
Η Aegean
Μέσα στα επτά νησιά που η “AEGEAN” σκέφτεται να επενδύσει τα επόµενα χρόνια, είναι η Ζάκυνθος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας µε εκπροσώπους του νησιού.
Στην Αθήνα ταξίδεψαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νησιωτικών Επιµελητηρίων Ελλάδος, Νίκος Τσίπηρας, η πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου, Λιλή Μπουζιάνου, καθώς και ο ειδικός σύµβουλος του Δήµου, Διονύσης Μήλεσης. Οι τρεις τους συναντήθηκαν µε τον ιδιοκτήτη της “AEGEAN”, κ. Βασιλάκη, ενώ το «παρών» έδωσαν και δύο στελέχη της «Olympic Air”, οι κ.κ. Μαλαµατίνας και Μάρκου.
>> Οι… διαπιστώσεις
Πριν από αυτή τη συνάντηση προηγήθηκε αυτή του Επιµελητηρίου Ζακύνθου. Κατά τη διάρκειά της, είχαν λάβει χώρα οι παρακάτω διαπιστώσεις:
Α) Κατά τους χειµερινούς µήνες η γραµµή εξυπηρετείται µε 5 πτήσεις την εβδοµάδα (εκτός Τρίτης και Σαββάτου) κατά τις νυχτερινές ώρες, χωρίς τακτικό προγραµµατισµό εκ των οποίων οι δύο είναι πρωινές µε ώρα αναχώρησης 05.40 από Αθήνα.
Β) Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες η γραµµή εξυπηρετείται µε επτά πτήσεις µόνο βραδινές ώρες (µία την ηµέρα).
Γ) Το κόστος εισιτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 66,00 ευρώ για την πτήση Ζάκυνθος –Αθήνα και σε 86,00 ευρώ για την πτήση Αθήνα – Ζάκυνθος (λόγω φόρων Αεροδροµίου Σπάτων).
Δ) Δεν υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης επιβατών στην πόλη της Ζακύνθου όπως προϋπήρχε, οι δε επιβάτες εξυπηρετούνται στο χώρο του αεροδροµίου µία ώρα πριν την άφιξη του αεροσκάφους από Αθήνα.
Ε) Δεν υπάρχει σύνδεση µε τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας και
Στ) Κατά τις περιόδους αλλαγής ωρών (Οκτώβριο & Απρίλιο) δεν υπάρχει προκαθορισµένο πρόγραµµα πτήσεων.
>> Οι… προτάσεις
Οι κ.κ. Τσίπηρας, Μήλεσης, Μπουζιάνου, ανέβηκαν στην Αθήνα, έχοντας στα χέρια τους συγκεκριµένες προτάσεις, τις οποίες κατέθεσαν εγγράφως για να µην υπάρξουν τυχόν… παρερµηνείες.
Αυτά τα αιτήµατα «κωδικοποιούνται» ως εξής:
1) Αύξηση των πτήσεων κατά τους χειµερινούς µήνες σε επτά, όπως και κατά τους καλοκαιρινούς και συγκεκριµένα τέσσερις βραδινές πτήσεις και τρεις πρωινές, σε ευνοϊκότερες για το επιβατικό κοινό ώρες.
2) Μείωση του κόστους του εισιτηρίου, λαµβάνοντας υπόψη το χαρακτηρισµό της γραµµής ως άγονης.
3) Οργάνωση γραφείου εξυπηρέτησης επιβατών µέσα στην πόλη της Ζακύνθου.
4) Σύνδεση της Ζακύνθου µε τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και µε τελικό προορισµό την Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα.
5) Προγραµµατισµός χειµερινών και καλοκαιρινών πτήσεων και ενηµέρωση του επιβατικού κοινού µέσω φυλλαδίων, προβολής και διαδικτύου.
>> Τα… σχέδια
Ο κ. Βασιλάκης ανέλυσε τα σχέδια της Aegean, σηµειώνοντας πως η Ζάκυνθος, η Νάξος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Σκιάθος, η Κάρπαθος και τα Κύθηρα, είναι οι γραµµές που θα αξιοποιηθούν το επόµενο διάστηµα.
«Μας είπε ότι, θα γίνονται συχνότερα δροµολόγια και θα µπουν µεγαλύτερα αεροσκάφη. Παράλληλα, µελετώνται και οι ώρες των πτήσεων. Θεωρώ ότι υπάρχουν θετικά µηνύµατα για το νησί µας και όλα δείχνουν πως η “Aegean” έχει βάλει τη Ζάκυνθο στις αναπτυξιακές της προτεραιότητες. Φύγαµε µε αισιοδοξία, όµως περιµένουµε να δούµε και το αποτέλεσµα» τόνισε ο κ. Τσίπηρας.
