Σ. Κουρής: “Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος της κατάργησης του ΕΠΑΛ”

Σωτήρης Κουρής

Μετά από την πρόσφατη ενημέρωσή μας για την πρόθεσή σας να προβείτε σε παύση λειτουργίας του Ναυτικού Επαγγελματικού Λυκείου Ιθάκης θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την παρέμβαση μας προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια που θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για το νησί αλλά και τους νέους της περιοχής.

Το νησί της Ιθάκης, κατά παράδοση ναυτικό έχει φέτος 37 εγγεγραμμένους μαθητές στο ΕΠΑΛ της, με στόχευση στην ναυτική εκπαίδευση, οι οποίοι θα πρέπει είτε να επιλέξουν άλλη κατεύθυνση σπουδών είτε να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική διέξοδο, με σοβαρό οικονομικό κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για το νησί του οποίου ο πληθυσμός ελαχιστοποιείται επικίνδυνα.

Το συγκεκριμένο σχολείο παρέχει από το πρώτο έτος λειτουργίας του ειδικότητες πλοιάρχων ενώ το κόστος λειτουργίας του είναι αρκούντως χαμηλό, γεγονός που δεν δικαιολογεί την παύση του, για λόγους εξοικονόμησης πόρων.

Επίσης φέρει σημαντική ιστορία, καθώς κατασκευάστηκε ύστερα από δωρεά του Ελβετικού λαού, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Φιλέλληνα Oλιβιέ Ρεβερντέν, ενώ συμβολίζει τους δεσμούς φιλίας με την χώρα αυτή καθώς έχει αδελφοποιηθεί με το κολλέγιο «Kalvin» της Γενεύης από το 1979 από τους οποίους δέχεται συνδρομή προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας ασθμαίνει υπό το βάρος των οικονομικών δυστοκιών, διαταράσσοντας επικίνδυνα την σταθερότητα και συνοχή του κοινωνικού μας ιστού. Είναι προφανές ότι περιοχές με έντονο το ορεινό στοιχείο και χαρακτηριστικά νησιωτικότητας και απομόνωσης όπως η Ιθάκη, οφείλουν να ενισχύονται με έργα και δράσεις ανάπτυξης που θα στηρίξουν επαρκώς τον τόπο προκειμένου να ανταπεξέλθει στην δυσκολία των καιρών. Σε αυτές εντάσσεται η αρωγή σε θέμα εκπαιδευτικής διαδικασίας και δει σε κίνητρα ώστε οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο.

Η διακοπή λειτουργίας του ΕΠΑΛ αποστερεί τους κατοίκους από ένα σημαντικό εφόδιο γνώσεως για τα παιδιά τους, -γνώσης που συνδέεται με την παράδοση και την φυσιογνωμία του τόπου-, και η οποία αποτελεί ένα ικανό εχέγγυο διατήρησης της βιωσιμότητας της οικονομίας και των επικρατούντων κοινωνικών δομών και ένα εν δυνάμει μοχλό ευημερίας. Ουσιαστικά καταργεί μια πιθανή διέξοδο, παιδείας και επαγγελματικής αποκατάστασης σε μία εποχή που η αναζήτηση της μόρφωσης και η εξειδίκευση, συνιστούν πολυτέλεια και η εύρεση εργασίας, θεωρείται εξαιρετικά δυσχερής.

Οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε από την θέση ευθύνης μας, στην στήριξη περιοχών όπως η Ιθάκη, στην ενδυνάμωσή τους, στην ανάδειξη εκείνων των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην επιβίωση και όχι στον εκμηδενισμό, στην εξαφάνιση του τοπικού τους στοιχείου. Έχουμε όλοι χρέος να διευκολύνουμε την απεμπλοκή και προώθηση των διαδικασιών που αφορούν στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που συντηρούν δράσεις και δομές υποστήριξης αυτών των περιοχών, όσο το δυνατόν πιο άμεσα και όχι να τις οδηγούμε στην αφάνεια..

Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος της κατάργησης του ΕΠΑΛ και στην προσέγγισή του, με περισσότερη ευαισθησία, ευθύνη και ενδελεχή αξιολόγηση των δεδομένων που συνιστούν την φυσιογνωμία της Ιθάκης και την όποια αναπτυξιακή της προοπτική. Προσβλέπουμε στην ενημέρωσή μας, για τις ενέργειες σας και την πορεία του αιτήματός μας.

Η παρέμβασή σας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αντιμετωπίζουμε ήδη μια αρκετά δύσκολη πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αποφορτίσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε οπουδήποτε παρατηρείται ανάγκη.

email