Σμαράγδα Σαρδελή: Όχι στην κατάργηση ΔΟΥ & Ειρηνοδικείου Ιθάκης

Σμαράγδα Σαρδελή

Σμαράγδα Σαρδελή

Επιστολές προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών  κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, για την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τη ΔΟΥ Ιθάκης και προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη, για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ιθάκης απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ι.Ν. Σμαράγδα Σαρδελή

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

Αξιότιμοι κ.κ.Υπουργοί,

Με την παρούσα ζητάμε την επανεξέταση και ανάκληση της υπ’ αρίθ. Δ6Α 1144678 ΕΞ 19.10.2012 απόφασης περί κατάργησης της ΔΟΥ Ιθάκης.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε από τις 14 Ιανουαρίου 2013 η αναστολή της λειτουργίας της ΔΟΥ Ιθάκης και η μεταφορά της καθ’ ύλην και κατ’ αρμοδιότητα στη ΔΟΥ Αργοστολίου – Ληξουρίου.

Η Ιθάκη ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας αλλά είναι ξεχωριστό νησί με τις  ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν το νησιωτικό χώρο.                 Η απόφαση συγχώνευσης, εφόσον εφαρμοστεί, θα υποχρεώσει στη συχνή μετάβαση των Ιθακησίων στο διπλανό νησί.

Σας επισημαίνουμε ότι η ΔΟΥ Ιθάκης στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο 80 τ.μ. με λειτουργικό κόστος 303€ μηνιαίως (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, ύδρευση, θέρμανση) και είναι έως τώρα επανδρωμένη με 4 υπαλλήλους. Όπως γνωρίζετε η ΔΟΥ Ιθάκης εκτός από την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών της Ιθάκης, επιφέρει και αρκετά ετήσια έσοδα στο κράτος που ανέρχονται περίπου στο ποσό των 2.850.000€.

Είναι πραγματικά ακατανόητο να προβαίνετε στην κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας όταν το κτίριο της ΔΟΥ είναι ιδιόκτητο, όταν το κόστος λειτουργίας είναι μηδαμινό και όταν τα έσοδα προς το κράτος είναι αρκετά και υπολογίσιμα.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε και ανακαλέσετε την εν λόγω απόφαση του Υπουργείου σας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του κεντρικού διοικητικού ιστού ενός μικρού, ιστορικού νησιού  και φυσικά θα επιβαρύνει οικονομικά τους Ιθακήσιους προσθέτοντας μόνο ταλαιπωρία στις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε άμεσες ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.  Τα μικρά ελληνικά νησιά μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι οι κάτοικοί τους παραμένουν εκεί παρόλες τις αντιξοότητες και το αίσθημα ανασφάλειας που συνήθως τους διακατέχει.

Οι κάτοικοι της ιστορικής Ιθάκης δε θα επιτρέψουν άλλη υποβάθμιση.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Σε συνέχεια των τηλεφωνικών μας επικοινωνιών, σας θέτω και εγγράφως το μείζον θέμα περί καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Ιθάκης το οποίο λειτουργεί στην Ιθάκη από το 1975 και οι υπηρεσίες του είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και την εξυπηρέτηση των κατοίκων του.

Με την έκδοση του Π.Δ. 110/2012 – ΦΕΚ 193Α΄-10/10/2012 αποφασίστηκε η συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Ιθάκης με το Ειρηνοδικείο Σάμης Κεφαλονιάς υποχρεώνοντας έτσι τους Ιθακήσιους να μεταβαίνουν με πλοίο στη Σάμη – εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Θεωρούμε ότι το κόστος ενοικίου και ο μικρός αριθμός αποφάσεων του Ειρηνοδικείου Ιθάκης που πιθανά σας ώθησαν στη λήψη της απόφασης είναι κατά πολύ υποδεέστερης σημασίας αναλογικά με την ταλαιπωρία των κατοίκων και το κόστος που θα επιφορτιστούν.      

Σας επισημαίνω ότι στην Ιθάκη υπάρχει χώρος και κτίριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης – που λειτουργούσε παλαιότερα το Ειρηνοδικείο και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί η δυνατότητα επισκευής του.

Σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στην ανάκληση της απόφασης κατάργησης του Ειρηνοδικείου Ιθάκης.  Η ιδιαιτερότητα των νησιών μας και ακόμη περισσότερο των Μικρών Νησιών μας, θα πρέπει να αποτελεί «μπούσουλα» πριν από κάθε απόφαση που τα αφορά και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με την ηπειρωτική χώρα.

Δεν είναι δυνατόν η Ιθάκη, ένα ιστορικό νησί, να υποβαθμίζεται και να αποδυναμώνεται με την κατάργηση ζωτικών και αναγκαίων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών της. 

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

email