Σ.Γαλιατσάτος: Κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν τους φραγκοφονιάδες

Σπύρος Γαλιατσάτος

Σπύρος Γαλιατσάτος

Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το βράδυ της Τρίτης στο ξενοδοχείο «Mediterranee» της Λάσσης, υπό τον πρόεδρο Σπύρο Γαλιατσάτο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν η συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της Ένωσης, τα αποτελέσματα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, αλλά και η προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει από τώρα για την αντίστοιχη του 2014 με στόχο τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Μάλιστα προβλήθηκε σχετική μελέτη και έρευνα του πανεπιστημίου του Sheffield. Στο περιθώριο της διαδικασίας, η «Κ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Σπύρο Γαλιατσάτο, ο οποίος μας ανέλυσε όσα συζητήθηκαν, δίχως να αποφύγει να αφήσει «αιχμές» για τους κλάδους εκείνους που έχουν πιο άμεση σχέση με τον τουρισμό, αλλά δεν δείχνουν διάθεση να επενδύσουν σ’ αυτόν.

«Η οικογένεια των ξενοδόχων συγκεντρώθηκε για να κάνει τον απολογισμό της τουριστικής σεζόν που πέρασε, αλλά να δούμε και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που θα πρέπει να παίρνεις τις αποφάσεις πιο πριν για να μπορείς να είσαι μέσα στα πράγματα. Πέραν της τουριστικής κίνησης συζητήσαμε κι άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Εργασιακά, φορολογικά, ασφαλιστικά, πολεοδομικά και πάρθηκαν αποφάσεις που δεσμεύουν το Δ.Σ. και υποχρεούται να τις εκτελέσει και να τις ακολουθήσει. Γι’ αυτό είναι μια κορυφαία ημέρα».

«Έσπασε» το ρεκόρ του 2008 στις αφίξεις τουριστών

Εν συνεχεία, ο κ. Γαλιατσάτος στάθηκε στο μεγάλο ρεκόρ από πλευράς προσέλευσης τουριστών που επιτεύχθηκε φέτος «καταρρίπτοντας» κατά πολύ την αντίστοιχη επίδοση του 2008, που ήταν και η μεγαλύτερη. «Ήταν μια πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδος. Έχουμε πετύχει τον βασικό στόχο που είχαμε θέσει να ξεπεράσουμε τις αφίξεις του 2008. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαμε γύρω στις 192.300 αφίξεις τουριστών, ενώ το 2008 το αντίστοιχο νούμερο έφτανε τις 183.000. Δηλαδή, έχουμε ήδη περίπου 10.000 αφίξεις περισσότερες και θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε κι άλλο τον πήχη.

Χρειάζεται μυαλό για να το πετύχουμε, αλλά δυστυχώς δεν ακολουθούν όλοι οι κλάδοι (σ.σ. δεν θέλησε να τους κατονομάσει). Δεν υπάρχει η εντιμότητα που θα έπρεπε να υπάρχει. Εμείς δουλεύουμε γι’ αυτούς για να πληρώνουμε τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλούς κόστους και εκείνοι δεν συμμετέχουν. Αποφεύγουν, που λέει ο λόγος, να βάλουν 100 ευρώ. Ανοίξαμε την Κεφαλονιά, δώσαμε άλλους ορίζοντες και κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν τους… φραγκοφονιάδες και τους αδιάφορους! Να είναι καλά, δεν πειράζει. Με όλους θα δουλέψουμε, όλοι χρειάζονται, δεν περισσεύει κανείς».

Καταλήγοντας, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επανεκλογή του στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Πρόκειται για το ανώτατο όργανο, που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μέλη του είναι όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, γύρω στις 10.500 και αποτελεί συμβουλευτικό όργανο, έναν θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα τουρισμού. Την Πέμπτη έχουμε συγκρότηση του νέου Δ.Σ. σε σώμα. Εγώ έχω κάνει δύο θητείες ως αντιπρόεδρος, έφτασα σ’ αυτόν τον τιμητικό τίτλο και δεν διεκδικώ πλέον κάποιο από αυτά τα αξιώματα.

Πρέπει να μπουν οι νεότεροι γιατί εγώ έχω κι άλλες θέσεις στην Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στο ΣΕΤΕ και δεν μπορώ να τα συγκεντρώνω όλα στα χέρια μου. Έχουμε εδώ πολύ έργο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και όλα αυτά που ανέλυσα πριν, μας έχουν ανοίξει την όρεξη για ακόμα περισσότερα. Οπότε είναι καλύτερα να αφοσιωθώ εδώ».

Οι αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα στη Γ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων ήταν: 1) Η στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου στις προσπάθειες για την επαύξηση του τουρισμού στα νησιά μας και η επιδοκιμασία όλων των ενεργειών του. 2) Η δημοσίευση, η καταγγελία (αν απαιτηθεί) και η παράσταση σε όσους αποποιούνται την υποχρέωση (τυπική και ουσιαστική) να υποβοηθήσουν την προσπάθεια με τις εταιρείες LOW COST. 3) Ο εορτασμός των 30 ετών της Ένωσης Ξενοδόχων να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο. 4) Η εξεύρεση λύσεων με τους αρμόδιους φορείς για το περιβάλλον, τις εσωτερικές συγκοινωνίες και τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις βελτίωσης των λιμανιών. 5) Καταδικάζουμε απερίφραστα τη μη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους, διότι το κράτος θα εισέπραττε τη δαπάνη αυτή εις το πολλαπλάσιο από το ΦΠΑ και μόνο, πέραν του υπαρκτού προβλήματος της στοιχειώδους διαβίωσης των εργαζομένων.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

email
Πηγή άρθρου: efimeridakefalonia.gr/