Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για το κλείσιμου του ΤΕΙ

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Όπως έγινε γνωστό σήμερα σύμφωνα με το σχέδιο “Αθηνά”  του Υπουργείου Παιδείας , το Αργοστόλι είναι μία από τις 12 πόλεις που θα μείνουν χωρίς ΤΕΙ.

Μια απόφαση η οποία σίγουρα θα προκαλέσει αρκετές  αντιδράσεις και σειρά ανακοινώσεων από αρμόδιους τοπικούς Φορείς

Δείτε περισσότερα στον σύνδεσμο http://www.kefaloniatoday.com/epikerotita/to-chroniko-enos-proanangelthentos-thanatou-argostoli-choris-ti-63239.html

Η πρώτη αντίδραση ήταν από την ΑΝ.Α.Σ.Α η οποία ρίχνει και αιχμές εναντίον του Περιφερειάρχη κ.Σπύρου

Το Δελτίου Τύπου της  ΑΝ.Α.Σ.Α  στο σύνδεσμο http://www.kefaloniatoday.com/politika/parapolitika/ti-telos-archisan-i-anakinosis-diamartirias-63255.html

Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα

Το Δελτίου Τύπου της  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλλονιά

Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλλονιά

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ τη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για αναμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω του σχεδίου «Αθηνά» που προβλέπει την παύση λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως αυτόνομου εκπαιδευτικού Ιδρύματος και την κατάργηση ή συγχώνευση των τμημάτων του με άλλα.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα αποτελέσει ταφόπλακα για την αναιμική τοπική οικονομία, καθώς η ύπαρξη των τμημάτων του ΤΕΙ , εκτός από σημαντικός παράγοντας σύνδεσης της εκπαίδευσης με την τοπική κοινωνία, αποτελεί και έναν από τους τελευταίους πόρους οικονομικής στήριξης του νησιού μας στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Η διασφάλιση της λειτουργίας των τμημάτων στην Κεφαλονιά πρέπει ν’ αποτελέσει πρωταρχικό στόχο όλων μας.

Με μια ενιαία φωνή πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη συνέχιση λειτουργίας των τμημάτων, αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης αλλά και την αύξηση της σύνδεσης τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» θα συμμετάσχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των τμημάτων στον τόπο μας.

Είμαστε σύμμαχοι σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια εξορθολογισμού και βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, είμαστε όμως απέναντι όταν αυτή γίνεται με λάθος σχέδιο και χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η τοπική κοινωνία.

Κλείνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΤΕI

Σπύρος-Σπύρου

Σπύρος Σπύρου

 Το κλείσιμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποφάσισε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, με τη σύμφωνη γνώμη των Αντιπεριφερειαρχών.

  Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, τον ρωτά:

Α. Με ποια λογική και κριτήρια αποφασίσατε το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Β.  Γιατί αγνοήσατε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την οποία άμεσα και εγγράφως είχατε ενημερωθεί, μέσω της οποίας σας εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους το ΤΕΙ Ι.Ν. όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του αλλά και να αναβαθμιστεί.

Γ. Γιατί παραπλανήσατε τη Δ.Ε. του Ιδρύματος, όταν το Δεκέμβριο του 2012 είχατε, κατά τη διάρκεια συνάντησής σας, υποσχεθεί ότι το ΤΕΙ δεν θα κλείσει!

Δ. Τέλος, γιατί δε λάβατε υπόψη τη θέση του Περιφερειάρχη αλλά και των Πρυτανικών Αρχών του Ι.Π. όσο και της Δ.Ε. του ΤΕΙ, για συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα στην κατεύθυνση κοινών δράσεων,  για ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων μας, καθώς και για μελλοντική σύμπραξη σε κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις.

