Ο σεισμός μεγάλωσε το χάσμα στην Κεφαλονιά

Λιμάνι Ληξουρίου

Λιμάνι Ληξουρίου

Ενα αίτημα για τη σύσταση δύο δήμων και όχι ενός «καλλικρατικού» μοιάζει να εισακούστηκε από τον Εγκέλαδο, ο οποίος χτυπώντας στη συγκεκριμένη περιοχή φάνηκε σαν να ήθελε να κάνει πράξη με φυσικό τρόπο τη διάσπαση αυτή, όπως χιουμοριστικά σχολιάζουν και οι κάτοικοι του νησιού.

«Καλλικρατική» έδρα του νησιού του Ιονίου από το 2011 είναι το Αργοστόλι, στο οποίο και έχουν μεταφερθεί οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, με τα υποκαταστήματα του Ληξουρίου να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο και τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ζητώντας τη συγκρότηση νέου δήμου, της Παλικής.

Η έκρηξη με τον «Καλλικράτη»

Η κόντρα Αργοστολίου και Ληξουρίου κρατάει χρόνια, από τον 17ο αιώνα, όταν οι Ενετοί αποφάσισαν το 1757 να μεταφέρουν την πρωτεύουσα του νησιού στο Αργοστόλι λόγω της θέσης του λιμανιού, παρά το γεγονός ότι το Ληξούρι ήταν πιο ανεπτυγμένη για την εποχή πόλη. Η διαμάχη αυτή μεταξύ Κολομπαίων και Γροστολιωτών έχει αποτυπωθεί στο πέρασμα του χρόνου μέσα από ποιήματα, τραγούδια, γελοιογραφίες, ακόμη και μέσα από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις των δύο πόλεων, με τους Ληξουριώτες να χαρακτηρίζουν την Παλική το όγδοο Επτάνησο.

Μετά και την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη», όπου κάθε νησί μετατρέπεται σε ενιαίο δήμο, η διαμάχη μεγάλωσε – με τον «Καποδίστρια» είχαν συσταθεί οκτώ δήμοι. Φαίνεται όμως ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, αντί να καταλαγιάσει τα πνεύματα ανάμεσα στις δύο πόλεις, όξυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ερωτήματα όπως «γιατί το συντονιστικό όργανο να συνεδριάζει στο Αργοστόλι και όχι στο Ληξούρι που έχει πληγεί;», «γιατί κηρύχθηκε σεισμόπληκτη όλη η Κεφαλλονιά και όχι μόνο η Παλική;», «γιατί οι διευκολύνσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις να περιλαμβάνουν και το Αργοστόλι;», «γιατί τα σχολεία όλης της Κεφαλλονιάς να είναι κλειστά;», «γιατί τα κρουαζιερόπλοια να δένουν στο Αργοστόλι;» επαναλαμβάνονται συνεχώς τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στους πολιτικούς που επισκέφθηκαν για λίγες ώρες τις πληγείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι τοπικές αρχές αναφέρουν συνεχώς ότι η Κεφαλλονιά άντεξε και το Ληξούρι έχει υποστεί ορισμένες ζημιές, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το χτύπημα του Εγκέλαδου, προσπαθώντας να διαφυλάξουν την τουριστική εικόνα του νησιού εν όψει καλοκαιριού – και όχι άδικα, αφού το υπόλοιπο νησί παρέμεινε ανέπαφο.

Επισκευές ή προκάτ

Το ερώτημα βέβαια που θα έπρεπε να απασχολεί αυτή τη στιγμή τον κόσμο της Κεφαλλονιάς είναι το πόσο άμεσα μπορούν να επισκευάσουν ή να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, αφού η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται για αρκετό διάστημα χωρίς να επιτρέπει και την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών και οικίσκων, οι οποίοι απαιτούν μια υποδομή και τη δημιουργία βάσεων από τσιμέντο.

«Η μετασεισμική δραστηριότητα θα ακολουθήσει για αρκετό διάστημα, περίπου δύο μηνών, με φθίνουσα πορεία βέβαια» σχολιάζει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος και επισκέφθηκε το νησί μετά τους δύο κύριους σεισμούς. «Η έκταση της περιοχής που έχει πληγεί είναι αρκετά περιορισμένη. Μόνο το κεντρικό και νότιο κομμάτι της Παλικής έχει υποστεί ζημιές. Βέβαια ο δεύτερος σεισμός προκάλεσε περισσότερες βλάβες» αναφέρει.

Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι

Η μετασεισμική δόνηση της περασμένης Δευτέρας έθεσε σε μηδενική βάση τους ελέγχους κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και σχολείων, καθώς έπρεπε να ελεγχθούν όλα εξαρχής, παρατείνοντας ουσιαστικά κατά μία εβδομάδα τους δευτεροβάθμιους ελέγχους. Ηδη από την Τρίτη τα συνεργεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) με 70 μηχανικούς έχουν ξεκινήσει τη δευτεροβάθμια αυτοψία. «Από την πρώτη μέρα έχουν ελεγχθεί 384 σπίτια, εκ των οποίων τα 160 χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα (κίτρινος σταυρός), 30 χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, από τα οποία άλλα θα υποστυλωθούν και άλλα θα κατεδαφισθούν, ενώ 194 κρίθηκαν κατάλληλα» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Σταύρος Τραυλός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς.

Στην πλειονότητά τους οι ζημιές αφορούν σοβαρές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία των κτιρίων, εκτός βέβαια και από περιπτώσεις όπως οι εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι, όπου οι ζημιές είναι σοβαρές, μια και έχει επηρεαστεί η στατικότητα των οικημάτων. «Υπήρχαν κάποιες κακοτεχνίες αλλά αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό των κατασκευών. Η καλή δουλειά των μηχανικών και των συνεργείων στο νησί έσωσε κυριολεκτικά τις ζωές των κατοίκων» αναφέρει ο κ. Τραυλός. «Θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει θύματα όταν η επιτάχυνση του σεισμού αυτού ήταν στα 0,72 g και τα κτίρια της Κεφαλλονιάς είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στα 0,36 g».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κακής κατασκευής φαίνεται να αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το οδικό δίκτυο της Παλικής εξαιτίας και της ιδιομορφίας του εδάφους της, η οποία συνίσταται στο μεγαλύτερο μέρος της από πηλό και άργιλο. «Απαράδεκτη η κατάσταση, τα έργα γίνονταν χωρίς μελέτη για τη σωστή κατασκευή του δικτύου, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χρειάζονται επισκευές» σχολιάζει ο κ. Τραυλός.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Φεβρουαρίου 2014

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr