«Το νησί των μνηστήρων» Henriette Metaxa – Putman Cramer, Γεράσιμος Μεταξάς

Oμηρική Ιθάκη

Oμηρική Ιθάκη

Το παρόν ένθετο που φέρει τον τίτλο «ΑΣΤΕΡΙΣ το νησί των μνηστήρων» αποτελεί ένα ακόμα εκλαϊκευμένο αυτοτελές απόσπασμα μιας συνολικής εργασίας που αφορά την ομηρική γεωγραφία – τοπογραφία στην δυτική Ελλάδα.

Επειδή με την παρούσα έκθεση απευθυνόμαστε στοχευμένα κυρίως σε ένα ειδικό αναγνωστικό κοινό, αποφύγαμε εν γνώσει μας να προχωρήσουμε σε αναλύσεις εξειδικευμένων θεμάτων, αναφορών και πολλών υποσημειώσεων που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους ειδικούς επιστήμονες των ομηρικών σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιευθούν στο άμεσο μέλλον, ‘’καιρού επιτρέποντος’,’ βιβλία, άρθρα και μελέτες που θα απευθύνονται κυρίως προς την επιστημονική κοινότητα και τα ειδικά προς τούτο επιστημονικά περιοδικά.

Το ένθετο αυτό, σκοπό έχει να μεταφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο με συνοπτικό και εκλαϊκευμένο τρόπο, (περισσότερη εικόνα και λιγότερες αναφορές) τις νέες προτάσεις-θέσεις που έχουν προκύψει για την προϊστορική περίοδο στην Δυτική Ελλάδα προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να γίνουν συμμέτοχοι και αρωγοί για την συστηματική της μελέτη σε όλα τα επιστημονικά της πεδία.

Η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας η οποία υποστηρίζει ενεργά το παραπάνω εγχείρημα είναι διαθέσιμη για κάθε συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση των σκοπών της.(βλέπε τηλ. και email στο τέλος αυτής της σελίδας)

Επειδή όπως έχει αναφέρει ο διάσημος συγγραφέας Seamus Henay «το μοναδικό όπλο αντίστασης που απέμεινε στον σύγχρονο άνθρωπο είναι η μνήμη» το παρόν ένθετο αφιερώνεται σε δύο μέλη της ερευνητικής μας ομάδας που «έφυγαν» πρόωρα.

Στην μνήμη του Γιάννη Βαλσαμή αφιερώνουμε το κεφάλαιο «ταξιδεύοντας με τους μνηστήρες και τον Τηλέμαχο στο νησί της Αστερίδος». Φροντίσαμε το αφηγηματικό κείμενο του Ομήρου να το (υπέρ)στολίσουμε αλήθεια είναι με πολλές εικόνες αρχαίων πλοίων που του άρεσε να ζωγραφίζει και τοιχογραφίες από την Θήρα που ήταν το αγαπημένο του θέμα.

Στον Γιάννη Ζουγανέλη αφιερώνουμε το Επίμετρο, ή για να ακριβολογούμε αυτός μας αφιερώνει το Επίμετρο ως σπονδή στην πρόθεση «αμφί» που έχει εμπλουτίσει την γλώσσα μας με τόσες και τόσες μοναδικές γλωσσολογικές συνθέσεις. Το επίθετο αμφίδυμος-η-ον που χαρακτήριζε τους «αμφιδύμους» λιμένες της Αστερίδος προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των 67 σύνθετων λέξεων με την πρόθεση «αμφί» που ο Γιάννης Ζουγανέλης ανέσυρε από την λήθη και αφιερώνεται στην μνήμη του.

Εταιρεία Μελετών  Προιστορικής Κεφαλληνίας www.prehistoric-kefalonia.gr Πληροφορίες τηλ. 26740-72220 θηλ.6956300564 & 6947777150 email: reithron [at] hol [dot] gr

email
Πηγή άρθρου: prehistoric-kefalonia.gr