Τι ξέρετε για το Τουρκοπόδαρο;

Τουρκοπόδαρο

Τουρκοπόδαρο

Στα 1479 η Κεφαλονιά κατακτήθηκε από τον Αχμέτ Πασά. (Πρώτη τουρκική κυριαρχία 1479-1481)

Τουρκικές δυνάμεις αποβιβάσθηκαν στο σημείο αυτό, στις κοντινές παραλίες και στο φανάρι των Αγιών Θεοδώρων, προχώρησαν προς το εσωτερικό του νησιού, κατέλαβαν το κάστρο του νησιού και μετέφεραν πολλούς χωρικούς στην Κωνσταντινούπολη.

Δεύτερη φορά που στο σημείο αυτό, αποβιβάσθηκαν Τούρκοι είναι το 1538 με επικεφαλής τον φοβερό Αλγερινό πειρατή Μπαρμπαρόσσα. Την χρονιά αυτή σημειώνεται πειρατική επιδρομή. Οι Τούρκοι αποβιβάσθηκαν και στις ακτές της Λάσσης αλλά κυρίως στην περιοχή που είναι σήμερα το Αργοστόλι.

Μάλιστα στρατοπέδευσαν στην περιοχή του Λιθοστρώτου, για αυτό και η ονομασία ¨Φουσάτο¨ενός σημείου κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό (κάποιοι Κεφαλονίτες ξέρουν το σημείο, αλλά δεν γνωρίζουν γιατί το λένε έτσι) , άνοιξαν πηγάδια εκ των οποίων το ένα υπάρχει ακόμη και σήμερα (χωρίς νερό) στο σπίτι του κ. Στεφανάτου στην διασταύρωση Χοιδά & Λ. Βεργωτή,

Η επιδρομή αυτή προξένησε μεγάλες ζημιές στο νησί, ενώ ιστορικές πηγές ανεβάζουν των αριθμό αιχμαλώτων σε 13.000. Θα πρέπει επίσης να πω για αυτόν τον ιστορικό βράχο, ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είχε μια φοβερή παραλία με δεξιά και αριστερά της, θάλασσα.

Τουρκοπόδαρο

Μετά τον τουρκοπόδαρο, με κατεύθυνση προς την ακτή του αεροδρομίου και πριν μια απίστευτη παραλία με άσπρη άμμο, κάτω από το σπίτι του Ιακωβάτου (αριστερά όπως βλέπουμε αυτήν την φωτογραφία), υπάρχουν μέσα στο νερό ορατές πέτρες, σαν κυματοθραύστης, προφανώς έργο των Τούρκων κατακτητών – πειρατών.

email