Kεφαλονιά: Πάσχα στα ερείπια

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για αποκατάσταση των ζημιών της Κεφαλονιάς μέχρι το Πάσχα χάθηκε οριστικά. Τώρα γίνεται αγώνας δρόμου, για να μην βρει η θερινή τουριστική περίοδος το νησί σε κατάσταση που να θυμίζει εγκατάλειψη και εμπόλεμη ζώνη.

Πάμε στοίχημα ότι δεν θα ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα στα λιμάνια Ληξουρίου και Αργοστολίου και το παραλιακό μέτωπο πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος;

Πάμε στοίχημα ότι δεν θα ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα στα λιμάνια Ληξουρίου και Αργοστολίου και το παραλιακό μέτωπο πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος;

Οι εξαγγελίες για ταχεία και ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά αποδεικνύονται λοιπόν λόγια, που τα πήρε ο αέρας, μαζί με τις τηλεοπτικές εικόνες των αρμοδίων, οι οποίοι κατέκλυσαν το νησί τα πρώτα εικοσιτετράωρα, μετά τα χτυπήματα του Εγκέλαδου, δίνοντας χειραψίες στους πληγέντες κατοίκους και υποσχέσεις μπροστά στις κάμερες.

Κανένα έργο

Ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Επιχειρήσεων Παλικής Κεφαλληνίας υψώνει φωνή διαμαρτυρίας ότι «45 ημέρες μετά τον σεισμό η εικόνα της πόλεως του Ληξουρίου και της Παλικής παραμένει η ίδια και χειρότερη». Σημειώνει ότι «η εικόνα του κατεστραμμένου λιμανιού και της παραλιακής ζώνης παραμένει η ίδια, όπως την έδειξε η τηλεόραση», τονίζοντας ότι «κανένα έργο δεν ξεκίνησε ούτε στο οδικό δίκτυο της πόλεως ούτε στην παραλιακή ζώνη και στο λιμάνι».

Οι ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς επιχειρούν να κινητοποιήσουν τους αρμοδίους, ώστε να αναληφθούν άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, που όπως τονίζουν «μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 10η Απριλίου, ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες και τουρίστες προ του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι «οι Τοπικές Αρχές έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε επακριβώς αλλά ακούμε ότι έπρεπε να γίνουν μελέτες και ξανά μελέτες που ποτέ δεν τελειώνουν».

Οι πληροφορίες της «Ε» από αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν ότι είναι αδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά έργα στο λιμάνι, την παραλιακή ζώνη και το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς μέχρι το ερχόμενο Πάσχα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στα επιτρεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο όρια, χωρίς οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι και μελετητές να προβούν σε ενστάσεις, κινήθηκαν αρκετά γρήγορα οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών για την παραλιακή ζώνη και το οδικό δίκτυο τόσο για την αναγνώριση των ζημιών όσο και για την αποκατάσταση. Υπογράφηκε ήδη η σύμβαση για την αποκατάσταση του λιμανιού Ληξουρίου και σταδιακά θα γίνουν οι αναθέσεις και των άλλων έργων.

Ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού προτάσσει τρεις βασικές δραστηριότητες άμεσης αποκατάστασης ζημιών, ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες και τουρίστες προ του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι:

1 Επισκευή της παραλιακής ζώνης με την απομάκρυνση των κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος και σαθρών στοιχείων. Εξυγίανση και επίστρωση με τσιμέντο ή άσφαλτο. Το έργο αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 1-2 εβδομάδων, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη και διακεκριμένων καθηγητών Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, για το ίδιο θέμα έκανε παρόμοια δήλωση ο καθηγητής του ΕΜ Πολυτεχνείου κ. Γιάννης Πρωτονοτάριος κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου προ μηνός (περίπου) στο Αργοστόλι.

2 Επισκευή του οδικού δικτύου της πόλεως του Ληξουρίου με τμηματικές ασφαλτοστρώσεις και με εξυγίανση του οδοστρώματος όπου χρειάζεται.

3 Κατεδάφιση των κατεδαφιστέων κτηρίων άμεσα και ευπρεπισμός του χώρου με την απομάκρυνση των μπαζών.

Οδοφράγματα και μπάζα

Ο Σύνδεσμός των Τουριστικών Επιχειρήσεων Παλικής Κεφαλληνίας, που συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέματα συζήτησης τις ζημιές και τις επιπτώσεις από τον σεισμό και τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε και των προβλημάτων, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι: «Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν το Ληξούρι και την Παλική να παραμένει βομβαρδισμένο τοπίο και δήθεν να γίνονται έργα που ποτέ δεν θα ολοκληρωθούν, ούτε ποτέ θα απολαύσουμε, ίσως ποτέ δεν θα γίνουν αλλά θα τα πληρώσουμε».

Ο Σύνδεσμος στην ίδια ανακοίνωση παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί με μελανά χρώματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο κεντρικός δρόμος της πόλεως είναι κλεισμένος με οδοφράγματα-μπάζα και χώματα εξαιτίας ενός κατεδαφιστέου κτηρίου».

Τέλος, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση και η τουριστική εικόνα που θα προβάλει η Παλική κατά την προσεχή τουριστική περίοδο θα επηρεάσουν ολόκληρη την Κεφαλονιά διότι η λεζάντα του κατεστραμμένου λιμανιού θα είναι «EARTHQUAKE – KEFALONIA ISLAND – GREECE» («σεισμός, Κεφαλονιά, Ελλάδα»).

Οι εικόνες του σεισμού και της ακαταστασίας «θα υποβαθμίσουν την καλή φήμη της Κεφαλονιάς ως τουριστικού προορισμού που προσφέρει γαλήνη, φυσική ομορφιά και ξεκούραση». Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας «ας ελπίσουμε ότι η παρούσα διαμαρτυρία μας θα αφυπνίσει τους αρμοδίους».

Πλήρης ανακατασκευή του λιμανιού Ληξουρίου

Ξήλωμα του κρηπιδότοιχου και πλήρη ανακατασκευή του λιμανιού Ληξουρίου, όπως επίσης αποκατάσταση του οδοστρώματος είτε με πλάκα οπλισμού σκυροδέματος είτε με άσφαλτο και αγκύρωση του κρηπιδότοιχου στο λιμάνι Αργοστολίου προτείνει ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, ομότιμος καθηγητής εδαφομηχανικής του ΕΜ Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, ο κ. Πρωτονοτάριος επισημαίνει: «Κατά τον σεισμό της 29ης Ιανουαρίου 2014 στην Κεφαλονιά σημειώθηκαν σοβαρές βλάβες στο Λιμάνι του Ληξουρίου, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά τον σεισμό της 3ης Φεβρουαρίου 2014. Συγκεκριμένα, ο κρηπιδότοιχος βάθους 3,5 μέτρων παρουσίασε στροφή περίπου 5 έως 7 μοιρών. Οι έρευνες δύτη έδειξαν ότι πέραν της στροφής δεν υπήρξε οριζόντια μετατόπιση στον πύδα.

Αποτέλεσμα της στροφής ήταν να υπάρξει οριζόντια μετατόπιση στη στέγη περίπου 20 εκατοστών. Επακόλουθο της στροφής και της μετατόπισης ήταν πολλαπλές αστοχίες του πρίσματος που αντιστηριζόταν, με συνέπεια μεγάλες διαφορικές καθιζήσεις και ευρείες ρηγματώσεις στο οδόστρωμα της προκυμαίας παράλληλες προς το μέτωπο του λιμανιού. Τέτοιες παράλληλες ρηγματώσεις παρατηρούνται μέχρι ένα πλάτος περίπου 25 μέτρων από το μέτωπο του κρηπιδότοιχου. Παράλληλα, έγινε σαφές ότι υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στο αμμώδες υπέδαφος και το αυτοστηριζόμενο έδαφος, με αποτέλεσμα να βγουν σημαντικά ποσά άμμου στις ρηγματώσεις».

