Τέσσερις επιστήμονες από τη Σάμη

Τέσσερις επιστήμονες από τη Σάμη

Τέσσερις επιστήμονες από τη Σάμη

Τέσσερις μαθητές από τη Σάμη πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις καθημερινές δυσκολίες σε μια περιοχή του νησιού που πάσχει

Είναι από εκείνες τις ιδιαίτερες στιγμές που σου μένουν χαραγμένες στο μυαλό, όταν μαθαίνεις τελικά ότι πέρασες στη σχολή που επιθυμούσες. Η χαρά αυτόματα μεγιστοποιείται, γιατί εσύ και η οικογένεια σου έχετε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια.

Μια προσπάθεια για να ανταπεξέλθετε στα καθημερινά οικονομικά βάρη, μια και η δημόσια δωρεάν Παιδεία αυτού του συστήματος «προβλέπει» ένα σκασμό λεφτά στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων και όχι μόνο. Τέσσερις μαθητές του Λυκείου Σάμης έδωσαν φέτος πανελλαδικές και κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο τους, περνώντας σε κάποιο ΑΕΙ. Όλοι τους τη νέα χρονιά θα φοιτήσουν στη γειτονική και… ευπρόσδεκτη για τους Κεφαλλονίτες, Πάτρα. Αν αναλογιστούμε πως η Σάμη τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη της, σε όλους τους τομείς, ως η τρίτη πόλη της Κεφαλονιάς, καταλαβαίνετε πως ο «άθλος» αυτών των παιδι’ων ήταν μεγάλος. Συναντήσαμε την Σταματίνα Βινιεράτου, την Ελένη Φαραντούρη, τον Νίκο Κουνάδη που και οι τρεις πέρασαν Πολιτικοί Μηχανικοί, καθώς και την Αγγελική Βρεττού που πέρασε Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός. Τα παιδιά μίλησαν στην «Κ» για το πως έζησαν τη δύσκολη και απαιτητική χρονιά της Γ Λυκείου, αλλά και για τα φοιτητικά χρόνια που ξεκινούν από εδώ και πέρα.

«Περιμένω να ζήσω μια καινούργια εμπειρία»

Πρώτος μας μίλησε ο Νίκος Κουνάδης, ο οποίος κατάφερε να περάσει σε μια δύσκολη σχολή, όπως είναι αυτή των Πολιτικών Μηχανικών. Μας είπε για το τι πέρασε μέχρι να φτάσει στον στόχο του και όπως δήλωσε περιμένει να ζήσει μια νέα εμπειρία, αυτή της φοιτητικής ζωής. Χαρακτηριστικά μας είπε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να περάσω στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας. Πέσανε πολύ οι βάσεις και χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα ότι τα κατάφερα. Πέρασα πολλές ώρες στα φροντιστήρια. Έπειτα κουραζόμουνα πολύ με το διάβασμα στο σχολείο. Πέρναγα αρκετή ώρα την ημέρα στο διάβασμα. Ουσιαστικά μόνο διάβασμα και ξεκούραση ήταν το καθημερινό μου πρόγραμμα. Περιμένω τώρα να δω πως θα είναι η σχολή, γενικά τους καθηγητές, τα μαθήματα. Αναμένω να ζήσω αυτήν την καινούργια εμπειρία».

«Απόλυτη στήριξη από τους γονείς μου»

Στην ίδια σχολή με τον Νίκο Κουνάδη πέρασε και η Σταματίνα Βινιεράτου, η οποία ούτε αυτή το περίμενε. Μας τόνισε πως τα οικονομικά ήταν δύσκολα για την οικογένειά της, που παρόλα αυτά την στήριξαν και τους ευχαριστεί γι’ αυτό. Η Σταματίνα μας είπε: «Πέρασα στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας. Ούτε εγώ περίμενα να περάσω. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι τόσο λόγω του διαβάσματος, αλλά περισσότερο λόγω του άγχους και της πίεσης. Είχα περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Τα φροντιστήρια ήταν αρκετές ώρες, που σε συνδυασμό και με το σχολείο, έκαναν κουραστική την καθημερινότητά μου. Παρότι και από οικονομικής άποψης ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, είχα την απόλυτη στήριξη των γονιών μου, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Χαίρομαι πάρα πολύ που μπήκα σε αυτό το τμήμα γιατί με ενδιαφέρει. Θέλω να δω πως θα είναι η σχολή και ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τα μαθήματα».

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα»

Η τρίτη της παρέας, η Ελένη Φαραντούρη πέρασε και αυτή στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας. Ένιωσε έκπληξη με την επιτυχία αυτή, αφού θεωρούσε πως δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Μάλιστα, μας αποκάλυψε πως η συγκεκριμένη σχολή ήταν η δεύτερη επιλογή της. Χαρακτηριστικά μας είπε: «Και εγώ πέρασα στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας. Δεν περίμενα ότι θα περάσω, γιατί δεν ένιωθα καλά προετοιμασμένη. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα, μπορώ να πω. Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη μου επιλογή γιατί ήθελα να περάσω Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στην Πάτρα. Η χρονιά κύλησε πολύ πιο ομαλά απ’ ότι περίμενα. Η πίεση ήταν από εξωτερικούς παράγοντες, όχι από το διάβασμα. Το ζόρικο της υπόθεσης ήταν οι τελευταίες εβδομάδες που έφταναν οι Πανελλαδικές. Το χρονικό διάστημα πριν ήταν αρκετά χαλαρό. Τώρα αυτό που θέλω είναι να πάω να δω την σχολή και να ζήσω τη φοιτητική ζωή, που λένε».

«Με κούρασαν τα δρομολόγια στο Αργοστόλι»

Από την παραπάνω παρέα… ξέφυγε η Αγγελική Βρεττού, η οποία πέρασε και αυτή στην Πάτρα, αλλά στην σχολή Μηχανολόγων Αεροναυπηγών, παρά το γεγονός πως η πρώτη της επιλογή ήταν για την Αθήνα. Η Αγγελική μας είπε για την κούραση που τράβηξε τον περασμένο χειμώνα από τα συνεχεί δρομολόγια στο Αργοστόλι, προκειμένου να παρακολουθήσει φροντιστήριο. Αναλυτικά μας είπε: «Πέρασα στην σχολή Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στην Πάτρα. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί ήθελα μια σχολή στη Αθήνα. Η χρονιά ήταν δύσκολη. Τα φροντιστήρια ήταν πολλές ώρες και μετά όσες έμειναν, διάβαζα. Το πιο δύσκολο για εμένα ήταν τα δρομολόγια για το Αργοστόλι που πήγαινα για να κάνω φροντιστήρια, κάτι που με κούρασε περισσότερο. Και τα έξοδα ήταν πάρα πολλά, γιατί έχω και έναν αδερφό που κάνει και αυτός μαθήματα. Το διάβασμα, να πω την αλήθεια, ήταν λιγότερο απ’ όσο πίστευα. Τώρα σκέφτομαι την σχολή που πέρασα. Ανυπομονώ να δω τα μαθήματα, αλλά και το αντικείμενο της σχολής».

Τέσσερις επιστήμονες από τη Σάμη

Τέσσερις επιστήμονες από τη Σάμη

Σημείωση: Ευχόμαστε στα παιδιά κάθε επιτυχία σε αυτό το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους και πιστεύουμε πως σε μερικά χρόνια από τώρα, μόλις πάρουν το πτυχίο τους να είναι χρήσιμοι για την Ελλάδα, μένοντας στη χώρα τους και τον τόπο τους.

email
Πηγή άρθρου: efimeridakefalonia.gr