Συμπεράσματα 1ης Ημερίδας Τουριστικής Ανάπτυξης Κεφαλλονιάς Οργάνωση : Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Κεφαλλονιάς

Μύρτος

Μύρτος (Πηγή φωτογραφίας:KefaloniaToday.com)

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης Ημερίδας Τουριστικής Ανάπτυξης (22-4-12) μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έγινε εφικτό να προσεγγιστούν σε μεγάλο βαθμό οι αντικειμενικοί στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή , στόχοι για τους οποίους άλλωστε θεωρήθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση της εν λόγω Ημερίδας.

Οι στόχοι αυτοί ήταν :

 1) ο απολογισμός του έργου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

 2) η αξιοποίηση της Διαδικτυακής Προβολής του Νησιού .

 3) η συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

 4) η επισήμανση των προϋποθέσεων γα την ορθή διαχείριση κατακόρυφης αύξησης των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων

 5) η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ως παράγοντας τόνωσης της τοπικής οικονομίας

 6) η συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με την Τουριστική Επιτροπή με σκοπό την αξιοποίηση του Επιστημονικού Δυναμικού του Νησιού σε θέματα Τουριστικής προβολής του Νησιού.

Την Εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Βουλευτής κ.Σ.Μοσχόπουλος, ο Δήμαρχος κ.Α.Παρίσης, ο Α/Περιφερειάρχης κ.Σ.Κουρής, ο Α/Δήμαρχος κ.Σ.Σαββαόγλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ.Α.Κωνσταντάκης, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων κ.Σ.Γαλιατσάτος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Δ.Αραβαντινός .

Χαιρετισμό επίσης απέστειλαν, ο Υφυπουργός κ.Π.Αλιβιζάτος και η υποψ.Βουλευτής κ.Σ.Αντωνάτου.

Στις Εργασίες Προήδρευσαν , ο Α/Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ.Γ.Στρίντζης, η Διευθ. Α/Περιφέρειας Κεφαλλονιάς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ.Ε.Κεκάτος,

Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε 2 μέρη: στο πρώτο μέρος η θεματολογία είχε να κάνει με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, το διαδίκτυο, τον τουρισμό κρουαζιέρας, την τουριστική ανάπτυξη των λιμένων και την κατάθεση προτάσεων από το Α.ΤΕΙ. Ιονίων Νήσων για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού (τουρισμός υπαίθρου, γαμήλιος τουρισμός, προσκυνηματική περιήγηση, κυνηγητικός τουρισμός), τον θεσμό των Αδελφοποιήσεων, τη σημασία της αισθητικής παρέμβασης και την διεθνή πρωτοβουλία της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Κεφαλλονιάς.

 Πιο συγκεκριμένα:

 1) Η ημερίδα ήταν ακριβώς το αποτέλεσμα της γόνιμης και ενεργού συμμετοχής των Μελών της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και όχι μόνο, εφόσον πέρα από τα Μέλη της, η Επιτροπή είναι «ανοικτή» και δίνει λόγο σε οποιονδήποτε έχει να καταθέσει την άποψή του, να προβληματίσει, να παρακολουθήσει και να πληροφορήσει για επίκαιρα Θέματα Τουρισμού. Από τον Αύγουστο του 2011 και στις 26 έως σήμερα Συνεδριάσεις της, η Επιτροπή με πολύ σοβαρό τρόπο παράγει ουσία, φέρνει ιδέες, καταθέτει προβλήματα που ζητούν λύση, ενημερώνει, πληροφορεί και προτείνει.

2) Με την εισήγηση του συμπολίτη μας κ.Δ. Κολοκοτσά, Στελέχους της Google, δόθηκε η πραγματική διάσταση της σημασίας του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη του Τουρισμού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το ακροατήριο νόμιζε ότι βλέπει εικόνες από το μέλλον, που όμως στην ουσία ήταν εικόνες από το σήμερα και το κοντινό αύριο. Επίσης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρακολουθώντας την συγκεκριμένη εισήγηση προβληματίστηκαν σοβαρά για το ενδεχόμενο να αλλάξουν πολλά πράγματα και διαδικασίες που είχαν να κάνουν με την προβολή, την διαφήμιση της επιχείρησης τους και την προσέγγιση των τουριστών .

3) Μια πραγματικότητα που ζούμε πλέον στο νησί μας είναι η ύπαρξη πτήσεων από Εταιρείες low cost .Mια ιδέα που ξεκίνησε μέσα από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και υλοποιήθηκε με την βοήθεια και συνεργασία τόσο μεμονωμένων ατόμων όσο και αρμόδιων φορέων. Η συνεργασία με τις εταιρείες Ryanair και Easy jet κάνει πλέον πράξη ένα μόνιμο ζητούμενο επιστημονικών διατριβών τουριστικού περιεχομένου, την «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Ζητούμενα τώρα είναι η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, με τη συνέπεια και την συνεχή στήριξη των φορέων, των επιχειρήσεων και όλων όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό.

