Κεφαλλονίτης μαθαίνει τους Αυστραλούς τί είναι το Pascha

Ο Κεφαλλονίτης Δημήτρης Τραυλός μαθαίνει τους Αυστραλούς τί είναι το Πάσχα

Ο Κεφαλλονίτης Δημήτρης Τραυλός μαθαίνει τους Αυστραλούς τί είναι το Πάσχα.

Για τον Δημήτρη Τραυλό, Ελληνικής καταγωγής και για άλλες Ελληνικές οικογένειες σε ολόκληρη την Αυστραλία το Ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα είναι ένα πράγμα…το αρνί.

Το Πάσχα είναι μια μεγάλη μέρα για το σούβλισμα του αρνιού στην Ελλάδα.

Κάθε Ελληνική οικογένεια έχει ένα αρνί στο τραπέζι της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Τραυλός, ο οποίος μετανάστευσε πρίν 40 χρόνια από το νησί της Κεφαλλονιάς και τώρα είναι ιδιοκτήτης του  εστιατόριου “Dancing Zorbas” σε ένα φημισμένο προάστιο του Σίδνεϋ το Mosman  .

Επειδή υπάρχουν διαφορές στο Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο το Ελληνικό  Ορθόδοξο Πάσχα γνωστό και ως Pascha για τους Αυστραλούς, συνήθως πέφτει 6 έως 10 μέρες μετά από το καθολικό.

Αυτή την χρονιά το Ελληνικό Πάσχα είναι στις 15 Απριλίου, ο Δημήτρης θα βρίσκεται στο εστιατόριο του, αφήνοντας την οικογένεια του, την γυναίκα του Γεωργία, τους γιούς του Σωκράτη & Θοδωρή, τις κόρες του Μαρία & Ιωάννα, και τα 6 εγγόνια του.

Ίσως τους ζητήσω να έρθουν στο μαγαζί” λέει ο Δημήτρης στο πολύχρωμο Εστιατόριο του .

Παραδοσιακά το Pascha ξεκίναει 40 ημέρες πριν και την νηστεία που ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα.

Οι οικογένειες καθαρίζουν τα σπίτια τους,  τα προετοιμάζουν για την Κυριακή του Πάσχα.

“Θυμάμαι την μητέρα μου να αρχίζει να καθαρίζει το σπίτι μας μια εβδομάδα νωρίτερα,  ώστε να είναι καθαρό για το Πάσχα”.

Η προετοιμασία για το φαγητό  ξεκινάει την Μ.Πέμπτη, τα παραδοσιακά Koulouria και το Tsoureki το οποίο έχει στην μέση του ένα κόκκινο αυγό, συμβολίζοντας τη νέα ζωή, προσφέρονται στους επισκέπτες σε κάθε σπίτι.

Περισσότερα κόκκινα αυγά φυλάσσονται για το Μ.Σάββατο, μετά απο την εκκλησία τα μεσάνυχτα, οι οικογένειες κάθονται στο τραπέζι και τρώνε ένα πιάτο Mayeritsa, ψωμί και κάνουν παιχνίδια  με το tsougrisma.

Κάθε μέλος της οικογένειας κρατάει ένα κόκκινο αυγό στα χέρια του, γυρίζει το αυγό από την αντίθετη πλευρά και  το τσουγκρίζει με το άλλο μέλος της οικογένειας.

Νικητής θα είναι αυτός που θα σπάσει πρώτος το αυγό του άλλου.

Κυριακή του Πάσχα, οι οικογένειες ξυπνούν νωρίς, προετοιμάζουν τον οβελία, πρέπει να μαγειρευτεί τουλάχιστον για 3 ώρες.

“Eίναι όλα για την οικογένεια”, λέει ο Δημήτρης, ο οποίος έχει έναν αδελφό ακόμα στην Ελλάδα.

Συνοδεύοντας το αρνί με σαλάτες, πατάτες, λεμόνι, μετά από όλα αυτά έρχεται και το επιδόρπιο glyka, όπως τον γνωστό μας Μπακλαβά.

“Άφησα την Ελλάδα πολύ νέος, άλλα ότι είχαμε στην πατρίδα μου, το έχουμε και εδώ με τη μόνη διαφορά ότι αυτή την μέρα εργαζόμαστε” .

“Παρόλο τις δυσκολίες είναι μια μέρα που έχω στην καρδία μου”.

“Είναι μια πολύ όμορφη μέρα κανένας δεν θέλει να τελειώσει.” λέει ο Δημήτρης.

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam με πληροφορίες από northside.whereilive.com.au