Τι λένε οι κ.κ. Τσελέντης, Λέκκας και Καρύδης που βρίσκονται ήδη στο νησί

Καταστροφές από σεισμό

Καταστροφές από σεισμό

Κατολισθήσεις πολλές. Έρχονται άνδρες από την 6η ΕΜΑΚ με το καράβι τώρα στον Πόρο. Σοβαρές ζημιές και στο λιμάνι Αργοστολίου, ενώ του Ληξουρίου είναι εντελώς κατεστραμμένο. Πολλά προβλήματα σε σπίτια. Υπάρχουν κλίσεις 20 και 30 μοιρών σε ορισμένα. Έχει γύρει καμπαναριό και είναι έτοιμο να πέσι. Πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Ορισμένοι μιλούν για έλλειψη τροφίμων γιατί έχει γίνει αδύνατη η προσέγγιση στα σπίτια.

Έχει πέσει ο μαντρότοιχος της εκκλησίας στα Χαβριάτα κλείνοντας την κύρια είσοδο. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι γιατί οι υπεύθυνοι της κοινότητας δεν καθαρίζουν και κρατούν κλειστό το χωριό για να υπάρξει μοχλός πίεσης προς το κράτος για άμεση επιδιόρθωση.

Οπότε αναγκάζονται να κάνουν τη γύρα μέσω Χαβδάτων. Εκεί όμως έχουν καθιζήσει οι δρόμοι που ενώνονται με το γεφυράκι.

Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ σήμερα ο κ. Λέκκας είπε: «Σφοδρότατη δόνηση. Το επίκεντρο έχει αλλάξει. Πρέπει να είναι μέσα στη θάλασσα. Έγινε από ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης και δημιουργεί ο σεισμός νέα δεδομένα. Η αποκατάσταση που ήταν σε εξέλιξη εδώ και 6 μέρες αρχίζει από την αρχή. Οι κάτοικοι βιώνουν για δεύτερη φορά αυτά που βίωσαν και την πρώτη. Θα πρέπει οπωσδήποτε όλοι να αρχίσουν από την αρχή τη νέα προσπάθεια. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Η περιοχή είναι σεισμοτεκτονικά σύνθετη. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επόμενη κίνηση του Εγκέλαδου. Ας μην γίνονται άστοχοι συνειρμοί με αυτόν του 1953. Δεν πρέπει να κατοικηθούν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Ειδάλλως να κατοικηθούν. Έχουν ελεγχθεί 1300 σπίτια και το 50% είχε πάθει ζημιά. Όμως χρειάζονται έλεγχο από την αρχή».

Ο κ. Καρύδης: «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Τα κτίρια άντεξαν και από αυτόν τον μεγαλύτερο σεισμό από τον προηγούμενο. Θαύμασα την αντοχή των κτιρίων. Όλοι οι δρόμοι αφ΄ ενός μεν έχουν προβλήματα κατολισθήσεων, αφ΄ετέρου πάσχουν από καταπτώσεις γιατί οι περισσότεροι έχουν ανοιχθεί σε βουνά. Σίγουρο είναι πως θα έχουν αυξηθεί οι ζημιές. Έχουν καθιζήσει οι προβλήτες και έχουν φύγει οι επιχώσεις. Το Ληξούρι είναι αποκομμένο. Προσπαθούν να ανοιχθούν δίοδοι. Ο δρόμος άνοιξε μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ ο καθ. Κ. Τσελέντης είπε: «Υπήρχε κενό. Γέμισε το κενό που περιμέναμε να γεμισει. Στην ίδια σεισμογενή ζώνη. Δεν τρομοκρατήθηκα. Τον έζησα. Είναι από τον ίδιο κλάδο ρηγμάτων. Είναι αυτός που έλεγα τόσες μέρες. Στήσαμε δίκτυο γύρω από τον σεισμό. Οι συμβουλές του πανικού κάνουν κακό. Όσοι δεν έπαθαν ζημιά να μπουνε στα σπίτια τους. Όσοι έχουν έστω υποψία να μην μπουν. Υπάρχουν συνεργεία μηχανικών και εξετάζουν. Οι κάτοικοι είναι σχετικά ήρεμοι. Βέβαια είμαι στο Αργοστόλι. Οι μετασεισμοί που καταγράφουμε είναι φυσιολογικότατοι. Θα έχουμε όμως μεγαλο μετασεισμό αυτού του σεισμού. ΤΟ φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά. Έτσι το περίμενα. Γι’ αυτό ήλθα στην Κεφαλλονιά και έβαλα τους σεισμογράφους. Η προβλήτα στο Ληξούρι έχει ξεκολλήσει τελείως. Η διαχείριση της πληροφορίας όμως θέλει προσοχή».

Στο «Ε» ο κ. Τσελέντης είπε: «Δυστυχώς αυτά που λέμε δεν μας ακούει κανένας. Τα λέω έξω από τα δόντια και τους χαλάω τη μαγιά. Αν αυτός ο σεισμός γινόταν σε άλλο σημείο του ελλαδικού χώρου θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Έχω βάλει δίκτυο 10 σταθμών και το πληρώνω εγώ γιατί έχω την αγωνία για το νησί μου. Είμαι Κεφαλλονίτης και δουλεύω για την περιοχή. Μετά από αυτόν τον σεισμό κατά βάθος ηρέμησα».

email
Πηγή άρθρου: odusseia.gr