Aδελφότητα Kεφαλλήνων και Iθακησίων Πειραιά

90 Χρόνια Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά γιορτάζει τα 90 της χρόνια και κόβει την πίτα της την προσεχή Δευτέρα και ώρα 6.30 μ.μ. στο Θέατρο Ακροπόλ, στην Αθήνα.Πηγή φώτο(kefalinontopos.gr)

Το 2012 είναι σημαντική χρονιά για την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, το μεγαλύτερο συντοπίτικο Σωματείο μας, αφού συμπληρώνονται 90 χρόνια συνεχούς παρουσίας και γόνιμης δράσης από τη χρονιά της ίδρυσής της. Είναι μια χρονιά σταθμός για έναν απολογισμό της δράσης της και αφετηρία για μια παραπέρα δημιουργική πορεία.
Το 1922, αναφέρει η εφημερίδα “Λόγος” της Αδελφότητας, σε μια κρίσιμη εθνική ώρα, όταν ο Ελληνισμός βρισκόταν σε μεγάλη δοκιμασία, λες και η Ιστορία τους έκαμε νόημα φιλικό μεσ’ από τους αιώνες, εμπνευσμένοι πατριώτες Κεφαλονίτες προχωρούν στη δημιουργία Συλλόγου Κεφαλονιτών και Ιθακήσιων με στόχο τη διατήρηση, την ανάδειξη και την προβολή του πολιτισμού των νησιών μας, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Αδελφότητας και την ενεργή στήριξη και βοήθεια στο γενέθλιο τόπο. Η πρωτοπόρα αυτή κίνηση δεν ήταν τυχαία, ούτε στόχευε σε προσωπικές φιλοδοξίες. Ερχόταν από πολύ πίσω, από μνήμες χιλιάδων χρόνων κι έτσι ήταν σίγουρο πως θα πήγαινε πολύ μακριά. Μνήμες και ελπίδες τροφοδοτούσαν και ενίσχυαν την πρωτοβουλία και τη στάση τους. Και συνεχίζει η εφημερίδα:
Στα 90 αυτά χρόνια της λειτουργίας της η Αδελφότητα στάθηκε ένα σωματείο ενεργό και δραστήριο, με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και με πρωτοβουλίες που ξεπερνούσαν κατά πολύ τη συνήθη λειτουργία των διαφόρων συντοπίτικων σωματείων. Λειτούργησε σαν μια κυψέλη επικοινωνίας και επαφής των συμπατριωτών μας και σαν φορέας ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού και των αξιών των νησιών μας.
90 χρόνια μετά, η χώρα μας βρίσκεται σε μια μεγάλη οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Τεράστια οικονομικά προβλήματα, μετασχηματισμοί και ανασχηματισμοί κοινωνικοί, εθνικοί συμπλησιασμοί και συνδυασμοί, ενώσεις και συγχύσεις λαών, πολιτισμών, γλωσσών βρίσκονται πάνω στη μεγάλη τους ζύμωση. Κοντά σ’ όλα τούτα και η τεράστια μηδενιστική αμφισβήτηση των πάντων, θαρρείς πως η εποχή τούτη η δυσχερέστατη έχει σα μέλημα της να σπάσει τις ρίζες των ανθρώπων και των λαών και να τους παραδώσει έρμαια σε μηδενιστικές ιδεολογίες και σε διεθνιστικές ουτοπίες. ο λαός μας σήμερα χτυπημένος από ανέμους ηθικής ασωτείας, από έναν ύπουλο διεθνισμό και έναν κίβδηλο κοσμοπολιτισμό όσο πάει και χάνει τον ελληνικό του χαρακτήρα, όσο πάει και προχωρεί η νέκρωση στην ελληνική συνείδηση. ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ισοπεδωτικός και σ’ έναν κόσμο, που γίνονται φανερά πια τα ύπουλα σημάδια μιας πολιτιστικής ισοπέδωσης, μιας πολιτιστικής ομοιομορφίας, μόνο η αδιάκοπη επαφή με τις ρίζες μας, με τον πολιτισμό μας θα περισώσει την εθνική μας ταυτότητα. Η οικουμενικότητα του ανθρώπου δεν ξεκινά από την ισοπέδωσή του αλλά από το σεβασμό και την εχτίμηση σ’ αυτά που έχει καθένας στα χέρια του, του πολιτισμού του, της παράδοσής του. Μια κοινότητα απεργάζεται πολιτισμό, όταν συνθέτει, με την ανέλιξη των εσωτερικών της δυνατοτήτων, δικό της πρόσωπο. οταν φέρνει ένα δικό της μήνυμα στον κόσμο, φρέσκο και νεόκοπο.
90 χρόνια λοιπόν μετά, την κρίσιμη τούτη ώρα, προχωρούμε και συνεχίζουμε πιστοί στην ιστορική παρακαταθήκη των πρωτοπόρων ιδρυτών της Αδελφότητας και των παλιότερων συμπατριωτών μας. Η συνεχής δράση μας, τα μουσικά και τα χορευτικά τμήματα μας, το τμήμα Γυναικών, η χορωδία και μαντολινάτα μας, το τμήμα Νεολαίας, ο μεγάλος κύκλος των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών μας επιβεβαιώνουν στην πράξη την προσπάθεια όλων μας να κρατάμε ζωντανά και άσβηστα τα πολιτιστικά μας στοιχεία, τα πολιτιστικά μας χαρακτηριστικά, να ξυπνάμε μέσα μας τις μεγάλες ελληνικές και ντόπιες αξίες, να ζούμε και να τηρούμε την πολιτιστική μας παράδοση, που γαληνεύει τη ζωή μας και την αφήνει με την παλιά εμπιστοσύνη των πατέρων μας να χαίρεται τις γνήσιες βιοτικές ώρες της.
Τέλος, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την κυκλοφορία της εφημερίδας μας «ο Λόγος» συνεχίζουμε τη σοβαρή και σταθερή επικοινωνία και ενημέρωση των μελών μας και όλων των Κεφαλονιτών και των Θιακών, με χρώμα κεφαλονίτικο και θιακό, με θέματα που απασχολούν τα νησιά μας, τον τόπο μας. O «Λόγος» καταξιώθηκε στη συνείδηση των συμπατριωτών μας, αγαπήθηκε και συνεχίζει με περισσότερο μεράκι και έμπνευση το μεγάλο έργο της ενημέρωσης των Κεφαλονιτών και των Θιακών. Κάθε καινούργιο φύλλο φέρνει μαζί του τον πολιτισμό και τη νοσταλγία του τόπου μας που τόσο περήφανοι είμαστε όλοι γι’ αυτόν. ο «Λόγος» είναι πάντα ανοιχτός σε όλους και αποτελεί ένα φιλόξενο βήμα για οποιαδήποτε γόνιμη και ποιοτική συνεργασία. Συνεχίζουμε τη λειτουργία του συλλόγου μας και προχωρούμε αποφασιστικά, δυναμικά, με αγάπη για τον τόπο μας, με πίστη στις δυνάμεις του και στις δυνάμεις των μελών μας, για να κρατήσουμε ψηλά την ξεχωριστή πολιτιστική μας παράδοση!

 

  • Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά γιορτάζει τα 90 της χρόνια και κόβει την πίτα της την προσεχή Δευτέρα και ώρα 6.30 μ.μ. στο Θέατρο Ακροπόλ, στην Αθήνα.

 

Πηγή άρθρου: kefalonianmantata.gr