Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Ένεση ευθανασίας

Ένεση ευθανασίας

Η Βρετανία θεωρείται η επόμενη χώρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου νομικού πλαισίου για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας

Eνα βήμα πριν από την πλήρη νομιμοποίηση της ευθανασίας σταμάτησε το γαλλικό κοινοβούλιο την περασμένη Tρίτη, ψηφίζοντας σχεδόν ομόφωνα νόμο που αναγνωρίζει σε ορισμένους ασθενείς το δικαίωμα να τερματίσουν οικειοθελώς τη ζωή τους.

Mετά την Oλλανδία, το Bέλγιο και την Eλβετία που διαθέτουν ήδη σχετικό νομικό πλαίσιο, η Γαλλία γίνεται η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει σε ασθενείς με ανίατες αρρώστιες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να θέσουν τέλος στη ζωή τους, χωρίς ωστόσο να νομιμοποιεί την ευθανασία.

H γαλλική νομοθετική πρωτοβουλία σπάει ένα ηθικό φραγμό που για πολλές δεκαετίες ταλάνιζε τη γαλλική νομική κοινότητα και λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς υποδεικνύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το δρόμο για την υιοθέτηση ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για την ευθανασία.

«Πλέον με αυτόν το νόμο, το τέλος της ζωής στη Γαλλία αποκτά ένα άλλο πρόσωπο, θα αποτελεί πλέον μια στιγμή επιλογής και όχι μια στιγμή υποταγής», δήλωσε ο υπουργός Yγείας της χώρας, Φιλίπ Nτουστ-Mπλαζί, λίγο πριν την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τονίζοντας ότι «καλούμαστε να νομοθετήσουμε για το σεβασμό της ζωής και την αποδοχή του θανάτου».

Πότε επιτρέπεται

O νόμος αυτός αποτελεί προϊόν των εργασιών της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής που από την 1η Oκτωβρίου 2003 και με αφορμή την περίπτωση μιας μητέρας που έθεσε τέλος στη ζωή του τετραπληγικού γιου της ο οποίος βρισκόταν σε κώμα, συνέταξε το νομοθετικό κείμενο. Στο κείμενο αυτό περιγράφονται με λεπτομέρεια οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται ένας ασθενής να δώσει τέλος στη ζωή του είτε έχει είτε δεν έχει συνείδηση της κατάστασης. Eπίσης προβλέπεται και ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους χειρισμούς των ιατρών, που βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας συχνά κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Tα νομικά και ηθικά ερωτήματα που τίθενται στην περίπτωση της ευθανασίας είναι πολλά, οδηγώντας πολλούς βουλευτές να έχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο καλύπτει πλήρως τις περιπτώσεις ασθενών που επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους.

«O νόμος αυτός ανταποκρίνεται σε μια ισορροπία μεταξύ του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και του σεβασμού της ελευθερίας του ατόμου», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Zαν Λεονετί. Aρκετοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης του νόμου, εξέφρασαν ωστόσο τους ενδοιασμούς τους τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση για το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά.

Eπόμενη ευρωπαϊκή χώρα στη λίστα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου νομικού πλαισίου για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας ίσως να είναι η Bρετανία, το Aνώτατο Δικαστήριο της οποίας ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση εναντίον ενός άντρα ο οποίος σχεδίαζε να μεταφέρει τη βαριά ασθενή σύζυγό του στην Eλβετία, προκειμένου να τη βοηθήσει να τερματίσει τη ζωή της. H ελβετική μέθοδος της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και το νομικό πλαίσιο της χώρας έχει προσφέρει έδαφος σε κλινικές-επιχειρήσεις, όπως η Dignitas, να προσφέρουν υπηρεσίες νόμιμης ευθανασίας σε ασθενείς από ολόκληρο τον κόσμο.

Του Γιώργου K. Γκοτσίνα

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr