Ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ-ΚΙ

Δ.Γεωργόπουλος

Δ.Γεωργόπουλος

Τοποθέτηση για το 4ο Θέμα (απάντηση ΔΣ του Απόπλου σε επιστολή Γενικής Γραμματέως Δήμου Κεφαλλονιάς):

Ψηφίζω ΛΕΥΚΟ στην εισήγηση για την απάντηση του ΔΣ του «Απόπλου» στο έγγραφο του Δήμου Κεφαλλονιάς, στο οποίο η Γενική Γραμματέας του Δήμου αναπτύσσει νομικού τύπου επιχειρήματα “που άπτονται στην καταστατική θέση και τη λειτουργία της αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Απόπλους»”. Μέχρι τώρα ο Δήμος Κεφαλλονιάς επισήμαινε την πρόθεση να συνεισφέρει, όταν η οικονομική του δυνατότητα το επιτρέψει. Τώρα μπαίνουν καινούρια ζητήματα που θέτουν επί τάπητος την αμφισβήτηση, από μεριάς του Δήμου. της ίδιας του της συμμετοχής στον «Απόπλου». Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε με νομικού χαρακτήρα ανταπάντηση, διότι δίνουμε συνέχεια σε έναν αποπροσανατολισμό.

Η ουσία της υπόθεση είναι πολιτική. Εμείς έχουμε θέση για 100% κρατική χρηματοδότηση και δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Επανένταξης , χωρίς ιδιωτική επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς, όπως έκαναν και το σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας αλλά και η ΚΕΔΚΕ (τώρα ΚΕΔΕ), προ και μετά Καλλικράτη, στήριξαν την πολιτική κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης – κεφαλαίου και ΕΕ, για την αποκεντρωμένη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δομών πρόληψης – απεξάρτησης και γενικότερα των δομών πρόνοιας – ψυχικής υγείας.

Οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στην τοπική διοίκηση, ήταν ο «λαγός» των κυβερνήσεων για τις αναδιαρθρώσεις και στα κέντρα πρόληψης. Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ – ΑνεξΕλλ), στις σημερινές συνθήκες που το κεφάλαιο επιτάσσει συγχωνεύσεις – κλείσιμο ημικρατικών κέντρων δωρεάν πρόληψης ή θεραπείας (βλ. συγχώνευση ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ), και κάτω από το βάρος της οικονομικής ασφυξίας, προφασίζεται νομικά κωλύματα – που εσχάτως «ανακάλυψε». Αντικειμενικά, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που ετοιμάζεται να στείλει εργαζόμενους των κέντρων στην ανεργία και εξαρτημένους στον κοινωνικό καιάδα, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα πεδία κερδοφορίας αλλά και να γενικευτεί ο έλεγχος της νεολαίας μέσω ναρκωτικών και υποκατάστατων.

Είναι προφανές ότι οι πρακτικές αυτές και οι νέες μεθοδεύσεις αποπροσανατολισμού πρέπει να απαντηθούν, με καταδίκη των πολιτικών και των δυνάμεων που στηρίζουν την εξάπλωση της ναρκωεξάρτησης. Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει προκληθεί ΑΜΕΣΑ και να τοποθετηθεί εάν έχει τη βούληση να στηρίξει το κέντρο σε μια περίοδο που η νεολαία το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Σημειώνω την απουσία, στην παρούσα συνεδρίαση, των μελών του ΔΣ του Απόπλου κυρίας Αυγουστάτου (Αντιδήμαρχος με τη Δημοτική Αρχή) και του κυρίου Φιοραβάντε (ορισμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής στο ΔΣ του Απόπλου).

Για το ζήτημα των εξελίξεων στο χώρο των κέντρων πρόληψης – θεραπείας – επανένταξης, τη γενικότερη πολιτική που ασκείται για τα ναρκωτικά αλλά και την επείγουσα ανάγκη να γίνει το θέμα της πρόληψης υπόθεση λαού και νεολαίας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει καθαρή θέση από το ΔΣ του Απόπλου.

Γεωργόπουλος Διονύσης,

εκπρόσωπος ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ και το ΔΣ του «Απόπλου»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής:

Όλοι κι όλες στο Συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ,

την Πέμπτη 11 Ιούλη

και ώρα 8 το απόγευμα, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Το πολυνομοσχέδιο προωθείται στη Βουλή από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, με σημαία την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της «οικονομίας», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων:

ü Απολύουν στο Δημόσιο και κλείνουν δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες. Στα σχέδιά τους είναι η απόλυση χιλιάδων συναδέλφων, κυρίως από εκπαίδευση και ΟΤΑ, μέσα στο 2013, η συγχώνευση και κατάργηση δεκάδων οργανισμών που μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορεί να γίνεται με απλές υπουργικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση αυξάνοντας το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών, συγχωνεύοντας ή κλείνοντας σχολεία – ειδικά σχολεία – τάξεις – τομείς ΕΠΑΛ – κατευθύνσεις και επιλογές μαθημάτων, στοιβάζοντας μαθητές σε τμήματα των 27 ατόμων αλλά και με τα νέα νομοσχέδια για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που προωθεί (βλέπε μαζική στροφή σε κατάρτιση – μαθητεία – δια βίου εκπαίδευση), πετά στον καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και κατασκευάζει υπεράριθμους εκπαιδευτικούς. Αυτοί αρχικά θα τεθούν σε «κινητικότητα – διαθεσιμότητα» για να καταλήξουν στο τέλος σε απόλυση – ανεργία.

Στην κατεύθυνση μείωσης του μαθητικού πληθυσμού και ανταποδοτικής λειτουργίας των σχολείων είναι και το νέο χτύπημα στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

ü Διαλύουν κοινωνικές υπηρεσίες και δομές.

ü Βάζουν στη μέγγενη των αναδιαρθρώσεων τον ΕΟΠΥΥ. Ετοιμάζονται νέες περικοπές στις παροχές. Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαλύει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της λαϊκής οικογένειας.

ü Απελευθερώνουν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

ü Ετοιμάζουν νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Αυτό είναι το μοντέλο που προωθείται απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

ü Μειώνουν ξανά τις συντάξεις – επιβάλλουν νέες εισφορές.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια συντονισμού του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε τοπικά με πρωτοβουλία της Ένωσής μας.

Μαζί με τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να απαιτήσουμε:

 • Καμία διαθεσιμότητα – υποχρεωτική μετακίνηση – απόλυση δημοσίου υπαλλήλου.
 • Κανένα κλείσιμο ή συγχώνευση σχολείου –  δημόσιου οργανισμού ή δομής κοινωνική πρόνοιας.
 • 20 μαθητές το πολύ στα τμήματα των Γυμνασίων – Λυκείων και 15 για το Δημοτικό και τις κατευθύνσεις.
 • Αποκλειστικά δημόσιες – δωρεάν ασφαλείς μεταφορές για όλους τους μαθητές.
 • Δουλειά για όλους – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (αναπληρωτών – εκτάκτων στην εκπαίδευση) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις με βάση τις ανάγκες μας.
 • ΟΧΙ στο γκρέμισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 • Σταθερό ωράριο, 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο, με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας.
 • Κάτω οι φόροι.
 • Αποδέσμευση από την ΕΕ. Σχολείο και ανάπτυξη για το λαό και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

email