Ανακοίνωση από Μαθητές Κεφαλονιάς

Σε κλοιό προβλημάτων οι μαθητές της Κεφαλονιάς

Σε κλοιό προβλημάτων οι μαθητές της Κεφαλονιάς

Μαζευτήκαμε χθες βράδυ, με αφορμή τη σύσκεψη που είχε καλέσει η ΕΛΜΕ ΚΙ, μαθητές διαφόρων σχολείων της Κεφαλονιάς. Μέσα από συζήτηση αποφασίσαμε να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για:

1) Συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής στο Υπουργείο Παιδείας με το πλαίσιο της ΕΛΜΕ για τα προβλήματα των σχολείων μας (αιτήματα 1-17)

2) Παράλληλα καλούμε τους συμμαθητές μας που θα μείνουν στην Κεφαλονιά σε κινητοποιήσεις την ώρα που θα πραγματοποιείται η συνάντηση στο Υπουργείο προκειμένου να υποστηριχτεί η δράση μας αυτή.

Διεκδικούμε:

 1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει και για τη φετινή Γ΄ Λυκείου του Νομού.
 2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
 3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 4. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
 5. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 6. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
 7. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 8. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να δρομολογηθούν άμεσα στο Ληξούρι νέο Λύκειο, νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ, νέα πτέρυγα για το Γυμνάσιο και να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο, υιοθέτηση παρατηρήσεων ΤΕΕ για την ασφάλεια, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κοκ). Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Ράγια στον Πόρο και εκεί να γίνει το νέο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
 9. Να μην επιστρέψουν τα σχολεία σε ακατάλληλα και πεπαλαιωμένα κτίρια (πχ παλιό συγκρότημα 2ου – 3ου Γυμνασίου).
 10. Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
 11. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά.
 12. Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
 13. Να μην ιδιωτικοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ τα υπαλληλικά στο Αργοστόλι και εκεί να γίνει εστία για νέους εκπαιδευτικούς, άλλους δημόσιους υπάλληλους και εργατικές κατοικίες.
 14. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
 15. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή δελτίων υγείας με πλήρεις εξετάσεις για όλα τα παιδιά.
 16. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
 17. Το πολύ δεκαπέντε (15) νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης, 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.
email