Κεφαλονιά: Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε προστατευμένες περιοχές

Φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά

Περισσότερες από 35 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε προστατευόμενες περιοχές της Κεφαλονιάς, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με καταγγελία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα μέλη της παράταξης Θ. Γουλής, Γ. Κορφιάτης και Α. Μαντζουράτος, επικαλούνται έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σ. Κουρή σύμφωνα με το οποίο στην Κεφαλονιά έχουν κατατεθεί 120 αιτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από τις οποίες οι 35 σε προστατευμένες περιοχές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να δοθούν στοιχεία αν έχουν κατατεθεί άλλες αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, πόσες αιτήσεις και από ποιες εταιρίες καθώς επίσης και αν έχει δοθεί έγκριση και από ποιόν για την εγκατάστασή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής θέτει θέμα έλλειψης, σχεδιασμού για την χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών, ενώ υπογραμμίζει ότι οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχουν τεθεί εκτός της διαδικασίας περιβαντολογικής αδειοδότησης (έχουν λόγο μόνο όταν χωροθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές).

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα, ότι παραδίδεται η γη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων ενώ συμπληρώνει ότι παραβλέπεται εντελώς τι θα απογίνουν οι συσκευές των φωτοβολταϊκών όταν τελειώσει ο χρόνος χρήσης τους: «Είναι γνωστό ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα περιέχουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Παραβλέπεται επίσης ότι αλλοιώνουν το Περιβάλλον και έρχεται σε αντίθεση με την τουριστική δραστηριότητα».

Πηγή άρθρου: energypress.gr