Π.Ε Κεφ/νίας: Mέτρα αντιμετώπισης για το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι

Κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι

Κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι

Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών δυστυχώς εντοπίστηκε στην περιοχή μας .Tο έντομο εισβάλλει και αναπτύσσεται στο εσωτερικό του φοίνικα ,όπου τρέφεται και συνεχίζει το βιολογικό του κύκλο, μέχρις ότου καταστρέψει ολοκληρωτικά το φυτό και μετά μετακινείται σε διπλανό .

Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό  σύμπτωμα  είναι η καταστροφή της καρδιάς του φοίνικα και η κάμψη των φύλλων. Το φυτό παίρνει την όψη ανοικτής ομπρέλας. Στις περιπτώσεις που η  προσβολή έχει φτάσει στο στάδιο αυτό ,είναι δύσκολη η ανάκαμψη του φοίνικα και πρέπει άμεσα να ξεριζώνεται και να καταστρέφεται.

Σε προχωρημένα στάδια προσβολής –εμφάνιση ομπρέλας ,τα προσβεβλημένα φυτά :

  • Κόβονται άμεσα από την βάση τους, από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο και τεμαχίζονται.
  • Μεταφέρονται τυλιγμένα σε δίχτυ, διαμέτρου <1 χιλιοστού,σε εγκεκριμένους από τις αρμόδιες υπηρεσίες  χώρους ταφής και θάβονται σε βάθος > 2μέτρων .
  • Μπορεί να γίνει χρήση ενός εγκεκριμένου εντομοκτόνου(ψεκασμός κάλυψης στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια και στον τόπο γύρω από το φυτό). Η όλη διαδικασία γίνεται  αφού έχει  τοποθετηθεί στο  έδαφος πλαστικό πάχους  1,5 – 3 mm  για να πέσουν πάνω τα φύλλα και ο κορμός του φοίνικα .Εκεί θα πρέπει να  ψεκαστεί και να τεμαχιστεί ,ώστε να μη διασπαρούν προνύμφες και έντομα  Τυλίγονται ,δένονται  και μεταφέρονται στο χώρο ταφής

Όλες οι προβλεπόμενες εργασίες κοπής και καταστροφής διενεργούνται από τον κάτοχο υπό την εποπτεία των γεωπόνων του δήμου ή της υπηρεσίας μας.

Στη συνέχεια πρέπει ,να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα για τα γειτονικά φοινικοειδή .

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση  του ρυγχοφόρου ,πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ,με εξαίρεση τους χειμερινούς μήνες .Γίνονται επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα  ή βιολογικά σκευάσματα.

 Εφιστάται η προσοχή ώστε:

  • Να μην γίνεται αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών.
  • Το κλάδεμα των φοινικοειδών να γίνεται τους χειμερινούς μήνες ,όταν το έντομο είναι λιγότερο δραστήριο και οι τομές να ψεκάζονται με ένα εντομοκτόνο.
  • Η διακίνηση των φοινικοειδών να γίνεται με φυτουγειονομικό διαβατήριο.

Όσοι ψεκάζουν τους φοίνικες οφείλουν προκειμένου να αποφευχθούν οι δηλητηριάσεις ανθρώπων και ζώων ,να παίρνουν προστατευτικά μέτρα (κόκκινη κορδέλα – ετικέτα σήμανσης με την ημερομηνία ψεκασμού  κ.α. ). Πρέπει να  κόβονται οι ταξιανθίες του φοίνικα, για να μην υπάρχουν προβλήματα με τους μελισσοκόμους.  Τέλος οφείλουν να παίρνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα για τους ίδιους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Δ/νση Αγροτικής οικονομίας & Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα: 2670360571,2671360577.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τόσο η προστασία των προσβεβλημένων όσο και η καταστροφή είναι υποχρεωτική από τους κατόχους των φοινικοειδών, σύμφωνα με τις οδηγίες των Γεωπόνων της Υπηρεσίας μας. Όποιος ενδιαφέρεται να συγκροτήσει συνεργείο για τις παραπάνω επεμβάσεις πρέπει να εκπαιδευτεί από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.

email