Xωρίς ομπρέλες και καντίνα στην άμμο η διάσημη παραλία Μύρτος

Παραλία Μύρτος

Παραλία Μύρτος

Κλειστή κινδυνεύει να μείνει φέτος η διασημότερη παραλία της Ελλάδος Μύρτος της Κεφαλονιάς. Μεταξύ των θεμάτων που απειλούν με κλείσιμο την παραλία είναι το θέμα της βραχοπροστασίας της περιοχής. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να απαγορευθεί οποιοδήποτε τύπου όχημα προς την παραλία εάν εφαρμοσθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ασχολείται με τη προστασία σπάνιων ειδών όπως για παράδειγμα της νυχτερίδας.

Για το θέμα του επαπειλούμενου κλεισίματος του Μύρτου από το αρμόδιο υπουργείο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω μη εκτελέσεως προγραμματισμένου έργου στην περιοχή έχει εκδοθεί ψήφισμα από τη Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Διβαράτων.

Οι κάτοικοι των Διβαράτων δεν είναι αντίθετοι στην εκτέλεση οποιουδήποτε έργου και μάλιστα όταν αυτό έχει στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των επισκεπτών της πολυσύχναστης παραλίας. Όμως θεωρούν αδιανόητο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να οδηγεί στην απαγόρευση πρόσβασης στο Μύρτο την Τουριστική περίοδο. Ο Μύρτος είναι το κορυφαίο σημείο αναφοράς της Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεφαλονιάς και δεν νοείται τουριστική δραστηριότητα στο νησί χωρίς τη δυνατότητα επίσκεψης της παραλίας.

Όπως επισημαίνουν,  τα Τουριστικά πακέτα για την εφετινή περίοδο, ακόμα και οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, έχουν σχεδιαστεί με βάση αυτή τη δυνατότητα που είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να ανατραπεί.

Επειδή ο Μύρτος ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Διβαράτων, οι κάτοικοι της νιώθουν την ανάγκη να επισημάνουν εγκαίρως στην Πολιτεία τους κινδύνους που εγκυμονεί μια απόφαση κλεισίματος της παραλίας του Μύρτου την καλοκαιρινή περίοδο.

Ψήφισμα εξέδωσε η λαϊκή συνέλευση και των κατοίκων της περιοχής Πυλάρου, που αναφέρει:

“Ο Μύρτος αποτελεί το πρωταρχικό σημείο αναφοράς της Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεφαλλονιάς. Στο σχεδιασμό κάθε τουριστικής δραστηριότητας στο νομό βρίσκεται η επίσκεψη στην πανέμορφη παραλία μας, η οποία πρέπει να λειτουργεί και να παρέχει στους επισκέπτες της τις αυτονόητες βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται δεδομένης και της απόστασής της από τον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην αναμενόμενη ΚΥΑ για τις παραλίες θα προβλέπεται εξαίρεση της παραλίας του ΜΥΡΤΟΥ από τουριστική εκμετάλλευση, πράγμα το οποίο σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο της παραλίας μας.

Μια τέτοια εξέλιξη υπονομεύει ευθέως την Ανάπτυξη όλης της Κεφαλλονιάς, και καταστρέφει κάθε Τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή μας, οδηγώντας στην ερημοποιήση.

Δεν υπάρχει Τουρισμός στην Κεφαλλονιά με κλειστή την παραλία του Μύρτου. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα που εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση.

Ζητούμε όσο πιο έντονα γίνεται, από την Πολιτεία να μη συμπεριληφθεί η παραλία του Μύρτου σ’ αυτές που θα εξαιρεθούν από Τουριστική Εκμετάλλευση. Επίσης ζητούμε από την Πολιτεία και τον Δήμο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να επιτύχουμε την τροποποίηση του Π.Δ.441/16-9-2009 σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς έχει την κατάλληλη υποδομή στην παραλία και παρέχει χρόνια τώρα τις απαιτούμενες βασικές υπηρεσίες στους επισκέπτες της, με ευαισθησία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είμαστε αποφασισμένοι  να μην αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγεί άμεσα ή έμμεσα στο κλείσιμο της παραλίας μας. Αυτό δεν είναι απειλή, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα μας να υπερασπιστούμε την πρόοδο του τόπου μας, την παραμονή μας σ’ αυτόν και το μέλλον των παιδιών μας”.

email
Πηγή άρθρου: protothema.gr