Ρεπορτάζ από το χθεσινό Δημ.Συμβούλιο,του Σ.Αλεβιζόπουλου

Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς

Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς (Πηγή φωτογραφίας:kefaloniaphotonews.gr)

Είναι καταδικασμένο  αυτό το δημοτικό συμβούλιο να χάνεται στη… μετάφραση. Να πλατειάζει και να βρίσκεται συνεχώς εκτός θέματος. Ποτέ μα ποτέ δεν έχει ξεκινήσει ένα θέμα και να τελειώσει…. φυσιολογικά.

Άλλη μια φορά έγινε συζήτηση για τους οφειλέτες του Δήμου, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΚ, τα οποία το Δ.Σ. με επικεφαλής τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, δεν δίνει  στους δημοτικούς συμβούλους.

Αυτή τη φορά ζητήθηκαν από τον Βασίλη Ρουχωτά και Νέστορα Βεντούρα που επισκέφτηκαν τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, και συζήτησαν για την επιχείρηση.

Να θυμίσουμε ότι και η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει επανειλημμένα τα στοιχεία αυτά των οφειλετών, αλλά δεν έχουν δοθεί ποτέ.

Ο κ. Μιχαλάτος είπε ότι δεν δίνονται τα στοιχεία, και τους πρότεινε να πάνε στον Εισαγγελέα για να αποφασίσει αυτός αν πρέπει να δοθούν ή όχι. Πιστεύει ότι θα γίνει κομφούζιο στο νησί ποιοι χρωστάνε και ποιοι όχι, και τέτοια ευθύνη δεν παίρνει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, όπως είπε.

Η άποψη αυτή δημιούργησε αντιδράσεις, τόσο από τον Βασίλη Ρουχωτά όσο και από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Ένα άλλο θέμα που  μετατράπηκε σε συζήτηση ουσίας για την  «πολιτική προστασία»  ήταν για μια…. υδροφόρα στον Δήμο Ελειού Πρόννων όπου ο αντιδήμαρχος κ. Σολωμός   θέλει να την μεταβιβάσει στην εθελοντική ομάδα. Ένα  φορτηγό που έχει μια δεξαμενή πάνω του, το οποίο δεν λειτουργεί με τίποτα, θέλει πολλά λεφτά να επισκευαστεί, απλώς να χρησιμοποιείται μόνο η δεξαμενή. Τι κι αν ο Νίκος Ανουσάκης έλεγε και ξανάλεγε, ότι το θέμα μας είναι η υδροφόρα, τίποτα, κανείς δεν τον άκουγε.

Κατά τη συζήτηση του  θέματος αυτού, αν είναι δυνατόν, ακούστηκε από το Δήμαρχο για το Γηροκομείο Ληξουρίου, και το Δ.Σ. με συνέπεια να αντιδράσει ο Βας. Ρουχωτάς και να αποκαλέσει τον Δήμαρχο άθλιο, και να γίνει για λίγο το συμβούλιο κομφούζιο.  Στη συζήτηση  πήρε μέρος και ο Βαγγέλης Θεοφιλάτος, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι θέλουμε ένα …. Κασιδιάρη.

Θα ακούσετε πως το είπε ο Βαγγέλης Θεοφιλάτος, για να έχετε «πρώτη»  άποψη, αλλά ο αγαπητός αντιδήμαρχος, δυστυχώς έχει χάσει το μέτρο στις ομιλίες του. Όταν μιλάει ο Βαγγέλη «πάσα αρχή παυσάτω». Είναι κανόνας πια στις συνεδριάσεις, όταν παίρνει το λόγο ο Βαγγέλης, όλοι θα πρέπει να περιμένουν άλλοι με …..στωικότητα  και άλλοι με αρκετό εκνευρισμό, πότε θα τελειώσει. Δεν γνωρίζω φίλοι μου, μέχρι πού θα φτάσει αυτή η λογοδιάρροια του αγαπητού Βαγγέλη, αλλά δικαίως η Λαϊκή Συσπείρωση εξερράγη, και αποχώρησε,  διότι ο αντικομουνισμός του αντιδήμαρχου έχει ξεπεράσει τα όρια. Ακόμα και ο Διον. Αραβαντινός αγανάκτησε  με την συμπεριφορά του αντιδημάρχου λέγοντας, καλώς αποχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά πολλών συμβούλων που στην αποχώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ς έλεγαν «στο καλό»,  άλλοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι προς όφελος του Συμβουλίου, κι άλλοι  γελούσαν με όσα συνέβαιναν. Όσο κι αν έκανε φιλότιμες προσπάθειες ο Πρόεδρος να τον υπερασπίσει.