Παράλληλα, ο ίδιος επισήµανε ότι η άγονη γραµµή της Ζακύνθου επιδοτείται από το κράτος µε 4,3 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ για τις 24 άγονες γραµµές που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα, το κράτος δίνει 148 εκ. ευρώ!
>> Μείωση τιµών…
Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η µείωση της τιµής του εισιτηρίου (σήµερα οι επιβάτες δίνουν 66 ευρώ), µε τον πρόεδρο της «Aegean», κ. Βασιλάκη, να ανακοινώνει πως αν υπάρχουν προκρατήσεις (τουλάχιστον τρεις εβδοµάδες πριν), τότε το εισιτήριο θα κοστίζει γύρω στα 39 ευρώ!
Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές και στην τιµολογιακή πολιτική της εταιρείας. Ο κ. Τσίπηρας ανέφερε πως την χειµερινή περίοδο όποιος ταξιδεύει από το εξωτερικό µε αεροπλάνο της “Aegean” και θέλει να έρθει στη Ζάκυνθο, δεν θα πληρώνει επιπλέον χρήµατα για το δροµολόγιο «Ελευθέριος Βενιζέλος-Ζάκυνθος»! Σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, η οικονοµική επιβάρυνση – για το ίδιο δροµολόγιο – θα είναι µόλις 20 ευρώ! Η νέα… πολιτική της εταιρείας θα αρχίσει από την 1η Δεκεµβρίου 2013.
Ο κ. Βασιλάκης κατά τη διάρκεια της οµιλίας του επισήµανε πως «η Ζάκυνθος είναι ένα νησί που… «σηκώνει» περισσότερες θέσεις και αεροπλάνα».
>> Ανεπαρκής η εξυπηρέτηση από την Sky Express λέει η περιφέρεια
Πληµµελής και ανεπαρκής αναδεικνύεται για µια ακόµη φορά η εξυπηρέτηση των επιβατών από την εταιρεία Sky Express της άγονης επιδοτούµενης γραµµής που ξεκινά από την Κρήτη και αφορά στα νησιά της Ιονίου Περιφέρειας.
Το ιδιότυπο καθεστώς µε τις πτήσεις, επισηµαίνει µε επιστολή της, προς τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δηµήτρη Κούκη, η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Τζόγια Γρουζή.
Οι ώρες που πραγµατοποιούνται τα δροµολόγια δεν εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό ειδικά όταν προϋπόθεση για τη συγκοινωνιακή συνοχή της Περιφέρειας είναι µια ισορροπηµένη πολιτική στις αεροπορικές µεταφορές, που θα εξυπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον και θα κρίνεται επαρκής σε δροµολόγια και ώρες πτήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αιτείται την άµεση παρέµβασή του για την προσαρµογή του προγράµµατος δροµολογίων, σε ηµέρες και ώρες που µπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες και δει τις ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού.
Η Επιστολή
Ειδικότερα, στην επιστολή της, η κ. Γρουζή αναφέρει: “Σε συνέχεια του πρόσφατου καθορισµού του προγράµµατος πτήσεων της εταιρείας Sky Express για την χειµερινή περίοδο, οφείλουµε να επισηµάνουµε την πληµµελή και ανεπαρκή εξυπηρέτηση των πολιτών µας, µέσω της διεξαγωγής µόνο δύο διαδοχικών εβδοµαδιαίων δροµολογίων για την εξυπηρέτηση της άγονης επιδοτούµενης γραµµής που αφορά στα νησιά µας.
Είναι προφανές ότι τα νησιά µας ήδη επιβαρύνονται σηµαντικά λόγω του φαινοµένου της νησιωτικότητας, την οποία επιτείνει η δύσκολη οικονοµική κατάσταση που βιώνουµε όλοι µας και έχει επηρεάσει σηµαντικά την περιοχή µας.
Παράλληλα οι πρόσφατες συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών επιβάλλει την συχνή µεταφορά των συµπολιτών µας σε κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε µεγάλα αστικά κέντρα για την διαχείριση των θεµάτων τους. Επιπλέον οι ελλείψεις και οι αδυναµίες στα ζητήµατα των υπηρεσιών υγείας, απαιτούν διαρκείς τακτές ή εσπευσµένες µετακινήσεις, σε περιοχές που παράσχουν περισσότερη και πλέον εξειδικευµένη ιατρική µέριµνα..
