Το 10ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς»

 10ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς»

10ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς».

Το 10ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», το οποίο διοργανώθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη στέφθηκε με επιτυχία.

Οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν του συνεδρίου, καθώς επίσης και οι εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος», όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Αλυσανδράτος και ο επανεκλεγείς γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κώστας Βαγγελάτος, «παρείχαν τη δυνατότητα στους αντιπροσώπους από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά να γνωριστούν καλύτερα, να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με το μείζον ζήτημα της προσέλκυσης της νέας γενιάς και την αναβάπτισή της με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της φυλής μας».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Σύλλογος Κεφαλλονιτών «Κέφαλος» παρέθεσε στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια δεξίωση προς τιμή των συνέδρων.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων, καθώς επίσης και του πρώην υπουργού και προέδρου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέοντα Μαραβέγια, του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σωτήριου Κουρή, του αντιδημάρχου Κεφαλονιάς Ευάγγελου Κεκάτου, και του καθηγητή Αγησίλαου Κονιδάρη, που ήρθαν αποκλειστικά για το συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το συμπόσιο, με θέμα «Καταγραφή και Δικτύωση των απανταχού Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, Οικονομική Κρίση και Ρόλος της Διασποράς». Με εισηγητές τους προσκεκλημένους από την Κεφαλονιά, καθώς επίσης τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ράτκερς, Δρ. Πάνο Γεωργόπουλο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Ιερσέης «Αγιος Γεράσιμος».

Παράλληλα, έγινε ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης και των υπευθύνων των επιτροπών. «Ενα από τα κορυφαία γεγονότα του 10ου Συνεδρίου αποδείχθηκε η ψηφιακή παρουσίαση της πορείας της Ομοσπονδίας μας από το 1995 μέχρι σήμερα. Πολλοί εξεπλάγησαν όταν είδαν τα επιτεύγματα της Ομοσπονδίας μας καταγεγραμμένα, είτε γιατί δεν τα γνώριζαν, είτε διότι τα είχαν ξεχάσει», τόνισε ο Κώστας Βαγγελάτος.

Μετά το πέρας των συζητήσεων διεξήχθησαν οι εκλογές οι οποίες ανάδειξαν την ηγεσία για την επόμενη διετία. Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο Γιάννης Χιόνης, από τον «Αίνο» στο Μόντρεαλ του Καναδά, α’ αντιπρόεδρος Ειρήνη Μιχαλάτου από τον Σύλλογο «Κέφαλος» Νέας Υόρκης, β’ αντιπρόεδρος ο Φίλιππας Ρασσιάς από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Τορόντο, γραμματέας ο Κώστας Βαγγελάτος από την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, γραμματέας αγγλικών ο Ηρακλής Καπογιαννάτος από τον «Κέφαλο» στο Νόρφολκ Βιρτζίνιας, ταμίας ο Διονύσιος Βλάχος από τον «Κέφαλο» Φλόριδας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ο Αντώνης Φωκάς από την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Βαγγελάτος τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, όσο και κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον άψογο τρόπο με τον οποίο ο Σύλλογος Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης διοργάνωσε το Συνέδριο. Παράλληλα, εξήρε την συνεισφορά του προέδρου Νίκου Αλυσανδράτου στη γεφύρωση των διαφορών και παρεξηγήσεων που υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των διαφόρων φορέων. «Το συνέδριο δημιούργησε μια νέα προοπτική στην συνεργασία όλων των φορέων για το καλό της Ομογένειας και της γενέτειρας», υπογράμμισε ο κ. Βαγγελάτος.

Το βράδυ του Σαββάτου παρατέθηκε το επίσημο δείπνο για την 40ή επέτειο του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος». Ο πρόεδρος του Κέφαλου, Νίκος Αλυσανδράτος, αναφέρθηκε στην 40ετή πορεία του Συλλόγου και στην αφοσίωσή του στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική παιδεία και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και εστίασε την προσοχή του στα προγράμματα για τη νέα γενιά και τα χορευτικά του συλλόγου. Παράλληλα, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους 13 πρώην προέδρους του Συλλόγου και στα ιδρυτικά μέλη του.

Την Κυριακή, οι σύνεδροι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Αμέσως μετά έγινε και η ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγιας, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σωτήριος Κουρής, και ο καθηγητής Αγησίλαος Κονιδάρης συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του «Κέφαλου» Νίκο Αλυσανδράτο και τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Κώστα Βαγγελάτο επισκέφθηκαν τα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» και παραχώρησαν συνέντευξη.

Τόσο οι ομογενείς όσο και οι προσκεκλημένοι από τη γενέτειρα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία του συμποσίου, του συνεδρίου και των υπολοίπων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στα πλαίσιά του. Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα των ομογενών, καθώς επίσης και τον θαυμασμό τους για τη Νέα Υόρκη.

Αναφέρθηκαν στον ρόλο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και προέτρεψαν τους ομογενείς να προβούν σε δωρεές είτε να δώσουν προικοδοτήματα ούτως ώστε να δημιουργηθούν έδρες και προγράμματα τα οποία θα προετοιμάσουν στελέχη ικανά να αξιοποιήσουν τον πλούτο της γενέτειρας. Παράλληλα, τόνισε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι σε συνεργασία με την Ομοσπονδία θα διοργανώσουν το πρώτο θερινό σχολείο. Επεσήμαναν επίσης ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας και καταγραφής των αποδήμων των πέντε ηπείρων.

10ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς»

10ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς».

email
Πηγή άρθρου: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