Το πρώτο φλερτ της δημοτικής αρχής με  την Χρυσή Αυγή  είναι γεγονός, διότι θα υπάρξει και συνέχεια, όταν η Χρυσή Αυγή θα φέρει αίτηση (αν φέρει) στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεταξά στην Πλατεία, τότε θα δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος.

Θα κλείσουμε με το θέμα 9ο θέμα:  Παραχώρηση Δημοτικού κτιρίου Πόρου για αρχαιολογικές δραστηριότητες. Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος της περιοχής  κ. Σπ. Σολωμός.

Θα λέγαμε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου, αν και ο Δήμαρχος πρότεινε να μη συζητηθεί το θέμα, διότι δεν έχουμε επαρκεί στοιχεία, ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να συζητηθεί με ψηφοφορία.

Είχε δίκιο ο Δήμαρχος. Θα έπρεπε να είχαν προσκληθεί περισσότεροι γι αυτό το σοβαρό θέμα, έδειξαν όλοι όμως υπευθυνότητα στη συζήτηση, ακούστηκαν βέβαια ορισμένες υπερβολές, αλλά όμως θα’λεγα, ότι οι ομιλίες βοήθησαν ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο  Simon Fraser.

Ομολογουμένως,  όσοι έχουν  έρθει σε επαφή με την αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχουν  καλές εντυπώσεις. Μια υπηρεσία «κράτος εν κράτει» αυταρχική που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην διαρραγούν οι σχέσεις του Δήμου με τον κ. Αντ. Βασιλάκη και τον κ. Σωτηρίου, πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη στα Τζανάτα, ίσως εμείς κάποιας ηλικίας να μην προλάβουμε τα αποτελέσματα, όμως οι επόμενες γενιές θα  σημαδευτούν απ’ αυτή την ανακάλυψη. Θα αλλάξει το ρου της Ιστορίας των Ιονίων Νήσων, μπορεί ακόμα να αλλάξει και την οικονομία της Κεφαλονιάς.

Ας αφήσουμε έξω, όσες συγκρούσεις και διενέξεις υπήρχαν με τον Μάκη Μεταξά, ιδιαίτερα ο Νίκος Ανουσάκης που εκτός της ελεύθερης Κεφαλονιάς όπως είπε στην ομιλία του, ήταν σωστή η ομιλία του, οι  ανασκαφές όπως είπε, ανήκουν στο κράτος, ποιο κράτος όμως, που είναι όλα διαλυμένα. Γι αυτό θα πρέπει να βοηθήσει η Δημοτική Αρχή με τα πενιχρά υλικά και οικονομικά μέσα που διαθέτει.

Εντύπωση προκάλεσε που κανείς δεν γνώριζε το άρθρο του Μάκη Μεταξά, που αναφέρετε στις δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων του Πανεπιστημίου.

Ακούστηκαν πολλές υπερβολές, ιδιαίτερα όταν κάποιος κ. Μηλιαρέσης αποκάλεσε τις αρχαιολογικές ανασκαφές ως εξής: Οι πεθαμένοι ας περιμένουν, μα, ποιος είναι αυτός ο κύριος που έχει τέτοιες ιδέες; Υπερβολικός ο κ. Καμπίτσης, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Κεκάτο που παλικαρίσια πήρε θέση υπέρ.

Τελικά, προς το τέλος όλοι ήθελαν να βρεθεί μια λύση. Όλοι ήθελαν τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Έτσι αποφάσισαν να μη μεταβιβάσουν ολόκληρο το δημοτικό κτίριο, να δοθούν η κάτω αίθουσα και δυο γραφεία στο δεύτερο όροφο,  και για εκθετήριο να δοθεί το πρώην σχολείο των Τζανάτων το οποίο, όπως είπαν είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο.

Το συμβούλιο ολοκλήρωσε τη συζήτηση μισή  ώρα πριν τα μεσάνυχτα.

email
Πηγή άρθρου: kefaloniaphotonews.gr