Δεδοµένου ότι υψηλή αναγκαιότητα και στόχος µας, είναι η παροχή του αυτονόητου αγαθού της µετακινήσεως, η οποία καθίσταται επιβεβληµένη, για την ευζωία των κατοίκων µας, το προσδόκιµο της ανάπτυξή µας, την άρση της αποµόνωσης και τη σύγκλιση µε την ηπειρωτική Ελλάδα είναι εξαιρετικά σηµαντικό να υποστηρίζουµε αεροπορικά δροµολόγια που να συνάδουν µε αυτή τη λογική .
Είναι απαραίτητο ειδικά την δυσχερή περίοδο που διανύουµε, να αποτρέπουµε συνθήκες που επιβαρύνουν επιπρόσθετα του πολίτες µας, αµφισβητούν την αποτελεσµατικότητα των κρατικών µηχανισµών και επιτείνουν το αδιέξοδο. Στην βάση αυτή αιτούµαστε της άµεσης παρέµβασής σας για την προσαρµογή του προγράµµατος δροµολογίων της εταιρείας Sky Express, µε την ένταξη πτήσεων σε ηµέρες και ώρες που µπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες και δει τις ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού µας”.
Δ. Μυλωνάς: “Φτάνει η κοροϊδία µε τις άγονες γραµµές”
Τη µήνη του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά, προκάλεσαν οι νέες αλλαγές που γνωστοποίησε η αεροπορική εταιρεία “SKY EXPRESS” στα δροµολόγια που εκτελεί στο Ιόνιο. Παράλληλα, θεωρεί αδιανόητο να µην υπάρχει σύνδεση των Ιονίων Νήσων µε τη Θεσσαλονίκη από τη στιγµή κατά την οποία αυξάνονται συνεχώς οι επισκέπτες από βόρεια ελλάδα, οι πτήσεις στο εξωτερικό µε ενδιάµεσο το αεροδρόµιο Μακεδονία και ο µεγάλος αριθµός των φοιτητών που έχουν περάσει σε κάποιο τµήµα ΑΕΙ – ΤΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα και θα πρέπει άµεσα να εξυπηρετούνται.
Με δηλώσεις του στην εφηµερίδα µας, επεσήµανε ότι “η αεροπορική γραµµή Ζακύνθου – Κέρκυρας είναι επιδοτούµενη. Οι εξελίξεις στις συγκοινωνίες είναι ραγδαίες και καθορίζονται από κάποια γραφεία, χωρίς τη συµµετοχή των τοπικών Αρχών και της κοινωνίας. Υποτίθεται ότι τα δροµολόγια εκτελούνται για την εξυπηρέτηση του κόσµου. Το ελληνικό δηµόσιο και η ευρωπαϊκή ένωση δίνουν χρήµατα, επειδή η γραµµή αυτή χαρακτηρίζεται άγονη. Αντί η εταιρεία, λοιπόν, να φροντίσει για την εξυπηρέτηση των επιβατών, µας ενηµερώνει κάθε τόσο για το πότε έχει προγραµµατίσει τα δροµολόγιά της. Το Περιφερειακό Συµβούλιο έχει αντιδράσει πολλές φορές για τον τρόπο µε τον οποίο εκτελούνται τα αεροπορικά δροµολόγια στα Ιόνια Νησιά. Φαίνεται, όµως, ότι όποια ψηφίσµατα κι αν εκδώσουµε εµείς, οι “αφεντάδες” µας γράφουν στα παλαιότερα των υποδηµάτων τους! Εκτός των άλλων, πώς να έχει κίνηση µια αεροπορική γραµµή όταν τα δροµολόγια γίνονται σε µέρες και ώρες ακατάλληλες; Δεν επιτρέπεται να την… “πληρώνει” πάντα ο κόσµος και ειδικά όταν πρόκειται για φοιτητόκοσµο που πρέπει να ταξιδέψει µέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Φτάνει η κοροϊδία!”.
>> κ. Υπουργέ Μεταφορών, ποιος και γιατί υπογράφει και γιατί την «άγονη» επιδοτούµενη σύνδεση του Ιονίου µε την Κρήτη και όχι τη Θεσσαλονίκη όπως ίσχυε για χρόνια;
Οι συγκοινωνίες και οι επικοινωνίες στις νησιωτικές περιοχές σαφώς και είναι πρώτης ανάγκης. Διαπιστώνουµε καθηµερινά ότι η αεροπορική σύνδεση των Ιόνιων Νησιών παραµένει στα αζήτητα µιας παλιάς καλής εποχής… Ο Καλλικράτης δηµιούργησε διοικητικές δοµές και υπηρεσίες στην έδρα της Περιφέρειας, την Κέρκυρα, τις οποίες επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι Ιόνιοι κάτοικοι, προκειµένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.
Παράλληλα, δεν µπορεί να αµφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι τους χειµερινούς µήνες η οικονοµία κάθε κοινωνίας συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, λειτουργώντας ανασταλτικά για την ανάπτυξη κάθε νησιωτικού τόπου.
Εκείνο, όµως, που προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση είναι και πάλι η ετσιθελική υπουργική διατήρηση του καθεστώτος, της σκανδαλώδους διακοπής της σύνδεσης των νησιών µας µε τη Θεσσαλονίκη και το σπάσιµο του δροµολογίου σε Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος και από το πουθενά η αζήτητη από την κοινωνία των Επτανήσων, σύνδεση µε Ηράκλειο!!! Προσθέτοντας και τα Κύθηρα… δηµιουργούνται άπειρα ερωτηµατικά για τη σκοπιµότητα µιας τέτοιας απόφασης. Εκτός και εάν στόχος του υπουργού, είναι να ενώσει ξανά τις Βενετσιάνικες κτήσεις…
Φηµολογείται, δε, ότι η γραµµή που διχοτοµήθηκε µε απόφαση του πρώην Υπουργού Μεταφορών Δηµήτρη Ρέππα, µε έναν τρόπο που προκαλεί υποψίες, συνεχίζεται και από το σηµερινό Υπουργό ο οποίος προφανώς και δεν ζήτησε τη γνώµη της τοπικής κοινωνίας αλλά αρκέστηκε σε αποφάσεις των εταιριών και ποτέ των πολιτών.
Μια «άγονη γραµµή» προκηρύσσεται µε βάσει τις ανάγκες µιας Περιφέρειας και όχι µε βάση συµφέροντα! Μήπως είναι «κάπως περίεργο» ότι η άγονη γραµµή ξεκινά και τελειώνει στο Ηράκλειο (έδρα αεροπορικής εταιρείας) πιθανόν για λόγους εξόδων και διανυκτερεύσεων; Μήπως η πίτα είναι µοιρασµένη κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εξυπηρετούνται τα συµφέροντα και της Olympic Air και της Aegean και της Skyexpress; Μήν ξεχνάµε και το «κτίσιµο» άλλης «άγονης» γραµµής Κέρκυρα – Θεσσαλονίκη… που ήρθε την εποχή της κρίσης να ρίχνει χρήµα στον ιπτάµενο µύλο…
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1/3 των επιβατών του δροµολογίου σύνδεσης των Ιονίων µε την Μακεδονία, (που καταργήθηκε), ήταν Ζακυνθινοί, τότε γίνεται πλήρως αντιληπτό γιατί θα έπρεπε να εξυπηρετούµαστε τόσο µε την έδρα της Περιφέρειάς µας, όσο και µε τη Θεσσαλονίκη.
Πότε έγινε διαβούλευση; Ποιος ρωτήθηκε από το Υπουργείο, αν εξυπηρετείτε µε αυτή την απόφαση; Με ποιόν συµφώνησε το Υπουργείο; Ποιος κυβερνά το λαό; Ποιος από τη µια µιλάει για διαύγεια και από την άλλη µας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω; Μήπως το συγκεκριµένο υπουργείο παρέχει δίχτυ προστασίας σε συµφέροντα;
Μήπως, τελικά, βολεύει η εκκωφαντική σιωπή, µε τη λογική ότι δεν υπάρχει αντίδραση;
Έτσι “πετάµε” όποτε και εφόσον µας αρέσει και σε όποιον προορισµό… Λέµε… ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ότι τα αεροπλάνα πηγαινοέρχονται άδεια… στη Ζάκυνθο και τα υπόλοιπα νησιά, καταργούµε την πτήση, αρχίσουν να διαµαρτύρονται οι πολίτες και µετά εντάσουµε τα δροµολόγια σε επιδοτούµενες πτήσεις µε διπλό όφελος.
Τυχαίο κ. Υπουργέ;
1: Τον µήνα Σεπτέµβριο δεν υπήρχε ούτε για δείγµα εισιτήριο διαθέσιµο για να µπορέσει να ταξιδέψει κάποιος από τη Ζάκυνθο στην Κέρκυρα.
2: 55,03 ευρώ, πλήρωσε επιβάτης το περασµένο Σάββατο για να ταξιδέψει από τη Ζάκυνθο στο Αργοστόλι (10 λεπτά πτήση)! Με τα ίδια χρήµατα οι εταιρείες χαµηλού κόστους σε πάνε στο Λονδίνο και µάλιστα µε επιστροφή!
Κατά τα άλλα, η γραµµή είναι άγονη και επιδοτούµενη!