Κεφαλλονίτες Καραβολάτρες: ”Η Ναυτιλία αναδεικνύει τους Έλληνες”

Κεφαλλονίτες Καραβολάτρες

Κεφαλλονίτες Καραβολάτρες

Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής επετείου μας αφού στην όμορφη και παράξενη πατρίδα μας που ταλανίζεται διαχρονικά αλλά ιδίως τα τελευταία χρόνια απ’ όλους τους καιρούς, ένας από τους λιγοστούς υγιείς κλάδους που έχουν απομείνει ζωντανοί και δύνανται να ξαναδώσουν εργασία, μέλλον και χαμόγελο στις νέες γενιές των ελλήνων είναι η ναυτιλία.

Η σχέση που έχουν με τη θάλασσα οι κάτοικοι της Eλλάδος, μιας χερσονήσου που πλαισιώνεται από έξι χιλιάδες νησιά και μετρά ανάπτυγμα ακτογραμμής 15 χιλιάδων χιλιομέτρων, μοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα, ο οποίος “…ανθρώπων έμαθε πολλών τους τόπους και την γνώμη…”. Γιατί, εδώ και εκατό αιώνες, οι ‘Ελληνες ταξιδευτές, εξερευνητές, έμποροι και θαλασσοπόροι, με ορμητήριά τους τις νησιωτικές κοινότητες ή τους παραθαλάσσιους οικισμούς σφυρηλάτησαν άρρηκτους δεσμούς με το θαλασσινό στοιχείο. Ο κοσμοπολιτισμός έγινε συστατικό του ορισμο

ύ της ελληνικότητας, καθώς τα κωπήλατα, ιστιοφόρα, ατμοκίνητα και ντιζελοκίνητα πλοία συνέδεσαν διαχρονικά με τις ρότες τους μικρές θάλασσες με απέραντους ωκεανούς και οικείους τόπους με μακρινά μέρη, μεταφέροντας ανθρώπoυς, προϊόντα και ιδέες. Στα χρόνια της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, ο ελληνόκτητος στόλος εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, κατέχοντας μάλιστα εδώ και πάνω από 30 χρόνια την πρώτη θέση.

Οι εκφράσεις ”Θάλαττα – θάλαττα” του Ξενοφώντα, ”Μέγα το τής Θαλάσσης Κράτος” του Περικλή, ”Η Θάλασσα που μάς ενώνει” (Mare nostrum) των Ρωμαίων αναφερόμενοι στη Μεσόγειο, σίγουρα το ”Γιε μου πού πας; Μάνα θα πάω στα καράβια” του Νίκου Καββαδία και πολλές άλλες αποδεικνύουν έμπρακτα ότι το θαλασσινό στοιχείο βρίσκεται στο DNA των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως τα σήμερα.

Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν, με αγάπη και σύνεση κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Ελληνικής Ναυτιλίας και ας γίνουμε συνταξιδιώτες στο αιώνιο ταξίδι της. Τα οφέλη που θα μάς ανταποδόσει θα είναι πολλαπλάσια προσωπικά αλλά και συλλογικά για τη χώρα μας, πολιτισμικά, κοινωνικά και ηθικά πέραν των οικονομικών…

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν μαζί μας, σε όσους συμπαρίστανται στην τρέλα και στην αγάπη μας για καθετί το θαλασσινό. Ο τριαδικός θεός να σας έχει όλους καλά. Υγιαίνετε, ευλογείτε και χαίρεστε.

email