 4) Σημαντική επίσης η εισήγηση της κας Παλάση, μιας προσωπικότητας στον χώρο των συμβούλων τουρισμού κρουαζιέρας. Με δεδομένη πλέον την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων στην Κεφαλλονιά, η κα Παλάση με απλά λόγια σημείωσε τα οφέλη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, τους τρόπους μεγιστοποίησης των πλεονεκτημάτων, το «γιατί» με το συγκεκριμένο είδος τουρισμού δεν επωφελείται μόνο το Αργοστόλι ή μόνο η Σάμη αλλά ολόκληρη η Κεφαλονιά, τους μελλοντικούς στόχους διαχείρισης του τουρισμού κρουαζιερόπλοιων.

5) Άμεσα σχετική, ήταν και η εισήγηση του λιμενάρχη κ. Καλιτσουνάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την ορθή τουριστική ανάπτυξη των λιμένων. Ο τουρισμός κρουαζιερόπλοιων, και όχι μόνο, επεσήμανε ο λιμενάρχης, εξαρτάται από την τήρηση κανόνων ασφαλείας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στοιχεία που, το μεν πρώτο πρέπει να διατηρηθεί, το δε δεύτερο να ενισχυθεί και να γίνουν άμεσα βήματα βελτίωσης.

6) Ο κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Α.ΤΕΙ. Ιονίων Νήσων, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό υλοποιήσιμων και με χαμηλό κόστος των προτάσεων, έδειξε ακριβώς πόσο σημαντική και ουσιαστική μπορεί να είναι η συμβολή του τρίτου βαθμού εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, ιδιαίτερα στον τομέα της λειτουργικής προβολής. Τα οφέλη της συνεργασίας του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας είναι ήδη ορατά καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή μέρους των προτάσεων.

7) Επίσης η εισήγηση του κ. Σταύρου Τραυλού, Πολ. Μηχανικού, επεσήμανε την σημασία της αισθητικής παρέμβασης που απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων ώριμων αποφάσεων, καθώς και της τουριστικής αξιοποίησης του θεσμού της Αδελφοποίησης ,θέμα που εισηγήθηκε ο Επίτιμος πρόξενος της Σερβίας, κ.Β. Ρουχωτάς, παραθέτοντας των σημαντική εμπειρία του τον τομέα των Αδελφοποιήσεων και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προέλθουν από αυτές.

8. Οι εισηγήσεις των : κ.Γ.Τιμοθεάτου για τις Low Cost Flights, κ.Π.Μεταξάτου για τον Τουρισμό Υπαίθρου – Αγροτοτουρισμό, κ.Α.Παντελιού για τον Γαμήλιο Τουρισμό, κ.Ν.Σκλαβούνου για τον Κυνηγετικό Τουρισμό, κ.Π.Πανταζόπουλου για τον Θεραπευτικό Τουρισμό, κ.Ευστ.Πουλίδη για τον Θρησκευτικό – Προσκυνηματική Περιήγηση, είχαν ξεχωριστή σημασία, καθώς επισημάνθηκαν οι δυνατότητες  τουριστικής αξιοποίησης των μορφών αυτών τουρισμού στην Κεφαλλονιά, πολλές από τις οποίες στοχεύουν παράλληλα στην προστασία της υπαίθρου, στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 9) Τέλος, άριστες εντυπώσεις δημιούργησε η παρουσίαση των κ.Δ.Σταθάτου και κ.Σ.Μιχαλάτου, του Ταξιδιού «Ανταπόδοσης Ευχαριστιών στην Ιταλία», οι οποίοι και παρέδωσαν στο Προεδρείο τις Τιμητικές Πλακέτες και τις Αναμνηστικές Εκδόσεις των Ιταλών Δημάρχων προς τους Θεσμικούς Φορείς του Νησιού μας.

Τέλος, εκφράζονται οι εγκάρδιες ευχαριστίες του Α/Δημάρχου κ.Ε.Κεκάτου, σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις Εργασίες, σε όλα τα Μέλη της Επιτροπής, σε όλους τους Ομιλητές, στην Α/Περιφέρεια Κεφαλλονιάς, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλλονιάς, στα ΑΤΕΙ – Ιονίων Νήσων, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ.Α.Κωνσταντάκη, στον ιδιοκτήτη του KEFALONIA CHANEL ,κ.Ν.Λυκούδη, στον Προϊστάμενο Τουρισμού του Δήμου κ.Μ.Πεβεράτο και σε όλους τους Λειτουργούς των ΜΜΕ που κάλυψαν τις Εργασίες της Ημερίδας. .

 Εκ του Γραφείου Τύπου

Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam