Προχωράει η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς

Αερολιμένας Κεφαλληνίας

Αερολιμένας Κεφαλληνίας

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς.

Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς βρίσκεται στη λίστα με άλλα 21 αεροδρόμια που αναμένεται να παραχωρηθούν για 30-35 χρόνια με τ ο ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο.

Τα υπόλοιπα αεροδρόμια είναι τα εξής: Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κως, Κέρκυρα και Χανιά (πρόβλεψη διακίνησης άνω του 1 εκατ. επιβατών έκαστο, για το 2013), Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Ακτιο, Καβάλα (από 250.000 έως 1 εκατ. επιβάτες) και Σκιάθος, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Λήμνος, Αγχίαλος, Ιωάννινα και Αραξος.

Οι εταιρείες που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&Ρ Αβαξ, Vinci, Hocthief και ACS, Fraport και Aeroports de Paris.

Στο ΤΑΙΠΕΔ θα καταβάλλεται α) εφάπαξ τίμημα από μέρους του ιδιώτη και β) τακτικό έσοδο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την αποδοτικότητα του αεροδρομίου, πιθανώς με τα κέρδη ή και με τα έσοδα. Επιπρόσθετα, θα προκαθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του εκάστοτε αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς έχει καταχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στα «αναπτυσσόμενα μεσαίου μεγέθους» στα οποία ανήκουν όσα αεροδρόμια έχουν προβλεπόμενη κίνηση γιατο 2013 από 25.000 χιλ. έως 1 εκ. επιβάτες.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 9 -12 μήνες και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τον διεθνή διαγωνισμό και τον καθορισμό των αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής ανάλογα με τις απαιτήσεις της παραχώρησης. Η δεύτερη φάση τον έλεγχο των στοιχείων, τη διαδικασία διαβούλευσης κοινής Σύμβασης Παραχώρησης και την επιλογή του αναδόχου και η τρίτη τις εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την υπογραφή και την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης.

Πηγή άρθρου: kefalonitikanea.gr