Ως άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης ο κ. Πρωτονοτάριος προτείνει: «Να αφαιρεθεί όλη η άσφαλτος (μέχρι τα μαγαζιά) από την επιφάνεια της προκυμαίας. Να αφαιρεθεί επίσης υπέδαφος σε βάθος 40-50 εκατοστών. Το τμήμα αυτό να πληρωθεί με σκύρα που θα συμπυκνωθούν καλά με οδοστρωτήρες. Στη συνέχεια σε όλο το πλάτος να κατασκευασθεί μια πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος πάχους 20-25 εκατοστών με πυκνό πλέγμα οπλισμού πάνω και κάτω.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής της να αγκυρωθούν τα πάνω μπλόκια του κρηπιδότοιχου με ισχυρά αγκύρια αγκυρωμένα μέσα στην πλάκα. Μακροπρόθεσμη λύση δεν μπορεί να είναι παρά το ξήλωμα του κρηπιδότοιχου και η πλήρης ανακατασκευή του. Σοβαρές βλάβες παρουσιάσθηκαν και στο Λιμάνι του Αργοστολίου κυρίως στο τμήμα του μπροστά από το λιμεναρχείο. Παρουσίασε, δηλαδή, μικρή στροφή ο κρηπιδότοιχος και σημαντικές διαφορικές καθιζήσεις το οδόστρωμα της προκυμαίας.

Συνεπακόλουθες των καθιζήσεων ήταν οι σημαντικές ζημιές του Λιμεναρχείου. Εδώ συνιστάται η αποκατάσταση του οδοστρώματος είτε με πλάκα οπλισμού σκυροδέματος είτε με άσφαλτο και η αγκύρωση του κρηπιδότοιχου».

Επεμβάσεις «τύπου Τεμπών» στο οδικό δίκτυο

Επεμβάσεις «τύπου Τεμπών» σε επιλεγμένα και εξαιρετικά επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα στον άξονα Αργοστολίου – Ληξουρίου προτείνει ο Αριστείδης Καρλαύτης, πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος, ειδικός εμπειρογνώμονας.

Επισημαίνει ότι: «Εντονα φαινόμενα βραχοπτώσεων και αστοχίας βραχωδών πρανών παρουσιάζονται κατά μήκος και στα ανάντι (με αναφορά τη θάλασσα) του οδικού δικτύου από Αργοστόλι μέχρι περίπου τα Καρδακάτα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να έχει καταστεί επικίνδυνη. Στο πρώτο τμήμα του δρόμου, δηλαδή από Αγ. Κωνσταντίνο μέχρι Φάρσα περίπου, οι καταπτώσεις οφείλονται κυρίως σε αστοχίες των τεχνητών πρανών ορυγμάτων. Αντίθετα, στο δεύτερο τμήμα της οδού, από Φάρσα έως Καρδακάτα, οι καταπτώσεις όγκων εμφανίζονται πιο συχνά και περιλαμβάνουν αποκόλληση βραχωδών όγκων από μεγαλύτερα υψόμετρα». Ο Α. Καρλαύτης ειδικότερα προτείνει, βάσει ανάλογων γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών ανά περιοχή, συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, όπως προστατευτικά υπόστεγα, βραχοπαγίδες, υλώσεις, χαλύβδινα δίχτυα, «ξεσκάρωμα» των επισφαλών όγκων, δηλαδή παρεμβάσεις τύπου Τεμπών, όπως μετά τη φονική βραχόπτωση στην περιοχή. Ο ίδιος τονίζει ότι «η κυκλοφορία της οδού κρίνεται ως επικίνδυνη».

Ειδικότερα προτείνει:

α) Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμήμα της οδού από Κουρουκλάτα έως Καρδακάτα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η παρούσα έντονη σεισμική δραστηριότητα.

β) Περιορισμένη κυκλοφορία στο τμήμα της οδού από Αγ. Κωνσταντίνο έως Κουρουκλάτα, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων στο τμήμα αυτό οικισμών. Για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, πρέπει να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες και φανοί, να γίνεται συνεχής έλεγχος για καταπτώσεις και καθαρισμός του οδοστρώματος, να μειωθεί η επιτρεπόμενη ταχύτητα και να απαγορευτεί η (άνευ αιτίας) στάση των οχημάτων.

Τέλος, επισημαίνει ότι η κυκλοφορία για τη σύνδεση των άλλων οικισμών που εξυπηρετούνται από την επαρχιακή οδό Αργοστόλι – Ληξούρι, εκτός του τμήματος Αγ. Κωνσταντίνος – Κουρουκλάτα, μπορεί να αποκατασταθεί με τη χρήση εναλλακτικής οδού (από Διλινάτα).

email
Πηγή άρθρου: enet.gr