Ο Κεφαλλονίτης βιοδυναμιστής

Ευρυβιάδης Σκλάβος: «Δεν πρέπει να στρεσάρεις το φυτό να σου δώσει περισσότερα».

«Εδώ και περίπου 20 χρόνια που ασκώ το επάγγελμα του γεωπόνου, έχω σταθερή κατεύθυνση προς τη βιολογική γεωργία. Τα τελευταία 8 χρόνια μπήκε στη ζωή μου η βιοδυναμική καλλιέργεια, που πλέον έχει αποδειχτεί μια συνολική στάση ζωής.

Η φιλοσοφία της στηρίζεται στο σεβασμό και στην αγάπη για τη φύση: το μέγεθος της παραγωγής που θέλεις να πάρεις από ένα φυτό, χωρίς να το στρεσάρεις και να το πιέζεις να σου δώσει περισσότερα. Είναι μια μέθοδος που εναρμονίζει το φυτό με το περιβάλλον του, έτσι ώστε τελικά να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», λέει ο Ευρυβιάδης Σκλάβος, πρωτοπόρος της βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τις αρχές της συγκεκριμένης καλλιέργειας έχει μεγάλη σημασία να είναι ζωντανό το έδαφος και να υπάρχουν οι παράγοντες εκείνοι που καθορίζουν τη γονιμότητά του – ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ο γεωσκώληκας! «Φροντίζουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες κατεργασίες στο έδαφος και να φτάνουν στο φυτό όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά, είτε αυτά είναι λιπάσματα είτε ραντίσματα. Γενικά, οι πρακτικές μας είναι ήπιες», εξηγεί.

Περιπλανιόμαστε στους αμπελώνες και φτάνουμε στο νοητό όριο με το γειτονικό δάσος. Ο συνομιλητής μας περιγράφει το δάσος ως συστατικό στοιχείο της βιοδυναμικής. «Ενα κτήμα που καλλιεργείται με βιοδυναμική μέθοδο είναι μια ενότητα και όχι μια μονοκαλλιέργεια. Σκοπός είναι να γίνει αποδεκτή η θετική επίδραση της άγριας φύσης, αφού ενδυναμώνει τις δικές μας προσπάθειες. Το δάσος που γειτνιάζει με το κτήμα εξυπηρετεί, λοιπόν, τις επιδιώξεις μας. Το ίδιο και οι ελιές που έχουμε φυτέψει διάσπαρτα στο κτήμα. Θέλουμε να εναλλάσσονται οι βασικές καλλιέργειες της περιοχής μας και στο εγγύς μέλλον θα φυτέψουμε και συκιές».

Η βιοδυναμική καλλιέργεια υποστηρίζει πως η σχέση του αμπελιού με τα ζιζάνια είναι μια σχέση αγάπης και όχι μίσους. Εκείνα δημιουργούν το περιβάλλον για να ισορροπήσει καλύτερα η αμπελοκαλλιέργεια. Ποια είναι όμως η προέλευση των σκευασμάτων που χρησιμοποιεί; «Είναι φυσικά ορυκτά υλικά, όπως άργιλος, ψήγματα λευκόχρυσου ή χρυσού – και όλα αυτά σε μια ισχυρή διναμοποίηση (δίνη), που προσθέτει ενέργεια στο μόριο του νερού», απαντά ο κ. Σκλάβος. «Παράλληλα, οι γεωργικές πρακτικές εφαρμόζονται σύμφωνα με τις κοσμικές επιρροές και τις κινήσεις των πλανητών. Υπάρχουν ημέρες που η δύναμη του φυτού είναι στο υπόγειο κομμάτι, στη ρίζα, κι άλλες που βρίσκεται στο υπέργειο τμήμα του. Ετσι, όταν κάνεις παρεμβάσεις στους βλαστούς, δεν θέλεις τη συγκεκριμένη στιγμή η δύναμη να βρίσκεται σε αυτούς, για να μην ανοίξεις πληγές. Το ίδιο ισχύει και για τις αρδεύσεις -οι οποίες εφαρμόζονται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο- και όλες τις γεωργικές εργασίες. Από λιπάσματα χρησιμοποιούμε κομπόστ σε ελάχιστες ποσότητες».

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν χρειάζεται να προσθέσουν θειώδη στο κρασί, παρά μόνο αν η χρονιά είναι επιβαρυμένη από βροχές ή άλλες δυσμενείς συνθήκες. Προτιμούν τις γηγενείς ποικιλίες που έχουν εγκλιματιστεί στον εκάστοτε τόπο και μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. «Μια ξένη ποικιλία θα μπορούσε να εγκλιματιστεί επίσης στον τόπο μας, όμως δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Η Μαυροδάφνη και το Βοστυλίδι είναι τα πιο δυνατά χαρτιά μας, δεδομένου ότι στην περιοχή όπου βρίσκονται τα αμπέλια μας δεν καλλιεργείται η Ρομπόλα, και μέσα από αυτές βρίσκεις το χαρακτήρα του τόπου μας».

Ο δρόμος του οινοποιείου Σκλάβου δεν είναι εύκολος, υπάρχουν όμως ελπιδοφόρα μηνύματα. «Εχουμε δοκιμάσει τη 10η χρονιά της Μαυροδάφνης και νομίζω πως έχει μέλλον. Χρόνο με το χρόνο βελτιώνουμε τις προδιαγραφές που διευρύνουν την έκταση της παλαίωσής της. Οσο για τη γλυκιά εκδοχή της, δεν προσθέτουμε οινόπνευμα για την ενδυνάμωση του οίνου -αφού οι παρεμβάσεις στο σώμα του κρασιού είναι κάτι με το οποίο διαφωνώ κάθετα- και ασχολούμαστε με το λιάσιμο των σταφυλιών, επιδιώκοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».

Αλχυμικός 2009
Παραγωγός: Οινοποιείο Σκλάβου
Κατηγορία: Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλίες: Μοσχάτο, Μοσχατέλα, Μαυροδάφνη
Αλκοόλ: 13%
Χαρακτηριστικά: Η ροζέ οινοποίηση της Μαυροδάφνης δίνει βάθος και πολυπλοκότητα στη γεύση, ενώ το Μοσχάτο και η Μοσχατέλα ενισχύουν τη μύτη με φρουτώδη και ανθικά αρώματα. Η οξύτητά του απογειώνει τη δροσερή αίσθηση που αφήνει στο στόμα.
Συνοδεύει: Πίνεται άνετα μόνο του, ως απεριτίφ, αλλά συνδυάζεται και με ελαφρώς πικάντικα πιάτα με βάση την ντομάτα και με λαδερά.
Διάρκεια ζωής: Πίνεται φρέσκο.
Τιμή: 7 €

Οργίων 2005
Παραγωγός: Οινοποιείο Σκλάβου
Κατηγορία: Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία: Μαυροδάφνη
Αλκοόλ: 13%
Χαρακτηριστικά: Ερυθρό λαμπερό χρώμα με κεραμιδιές ανταύγειες. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και κερασιού καθώς και γλυκό κουταλιού κυδώνι και σταφύλι. Στόμα μαλακό με ισορροπία τανινών και οξύτητας και γεύση αποξηραμένων σύκων. Μακρά βελούδινη επίγευση με όμορφη οξύτητα.
Συνοδεύει: Πικάντικα πιάτα και λιπαρά παραδοσιακά φαγητά.
Διάρκεια ζωής: Επιδέχεται παλαίωση.
Τιμή: 15 € .

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr