Ανακοινώσεις για τον θάνατο του Σπύρου Λουκάτου

Παράδεισος

Παράδεισος

Χθες το απόγευμα, έφυγε μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο ο αγαπημένος μου δάσκαλος, συνεργάτης και συνοδοιπόρος δρ. Σπύρος Λουκάτος.

Ήταν πράγματι ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής μαχητής για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία. Μιλούσε για τις πανανθρώπινες αξίες, και ριγούσε. Πέρα από την γνωστή συμβολή του κατά την δύσκολη ιστορική περίοδο της Ιταλο-Γερμανικής κατοχής όπου πρωταγωνίστησε έντονα σε αυτήν, αλλά και μεταγενέστερα στα χρόνια της χούντας, η προσφορά του στην Ιστορία και στην αρχειακή έρευνα ήταν και είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστική. Ελάχιστοι στον χώρο υπηρέτησαν με τέτοια συνείδηση, ζήλο και σεβασμό την ιστορική έρευνα. Ένας από αυτούς είναι ασφαλώς και ο Σπύρος, ο δικός μας Σπύρος.

Ως φοιτητής ήταν άριστος, τόσο στις σπουδές που παρακολούθησε στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, και ως καθηγητής υπηρέτησε με ευσυνειδησία, αφοσίωση και συνέπεια στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δίδαξε, όχι μόνον όσα όφειλε ως δάσκαλος, αλλά μετέδωσε ήθος, αξιοπρέπεια και δημοκρατία στους μαθητές του. Δίδαξε την προσήλωση στις αξίες, στην ελευθερία, στην πρόοδο, στην ηθική. Η διαύγεια του μυαλού του ήταν παραδειγματική μέχρι το τέλος της ζωής του. Το ίδιο και η θέλησή του να ζήσει, να συνεχίσει να γράφει, να μην σταματήσει να προσφέρει, να μην σταματήσει να συμβουλεύει, να συμπαρίσταται σε κάθε μελετητή, σε κάθε φίλο, σε κάθε έναν, έστω και άγνωστο, που είχε ανάγκη την αρωγή του. Πλούσιος νους, μεγάλος διανοητής, κι άνθρωπος πάνω από όλα δοτικός. Άφησε πίσω του πλουσιότατο έργο, πολυσήμαντο και ποικίλο το οποίο καλύπτει πολλές ιστορικές περιόδους, καθώς επίσης και πολλά μέρη μια και που δεν ερεύνησε μόνον για την Κεφαλλονιά και το Ιόνιο ευρύτερα, αλλά έγραψε για όλη την Ελλάδα σχεδόν, για τα Βαλκάνια, για την Γαλλία, για την Ευρώπη.

Ο Σπύρος ήταν παρών εκτός από το πολιτιστικό, και στο κοινωνικό και στο πολιτικό γίγνεσθαι της Κεφαλλονιάς. Πάντα πρόθυμος να στηρίξει, να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί, να συμβουλεύσει. Την πολύτιμη βιβλιοθήκη του την δώρισε στον Δήμο –τότε- Αργοστολίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρακλάτων Παναΐτ Ιστράτι, για να είναι εργαλείο σε κάθε ερευνητή. Επέλεξε να προσφέρει τα βιβλία του στο χωριό της μάνας του, για να μην αναγκάζονται τα παιδιά που διαμένουν εκεί να ανεβοκατεβαίνουν στο Αργοστόλι δίνοντάς τους έτσι επιτόπια ερευνητική δυνατότητα. Αν και διέμενε στην Αθήνα μόνιμα, έδινε συνεχώς το παρόν σε προβλήματα που ταλάνισαν τον τόπο μας, όπως ήταν -ενδεικτικά αναφέρω- η πεζοδρόμηση της Γέφυρας Ντε Μποσέ, η παραχώρηση του παλαιού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας στον Δήμο Αργοστολίου για να στεγάσει Δημοτική Πινακοθήκη, η μετατροπή της παραγκούπολης του Κουτάβου σε πάρκο.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Γιατί χόρτασα χρόνια ζωής μαζί του. Γιατί διδάχθηκα από αυτόν τόσα πολλά. Γιατί συνεργάστηκα με αγάπη και εκτίμηση και βαθύτατο σεβασμό. Γιατί απετέλεσε για μένα τη συνέχιση της νόνας μου εκπαιδευτικού Ευρυδίκης Δρόσου Μοντεσάντου, άνθρωποι και οι δυο προσφοράς και συνεχούς διδαχής όχι μόνον θεωρητικής, αλλά κυρίως εφαρμοσμένης. Και για τον λόγο αυτό το «έφυγε πλήρης ημερών» δεν μειώνει την τραγικότητα της απώλειας.

Υποκλίνομαι στην ψυχή του.

Ευρυδίκη Λειβαδά

Ο  Πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας  Φαρακλάτων  εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος αγωνιστή  και ιστορικού Σπύρου Λουκάτου, μιας εξέχουσας προσωπικότητας με πλούσια δράση στο αντιστασιακό κίνημα κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών.

Η συγγραφική του δράση για τον Ριζοσπαστισμό και την Κατοχική περίοδο στα Νησιά μας είχαν ως αποτέλεσμα την καταγραφή και  διάσωση  εξαιρετικού αρχειακού υλικού.

Η αγάπη του για τα Φαρακλάτα ως τόπο καταγωγής του, τον οδήγησε στην δωρεά της προσωπικής του  βιβλιοθήκης η οποία φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας.

Καλό σου ταξίδι στην αιωνιότητα αγαπημένε μας συγχωριανέ.

Για το Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Φαρακλάτων

Ο Πρόεδρος

Παπαναστασάτος  Δημήτριος

O Σπύρος Λουκάτος Ιστορικός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ένας σημαντικός άνθρωπος του Νησιού μας απεβίωσε πλήρης ημερών.

Με την ιστορική του έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση του Ριζοσπαστισμού, μέσω του συγγραφικού του έργου συνέβαλλε τα μέγιστα στην διάσωση των ιστορικών δεδομένων στην Κεφαλλονιά.

Χαρακτηριστικό δείγμα της συμπεριφοράς του Ιστορικού είναι η προσφορά της βιβλιοθήκης του στο Πολιτιστικό Κέντρο ¨Παναϊτ Ιστράτι¨ του χωριού Φαρακλάτων.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς και η Κοινωφελής Επιχείρηση, θέλοντας να τιμήσουν τον άνθρωπο αλλά και το έργο του, σκοπεύουν να οργανώσουν ημερίδα, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Άγγελος Κωνσταντάκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης συγκλήθηκε σήμερα εκτάκτως, όταν με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Δρα Ιστορικού Σπύρου Λουκάτου.

Ο Σπύρος Λουκάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1915. ‘Ηταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχο­λής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστήριο στέλεχος του τοπικού ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της Κατο­χής. Μετά τη Βάρκιζα (1945) απολύεται από τη δημόσια Εκπαίδευση, όπου υπηρετούσε, ενώ αντι­μετώπισε δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 βρισκόταν στην Αθήνα, όπου εργαζόταν στην ιδιωτική εκπαίδευση και αργότερα διορίζεται στην Ανώτερη Εκπαί­δευση.

Παράλληλα επιδιδόταν με υπευθυνότητα και συνέπεια στην επιστημονική μελέτη και την αρχει­ακή έρευνα με αποτέλεσμα μια πλούσια συγγραφική συγκομιδή.

Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε πνευματικά μάχιμος, αλλά και πάντα πρόθυμος να βοη­θήσει κάθε νέο επιστήμονα.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης είχε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενήσει πλήθος μελετών του στους τόμους της περιοδικής έκδοσής του «ΚΥΜΟΘΟΗ» και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς το συγγραφέα, του είχε αφιερώσει τον 19ο τόμο του περιοδικού.

Επίσης ο εκλιπών είχε εμπιστευθεί στο Σύνδεσμό μας το εξαιρετικό του πόνημα «Η Επτανησιακή Πολιτική Σχολή των Ριζοσπαστών», το οποίο και εξέδωσε (2009).

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του το Δ. Σ. αποφάσισε τα εξής:

  1. Να παραστεί αντιπροσωπία του Δ.Σ. στη νεκρώσιμη ακολουθία.
  2. Αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό για ενίσχυση του Γηροκομείου Αργοστολίου.
  3. Να εκφραστούν θερμότατα συλλυπητήρια στους οικείους του.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και στον υπό έκδοση 24° τόμο του περιοδικού «KΥΜΟΘΟΗ»
  1. Για το Διοικητικό ΣυμβούλιοΝα αφιερώσει στη μνήμη του Σπύρου Λουκάτου την προγραμματιζόμενη για τις 22 Οκτω­βρίου 2014 ημερίδα για το Ριζοσπαστισμό.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!!

Ο Πρόεδρος               Δημήτρης Ζαβιτσιάνος

Η Γραμματέας         Νίκη Αλεξάτου

Η ΤΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του ιστορικού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Λουκάτου.

Ο Σπύρος Λουκάτος έζησε τις διώξεις που έζησαν όλοι όσοι αγωνίστηκαν κατά των φασιστών από τον τόπο μας.

Συνέβαλε με το έργο του στην καταγραφή των γεγονότων της ΕΑΜικής αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το έργο του αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη ιδιαίτερα για τη νεολαία, σήμερα που επιχειρείται όσο ποτέ άλλοτε η διαστρέβλωση της Ιστορίας και ο φασισμός σηκώνει κεφάλι.

ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του ιστορικού και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Λουκάτου. Ο Σπύρος Λουκάτος βίωσε στο πετσί του τις διώξεις από το επίσημο ελληνικό κράτος και τους κατατρεγμούς όσων αγωνίστηκαν για το διώξιμο των ιταλών φασιστών και των γερμανών ναζί από τη γη μας, για μια Ελλάδα με το λαό αφέντη στον τόπο του. Έζησε το δήθεν πατριωτισμό της αστικής τάξης της χώρας μας και τη δήθεν βοήθεια των εγγλέζων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Η ιστορική καταγραφή του για το λαϊκό κίνημα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, διαχρονικά και με έμφαση στην εποποιία των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, είναι μοναδική. Αποδεικνύει ότι η ιστορία είναι αντικειμενική μόνο όταν καταγράφεται από τη σκοπιά της κοινωνικής προόδου, από τη σκοπιά της ρήξης με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων και όχι με το συμβιβασμό μαζί της.

Τα κείμενα του Σπύρου Λουκάτου θα παραμείνουν πηγές για τους ιστορικούς του μέλλοντος, ακαταμάχητα ντοκουμέντα για το γεγονός πως όταν θεριέψει ο γίγαντας λαός καμιά αλυσίδα δεν τον κρατά. Σήμερα ο φασισμός – ναζισμός σηκώνει κεφάλι, οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη γη με αίμα, ο κοσμοπολιτισμός και ο εθνικισμός εναλλάσσονται σαν όπλα στη φαρέτρα της αστικής τάξης σε βάρος της κοινωνικής προόδου. Σ΄ αυτές τις συνθήκες τα έργα του Σπύρου Λουκάτου, με την οδυνηρή αλλά και αξιοζήλευτη πείρα που συγκεντρώνουν, οφείλουν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς, τους γονιούς, τους μαθητές, τον κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να αντληθεί δύναμη για τις μάχες που έρχονται. Αυτό είναι το «μνημόσυνο» που πρέπει σε κάθε πραγματικό ιστορικό επιστήμονα και κοινωνικό αγωνιστή.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας

Οι λέξεις φαντάζουν λίγες και ανεπαρκείς, οι φράσεις ημιτελείς και ελλιπείς, η δύναμη του λόγου τελικά ωχριά, μπροστά στο μέγεθος  της προσφοράς, την ποιότητα του έργου, το μεγαλείο  και την δυναμική ανθρώπων όπως ο Σπύρος ο Λουκάτος.

Ο ερευνητής, ο αγωνιστής, ο υπηρέτης και εκφραστής της γνώσης, ο δάσκαλος, ο δικός μας δάσκαλος, έφυγε μόνο σαν σώμα, καθώς η ψυχή του, το πνεύμα του, το σύνολο της παρουσίας του, αποτυπώνεται στην διδαχή, στη δράση, την γραφή και το πόνημα της σκέψης του. Όλων αυτών, των ωραίων και σπουδαίων, που διατηρούνται και θα διατηρηθούν ζωντανά, ουσιαστικά, ανεξίτηλα χαραγμένα στο χρόνο, στις μνήμες, την καρδιά όλων μας.

Ευχαριστούμε τον Σπύρο τον Λουκάτο, που μας έδωσε την δυνατότητα να ταξιδεύσουμε εμείς και οι μελλοντικές γενεές  στο χρόνο και στο χώρο,  με οδηγό την ίδια την  ιστορία μας,  αξιοποιώντας αυτά, τα μεγάλα και αληθινά που μας πρόσφερε, παραμένοντας μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή. Ευχόμαστε συλλυπητήρια στους οικείους του, με την βεβαιότητα ότι όσο αγαπάμε τον τόπο μας, όσο σεβόμαστε την ταυτότητά μας, αυτό το ταξίδι μας, θα είναι γόνιμο και διαρκές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Παναγής Δρακουλόγκωνας