To success story ενός Κεφαλονίτη στη Νέα Υόρκη

To success story ενός Κεφαλονίτη στη Νέα Υόρκη

To success story ενός Κεφαλονίτη στη Νέα Υόρκη

Σπύρος Μενεγάτος. Αλλος ένας Ελληνας που πρωτοπορεί και διαπρέπει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από την Κεφαλονιά, στα σαλόνια της Wall Street και στη συνέχεια στο κέντρο του Μανχάταν.

Εκεί όπου το εστιατόριό του «Νεράι» αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης των Νεοϋορκέζων και σε λίγο καιρό θα προβάλλονται εκεί και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Το «Νεράι» συγκαταλέγεται στα 10 πιο δημοφιλή εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Σερβίροντας πρωτοποριακή ελληνική κουζίνα, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Υόρκης συρρέουν ο ένας μετά τον άλλον για να δοκιμάσουν τα καταπληκτικά πιάτα του «Νεράι».

Πριν δύο χρόνια, όμως, ο Σπύρος Μενεγάτος δεν έκανε αυτή τη δουλειά. Βρισκόταν στα σαλόνια της Wall Street βγάζοντας χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα δουλεύοντας για ιδιωτικό Hedge Funds. Ξαφνικά, όμως, και ενώ η κρίση είχε ξεκινήσει τα παράτησε όλα για να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Τι τον έκανε να λάβει αυτή την απόφαση; Ο ίδιος εξηγεί μιλώντας στο grekamag.gr και τον Γιάννη Πανταζόπουλο:

«Η ανάγκη να δημιουργήσω κάτι καινούργιο από το μηδέν, που ταυτοχρόνως θα συμβολίζει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας. Και σίγουρα καμία απόφαση δεν είναι δύσκολη όταν ξέρεις τι θέλεις και τι είναι αυτό που θέλεις να κατακτήσεις. Μέσα από αυτό το μαγαζί αυτό που θέλω να αναδείξω δεν είναι η τυποποιημένη και ξεπερασμένη εικόνα της Ελλάδας του ’50 και του ’60. Τα χρόνια έχουν περάσει, οι δεκαετίες έχουν προχωρήσει, και η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με εκείνα τα χρόνια, έχει εκμοντερνιστεί.

Γι” αυτό και πριν μπω στον χώρο της εστίασης δημιουργώντας από το μηδέν αυτό το εστιατόριο, δεν μπορούσα να καταλάβω τον λόγο που οι περισσότερες αντίστοιχες προσπάθειες δημιουργίας ελληνικών εστιατορίων στο εξωτερικό έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς εκείνη την Ελλάδα πριν πενήντα χρόνια και όχι την σύγχρονη εκμοντερνισμένη και sophisticated Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να συμβολίζεις την Ελλάδα μέσα από… Κίονες ή φωτογραφίες από την Μύκονο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποτυπώνουν ή αποπνέουν την Ελλάδα, όπως η ποιότητα και η διαφορετικότητα στο φαγητό, μία ελιά ή ένα μαρμάρινο τραπέζι, ή ακόμα κι ένα γιασεμί».

Ο επόμενος στόχος του Σπύρου Μενεγάτου είναι να προβάλλει την Ελλάδα καλώντας νέους Έλληνες καλλιτέχνες ή φωτογράφους που θα ήθελαν να εκθέσουν τα έργα τους στο εστιατόριό του, όπου υπάρχει ειδικός διαμορφωμένος χώρος. Έτσι θα μπορούν να πουλούν τα έργα τους σε πλούσιους Αμερικανούς πελάτες και στον πιο ακριβό δρόμο του Μανχάταν θα υπάρχει μια άλλη πλευρά, της σύγχρονης Ελλάδας που μπορεί ακόμα να εμπνέει και να δημιουργεί.

«Μακάρι να περνούσαν από το χέρι μου να κάνω πολλά περισσότερα για να βοηθήσω. Αυτό όμως που αποφάσισα πρόσφατα να κάνω είναι να δώσω την ευκαιρία στους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδας της κρίσης να κάνουν το άνοιγμά τους στο εξωτερικό και ειδικότερα στην αγορά της Νέας Υόρκης, έχοντας έναν χώρο όπου μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους και – γιατί όχι;- ακόμα και να τα πουλήσουν. Στο «Νεράι» διαμορφώνουμε έναν χώρο όπου αυτοί οι νέοι καλλιτέχνες που το επιθυμούν θα μπορούν να φέρνουν και να εκθέτουν τα έργα τους. Τους δίνουμε έτσι μία προοπτική που δεν θα την είχαν ή θα ήταν πολύ δύσκολο να την δημιουργήσουν σε μία αγορά όπως αυτή του Μανχάταν, όπου ένας καλλιτέχνης από το εξωτερικό πολύ δύσκολα μπορεί να βρει έναν χώρο να επικοινωνήσει τα έργα του με τον κόσμο χωρίς να πληρώσει.

Αυτό λοιπόν σκοπεύω να το παρέχω δωρεάν στους νέους καλλιτέχνες της χώρας μας, με σκοπό και πάλι να δείξουμε στους ξένους τις διαφορετικές οπτικές μίας Ελλάδας που είναι σύγχρονη, που αλλάζει και που συνεχίζει να εμπνέει παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει», σημειώνει ο ίδιος.

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr