Παρέμβαση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση»

Σπύρος-Σπύρου

Σπύρος Σπύρου

Στο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «Μετάβαση», αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και την αρμόδια για το θέμα Υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.

Η επιστολή

Κύριε Υπουργέ

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «Μετάβαση» είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και άρχισε να λειτουργεί το 2007, με σημαντικό έργο και συνεισφορά μέχρι σήμερα.

Το έργο που έχει παράξει η συγκεκριμένη μονάδα, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για τη ύπαρξή της και τη συνέχιση της λειτουργίας της, πολύ περισσότερο, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει αύξηση των περιστατικών τα οποία χρήζουν επιστημονικής προσέγγισης και φροντίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στη συγκεκριμένη μονάδα 1857 ενήλικες και 286 παιδιά.

Δυστυχώς, όμως, η υποχρηματοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εργαζομένους, με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω, η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας της μονάδας, με άμεσο αποτέλεσμα την απαξίωση του τομέα της ψυχικής υγείας και την αποδόμηση και κατάργηση μιας δομής ψυχικής υγείας.

Τα λειτουργικά προβλήματα της Κ.Μ.Ψ.Υ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» έχουν απασχολήσει επανειλημμένως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Στη συνεδρίαση του σώματος, στις 25 Ιουνίου 2011 η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαμε – μεταξύ των άλλων: «Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το δίκτυο κοινωνικών δομών ψυχικής υγείας στα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη».

Δυστυχώς όχι μόνο δεν καταγράψαμε βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της μονάδας, αντιθέτως υπήρξε δραματική επιδείνωση, που ενέτεινε τους φόβους για τη επιβίωση της μονάδας.

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στη μονάδα «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζουν πια συνθήκες εξαθλίωσης, ενώ η λειτουργία της μονάδας πλέον αφίσταται του αρχικού στόχου που συνηγόρησε στη σύσταση και τη λειτουργία της.

Κύριε Υπουργέ

Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες της περιόδου που διαβιούμε, ως χώρα και ως κοινωνία, αλλά θεωρώ ότι στα ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας, θα πρέπει να είμαστε αδιαπραγμάτευτα ανυποχώρητοι στις πιέσεις για οικονομικές μειώσεις.

Σας ζητώ όπως εξετάσετε το αίτημα, για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 6 μηνών στους εργαζομένους στη Κ.Μ.Ψ.Υ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», καθώς επίσης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της.

Κατανοώ, ότι η αξιολόγηση διαχειριστικού χαρακτήρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι αναγκαία και ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δομές θα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να ολοκληρωθούν οι τομείς μέσα στα νοσοκομεία, για να κλείσουν τα ψυχιατρεία, που αποτελούσαν «αποθήκες» ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών ψυχικής υγείας.

Τέλος, επιδίωξή μου, μέσω αυτής επιστολής, είναι η απάντησή σας για το τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο αναφορικά με το τόσο ευαίσθητο θέμα της ψυχικής υγείας, εκτός από την αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας και πώς θα καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες που, κυρίως, πλήττουν τους εργαζόμενους στις δομές αυτές και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ψυχικά ασθενείς.

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam