Κίνδυνος στα Φοινικόδεντρα στην Κεφαλλονιά από ξυλοφάγο έντομο

Μολυσμένος Φοίνικας

Μολυσμένος Φοίνικας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση (ταυτοποιήθηκε περιστατικό), και στο νησί μας, του ξυλοφάγου εντόμου Παϊσαντίσια (Paysandisia arhon).Πρόκειται για μια πεταλούδα (Φώτο 1,2) (λεπιδόπτερο) της οποίας τα ενήλικα θηλυκά ωοτοκούν συνήθως στις μασχάλες των φύλλων της στεφάνης. Οι νεοεκκολαπτόμενες ξυλοφάγες προνύμφες (Φώτο 4,5,6) ορύσσουν στοές και τρέφονται με το εσωτερικό της στεφάνης. Οι οπές που κάνει η προνύμφη, συνήθως στις τομές των κομμένων φύλλων, για να διεισδύσει προς την καρδιά του φυτού είναι μεγάλες και εύκολα αναγνωρίσιμες(Φώτο 3). Η προνύμφη καταναλώνει ολόκληρα τα αγγεία και τους ιστούς  αφήνοντας τα χαρακτηριστικά αποχωρήματα (πριονίδια και ακαθαρσίες). Όταν το έντομο ολοκληρώσει αυτό το στάδιο, κατευθύνεται προς την εξωτερική ζώνη της στεφάνης όπου νυμφώνεται (θα γίνει πεταλούδα) εντός νυμφικής θήκης (Φώτο 7)(κουκούλι). Έτσι το έντομο ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του (Φώτο 8).

Όποιοι συμπολίτες μας έχουν στην κατοχή τους φοινικοειδή (είτε σε γλάστρες είτε στον κήπο τους) συνίσταται να κάνουν τακτικούς μακροσκοπικούς ελέγχους για την έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων (οπές σε φύλλα και απεκκρίσεις με πριονίδι και ακαθαρσίες). Αν τυχόν αντιληφθούν κάτι ανησυχητικό παρακαλούνται να επικοινωνήσουν αμέσως με τον Γεωπόνο της Δ/νσης στα τηλέφωνα 2671362645 και  2671362640.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τυχόν προσβολή σε κάποιο φυτό για να μπορέσουμε να επέμβουμε και να το σώσουμε. Αν διαπιστώσουμε το πρόβλημα αργά το φυτό θα είναι ήδη καταδικασμένο (Φώτο 9.10) και θα έχουμε αφήσει το έντομο να πολλαπλασιαστεί και εξαπλωθεί.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα κλαδέματα των φοινικοειδών γίνονται     αποκληρωτικά και μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες  (Ιανουάριο Φεβρουάριο). Αυτήν την περίοδο η κινητικότητα του εντόμου είναι πολύ μικρή. Ως εκ τούτου  δεν θα πρέπει, για κανέναν λόγο, να γίνονται κλαδέματα σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaTodayTeam