Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, πρόσφυγες και μετανάστες

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σε ολόκληρη την περιοχή μας. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι και παιδιά συνεχίζουν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την επιβίωση.

Η συνθήκη Σένγκεν, η πολιτική της ΕΕ τους κλείνει την πόρτα και τους στοιβάζει στην Ελλάδα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη. Στο κρύο, στη βροχή ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συμμετέχει στις εγκληματικές αποφάσεις των ΕΕ – ΝΑΤΟ και τις υλοποιεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση, να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας που θα πληρούν τις απαιτήσεις για να διαβιούν χωρίς ελλείψεις οι πρόσφυγες και μετανάστες. Απειθαρχία στις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο, να δοθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού οι ξεριζωμένοι, απευθείας, αεροπορικά ή με όποιο άλλο τρόπο θέλουν. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά). Να «υποψιάσουμε» τους μαθητές για το ρόλο των ΜΚΟ, του ΟΗΕ, των διεθνών οργανισμών που επικαλούνται τον «ανθρωπισμό» ενώ συμμετέχουν στο έγκλημα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους να «ανοίξουν» το θέμα της προσφυγιάς στην τάξη. Να αξιοποιήσουν την 21η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού για να μιλήσουν για τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της προσφυγιάς, να πραγματοποιήσουν πολύμορφες δραστηριότητες έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων, να αναδείξουν το ρόλο και το χαρακτήρα του πολέμου, να πραγματοποιήσουν συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κείμενα, προβολές ταινιών, ζωγραφιές κλπ. Να συμβάλλουν να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη με όλους τους τρόπους και, επίσης, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα υλικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι:

 • Συσκευασμένα μπισκότα (αλμυρά και γλυκά),
 • χυμοί (μακράς διάρκειας σε ατομικές συσκευασίες),
 • γάλα μακράς διάρκειας (σε ατομικές συσκευασίες),
 • φρυγανιές,
 • κράκερς,
 • κρουασάν,
 • χτένες,
 • μωρομάντιλα και ταλκ για μικρά παιδιά,
 • πάνες για μωρά,
 • σερβιέτες για γυναίκες,
 • κουβέρτες φλις και
 • υπνόσακους.

Η υλική βοήθεια που θα συγκεντρώνεται στα σχολεία να έρχεται άμεσα στην ΕΛΜΕ, ώστε να προωθείται στους πρόσφυγες μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Επίσης η ΕΛΜΕΚΙ μας ενημερώνει

Εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές

συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα υπέρ των σεισμοπλήκτων και των παιδιών τους!!!

Δεν εγκαταλείπουμε τους μαθητές στη μοίρα τους να κάνουν μάθημα σε κοντέινερς ή σε κτίρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας! Δεν εγκαταλείπουμε τις διεκδικήσεις για αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των μαθητών (ΠΔΣ, ποσόστωση κλπ), παλεύοντας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ που οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Να μην περάσει ο αποχαρακτηρισμός του Νομού, ως σεισμόπληκτου!

Να σταματήσουμε το διαχωρισμό σε «παλιούς» – δήθεν «προνομιούχους» και «νέους» σεισμόπληκτους, το δηλητήριο της διαίρεσης και του κοινωνικού αυτοματισμού! Λέμε όχι στη στοχοποίηση του λαϊκού κινήματος, που γίνεται προκειμένου να υπάρξει σιγή νεκροταφείου και να χαμηλώσει ο πήχης των απαιτήσεων! Απαντάμε στις προκλήσεις της κ. βουλευτή ότι πλέον «δύσκολα στοιχειοθετείται ανάγκη»!

Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του στην προνοιακή μέριμνα για τους πληγέντες (αποζημιώσεις, εργατικές, επίδομα ενοικίου κλπ), η οποία με το νόμο – καρμανιόλα για το ασφαλιστικό κονιορτοποιείται! Να γυρίσουν πίσω όσα υφαρπαχτήκαν από τους κωδικούς για αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων υποδομών, που δόθηκαν σε κεφάλαιο και δανειστές!

Μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί να δώσουμε «παρών»

στην παράσταση διαμαρτυρίας

που θα γίνει στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς

τη Δευτέρα 21 Μάρτη

και ώρα 2 το μεσημέρι/

Απαιτούμε:

 • Να παραταθεί ο χαρακτηρισμός του Νομού, ως σεισμόπληκτου, και να διατηρηθεί το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε ατομικές κατοικίες και δημόσιες υποδομές (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, οδικό δίκτυο, πολιτιστικά μνημεία, αποχετευτικό δίκτυο, ύδρευση κλπ).
 • Μέτρα για όλους τους σεισμόπληκτους και τα παιδιά τους (επίδομα ενοικίου, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, οικίσκοι για τους άστεγους, νέες εργατικές στο Ληξούρι, αποζημιώσεις κλπ), χωρίς διαχωρισμούς σε «παλιούς» και «νέους».
 • Σύγχρονες – ασφαλείς σχολικές υποδομές με νέα σχολεία, με 100% κρατική χρηματοδότηση, με ουσιαστικούς αντισεισμικούς ελέγχους και θωράκιση παντού. Να δρομολογηθούν τώρα νέο σχολικό συγκρότημα για το Ληξούρι, νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ καθώς και τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα που εκκρεμούν.
 • Να μην επιστρέψουν τα σχολεία σε ακατάλληλα και πεπαλαιωμένα κτίρια (πχ παλιό συγκρότημα 2ου – 3ου Γυμνασίου). Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων. Να ληφθούν μέτρα για το νέο συγκρότημα στο Φαραώ (πχ κλειστό γυμναστήριο, διευθετήσεις χώρων, πρόσθετες ρυθμίσεις για την ασφάλεια των μαθητών).
 • Να ολοκληρωθούν οι μελέτες που εκκρεμούν για τα «κίτρινα» σχολεία με το νέο αντισεισμικό κανονισμό, να προχωρήσουν τα έργα με πλήρη διασφάλιση των πολεοδομικών όρων που προβλέπονται, χωρίς προσχήματα και καθυστερήσεις.
 • Να αποκατασταθεί όλο το εσωτερικό δίκτυο που αφορά τις σχολικές μεταφορές και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 • Να σταματήσει το αίσχος της ακαταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την έκταση του Νομού (κερκίδες Κεραμειών, κεντρικό γήπεδο Αργοστολίου κοκ).
 • Να παραμείνει για σχολική χρήση όλη η έκταση του «Ξενία» και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση στα Ράγια του Πόρου και εκεί να γίνει το νέο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
 • Να δοθεί ποσόστωση στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και για τη φετινή χρονιά.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
email