“Παναγία των Σισσίων”: Tηρώντας και φέτος το Έθιμο

"Παναγία των Σισσίων"

“Παναγία των Σισσίων”

Η κτίση της ανάγεται στον 13ο αιώνα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος της Ασσίζης συνέστησε Μονή επ’ ονόματι της Παναγίας και την αφιέρωσε στη Λατινική Επισκοπή της Κεφαλονιάς.

Στην περίοδο του Μεσαίωνα κατόρθωσε να εισέλθει στη Μονή και το Ορθόδοξο στοιχείο με αποτέλεσμα στους επόμενους αιώνες να ακμάσει στη Μονή και ο ορθόδοξος και ο ρωμαιοκαθολικός μοναχισμός και να επιβιώσουν, όχι πάντα, ειρηνικά.

Οι ορθόδοξοι κατάφεραν να αποκτήσουν την κυριαρχία της Μονής, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σημαντικό ανδρικό κοινόβιο, που στελέχωσε την Εκκλησία της Κεφαλονιάς με εξαίρετους κληρικούς. Η ονομασία “Σίσσια” κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί παραφθορά της λέξεως Ασσίζη.

Η εφέστια εικόνα της Μονής ονομάζεται “Παναγία των Σισσίων” και είναι έργο του 15ου αιώνα. Οι αξιόλογες φορητές εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κρητοεπτανησίου καλλιτέχνη Στέφανου Τζαγκαρόλα, ιερέως, (17ος αιώνας) και φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής του Αγίου Ανδρέου.

Ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατέχει η Παναγία του Ακάθιστου Ύμνου. Η κεντρική παράσταση της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας (αναγεννησιακό το πρωτότυπό της) περιβάλλεται από 24 μικρότερες πολυπρόσωπες παραστάσεις με θέματα παρμένα από τους 24 οίκους των χαιρετισμών της Παναγίας.

H σημερινή λιτανεία ξεκίνησε από τα Βλαχάτα με προορισμό το Κάστρο Αγ. Γεωργίου με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες μιας και όλη τη νύχτα είχαμε βροχόπτωση.

Παρόλα αυτά ξεκίνησε σκεπασμένη με ένα μουσαμά τηρώντας για άλλη μια χρονιά το έθιμο. Μετά τον Καραβάδο και λίγο πριν μπεί στα Περατάτα βγήκε ο ήλιος και η Παναγία συνέχισε τον δρόμο της χωρίς τον μουσαμά και με τον  κόσμο να δίνει   μεγαλύτερο παρών.

Μετά από μια στάση στην εκκλησία του Σωτήρος στα Τραυλιάτα η Παναγία πήρε τον δρόμο για τον προορισμό της.

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaToday Team