Δήλωση Περιφερειάρχη

  Η απόφαση για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ελήφθη με προχειρότητα, είναι αντιπαραγωγική για τα Ιόνια Νησιά, πλήττει τη συνοχή της Περιφέρειας που εξασφαλιζόταν και μέσω της Εκπαίδευσης, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν εφαρμόζονται  νησιωτικές πολιτικές και παραπέρα οι πολιτικές που εφαρμόζονται στοχεύουν στην αποδυνάμωση και διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Είμαι πεπεισμένος, συνεχίζει ο Περιφερειάρχης, ότι η αιτιολογία της περικοπής δαπανών δεν επαρκεί για να δικαιολογηθεί μια τέτοια απόφαση, καθώς τα δυο εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ήδη έχουν περιστείλει δραματικά τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Τη στιγμή, τόνισε ο κ. Σπύρου, που τα δυο ιδρύματα άρχισαν τη συνεργασία και το καθένα ξεχωριστά αναπτυσσόταν κάνοντας σημαντικά βήματα προόδου, υποχρεωνόμαστε σε συρρίκνωση που δε βασίζεται σε καμία λογική.

Επίσης, εγκαταλείπονται δομές και υποδομές του Τεχνολογικού Ιδρύματος, όταν τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικότατες προσπάθειες στήριξης, ενώ η Δ.Ε. είχε αναπτύξει δραστηριότητες ευρωπαϊκού βεληνεκούς αλλά και σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.

Αυτό που επιζητώ, κατέληξε ο Περιφερειάρχης, είναι μια άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος αγνόησε όλες μου τις έγγραφες παρατηρήσεις και αιτήματα αναφορικά με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Δελτίο Τύπου της Κίνησης ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ για το Κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Η Κίνηση «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ

Η Κίνηση «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ.

Στην καθημερινή μάχη της επιβίωσης, στην επιβεβλημένη ανάγκη για ανθρώπινη και κοινωνική αξιοπρέπεια, στην αγωνία ενός ολόκληρου λαού για το αύριο, φαντάζει ως παράπλευρη απώλεια, το σχέδιο συγχώνευσης – για εμάς – κλεισίματος ,των ανωτάτων και ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Κι όμως! Είναι το ίδιο και το αυτό. Το κλείσιμο των σχολείων δεν ανοίγει μόνο φυλακές. Ανοίγει τις πόρτες στην μίζερη κι απαίδευτη προοπτική των νέων ανθρώπων, στην καταστροφή κάθε πυρήνα ανθρώπινης σπουδής και σκέψης, στην απώλεια του οράματος για ποιοτική μεταστροφή ολόκληρης της κοινωνίας.

Διαλύει την κοινωνική συνοχή, καταργεί την τοπική ιδιαιτερότητα και προοπτική, επιστρέφει τις συνειδήσεις σε εποχές νωθρού σκοταδισμού. Ρίχνει τους τίτλους τέλους σε μια διαδικασία πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζύμωσης, αντικαθιστώντας την με το απόλυτο τίποτα.

Η συντεταγμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για ασύντακτη διάλυση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού ιστού, διανθισμένη με την κωδική ονομασία «ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ», αυτονόητα μας καλεί σε αντιδράσεις «ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΗ».

Η Κίνηση ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ, αντιδρά έντονα στο κλείσιμο του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά και στις καταργήσεις σχολών, καλεί τους πολίτες , φορείς και οργανώσεις σε δράσεις-αντιδράσεις, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και θα σταθεί δίπλα σε κινητοποιήσεις σπουδαστών-καθηγητών-πολιτών-υπαλλήλων, για να μην κλείσουν ένα σχολείο, δεκάδες προοπτικές, εκατοντάδες ιδέες.

Κλείνουν ένα Ίδρυμα που έμπρακτα και αποφασιστικά ήταν κοντά στην κοινωνία ανοίγοντας τις πόρτες του σε αυτήν, πρέπει τώρα η κοινωνία των νησιών μας να σταθεί έμπρακτα και αποφασιστικά δίπλα του.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Κίνησης ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ, πολίτες, φορείς και οργανώσεις σε ανοιχτή συνάντηση την Κυριακή 3/2 στις 18:30, στο χώρο του Τ.Ε.Ι. για να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Καλούμε επίσης όλους να συμμετέχουν απόψε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του παλιού κτιρίου στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (ώρα 21:00).

Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

 

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team