Μικρά μυστικά του καλού κρασιού για το Κεφαλλονίτη & Θιακό παραγωγό

Μικρά μυστικά του καλού κρασιού για το Κεφαλλονίτη & Θιακό παραγωγό

Μικρά μυστικά του καλού κρασιού για το Κεφαλλονίτη & Θιακό παραγωγό

Ο Ενιαίος  Αγροτικός Συνεταιρισμός ενημερώνει τον επίδοξο Κεφαλλονίτη και  Θιακό ερασιτέχνη οινοποιό για τα μυστικά της ζύμωσης.

Το φαινόμενο  της μετατροπής των σακχάρων του  μούστου σε κρασί είναι γνωστό ως αλκοολική ζύμωση. Αυτό δηλαδή, που  απλά ο λαός ονόμασε «βράσιμο» του κρασιού, οφείλεται στη παρουσία μικροσκοπικών μυκήτων, που είναι γνωστοί ως ζύμες. Οι ζύμες μοιάζουν με τη γύρι της άνοιξης και βρίσκονται πάνω στη φλούδα της ρόγας, παράγουν διαφορετικούς τύπους κρασιών, ανάλογα με τις συνθήκες οινοποίησης, την ποικιλία του σταφυλιού και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Πράγματι λοιπόν, το κρασί «βράζει», ενώ οι φυσαλίδες  του διοξειδίου του άνθρακα που  συνεχώς ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, εμποδίζουν το αεροστεγώς σφράγισμα  του βαρελιού αυτή τη περίοδο. Από τη βασική αυτή αντίδραση, το 90% των σακχάρων γίνεται οινόπνευμα ενώ περίπου δέκα μέρες μετά το τέλος της ζύμωσης τα σάκχαρα του κρασιού δεν ξεπερνούν 2γρ/λίτρο. Είναι γνωστό εξάλλου ότι 17γρ σακχάρων δίνουν μόλις ένα αλκοολικό βαθμό ενώ η σχέση αυτή επηρεάζεται από τις συνθήκες οινοποίησης.

Η επιτυχία της  ζύμωσης εξαρτάται από την  περίπτωση εμβολιασμού του γλεύκους από τον πληθυσμό των ζυμών, ο  οποίος σε γλεύκος εν πλήρη ζυμώσει, πρέπει να είναι γύρω στα 108 κύτταρα/ml δηλαδή 200l ενεργοποιημένων ζυμών ανά 100hl γλεύκους.

Η μεταμόρφωση  του γλυκού μούστου σε κρασί, ενός προϊόντος που συνήθως δεν  περιέχει σάκχαρα, με 12% αλκοόλ και 250 ακόμη  ουσίες που εμφανίζονται μέσα σε λίγες  μέρες, είναι το καταπληκτικότερο φαινόμενο  της φύσης. Αρκετοί σύγχρονοι οινοποιοί χρησιμοποιούν ειδικές ζύμες του εμπορίου επιλεγμένες για την δημιουργία κάποιου ξεχωριστού τύπου κρασιού και αρώματος. Δρούνε δηλαδή ενάντια στη φύση και το φυσιολογικό οικοσύστημα της περιοχής, βιάζοντας την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο Ενιαίος  Αγροτικός Συνεταιρισμός εύχεται  στον επίδοξο οινοποιό Καλά Κρασιά.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης.