.λ.π. ].

Μπροστά στις ευθύνες αυτής της πολιτικής τους η δημοτική αρχή [ ΝΔ ] επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου στους εργαζομένους του Δήμου, χρησιμοποιώντας τους ως εξιλαστήρια θύματα [ τέθηκε ζήτημα διενέργειας ΕΔΕ εκ μέρους του Δημάρχου για αναζήτηση ευθυνών των εργαζομένων  ] για να συγκαλύψει την πολιτική επιλογή της, αφενός μεν της μη πληρωμής των δικαιούχων και αφετέρου της μη διασφάλισης των συμφερόντων του δήμου.  

Καλούμε τον λαό της Κεφαλονιάς να βγάλει τα συμπεράσματά του και από τα παραπάνω γεγονότα για τις πολιτικές που εφαρμόζουν η δημοτική αρχή, η μείζονα αντιπολίτευση και οι σύμμαχοι της και να τους καταδικάσει αυτούς και τα κόμματα τους και στην κάλπη και με τον αγώνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών .
16/5/2012. 

Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης 

email
Πηγή άρθρου: kefalonitikanea.gr