Aπάντηση του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλλονιάς στον κ.Γ.Σολωμό

Την κατωτέρω επιστολή αποστείλαμε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με την παράκληση να δημοσιευτεί στην ενότητα επιστολές αναγνωστών και αποτελεί απάντηση του συλλόγου μας σε επιστολή του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ κ.Γρ.Σολωμού που είχε δημοσιευθεί στην ίδια θέση , σχετική με την επιδότηση του ΝΑΤ από το κρατικό προϋπολογισμό.

 Κύριε Διευθυντά,

Πέρασε βέβαια κάποιος χρόνος, πριν πέσει στην αντίληψή μας η επιστολή του τέως υφυπουργού και διοικητή του ΙΚΑ, κ.Γρηγ.Σολωμού στο φύλλο σας της 6ης Απριλίου 2012 (στήλη Γράμματα αναγνωστών), όπου εκφράζει κάποιες περίεργες απόψεις, ότι για τους «ασφαλισμένους στην ΠΝΟ» δεν είναι «ηθικό και δίκαιο» να πληρώνει ο λαός ένα δις τον χρόνο, για να επιδοτείται το ΝΑΤ.

Κατ’αρχήν, στα τυπικά : Η ΠΝΟ δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο.

Στην ουσία , στον κ.Σολωμό ήδη έχουν απαντήσει ο συνάδελφος, Κώστας Σιώνης με επιστολή του που αναρτήθηκε στο Blog ΑΝΤΙΜΑΜΑΛΟ (anti-mamalo.blogspot.gr), την ίδια μέρα, η κ.Κατερίνα Σβύνου, μέσω του περιοδικού ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ , τεύχος ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, όπου τον προτρέπει να εφαρμόζει το σλόγκαν – διαφήμιση της τσίχλας «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς», και «όταν δεν έχεις ζήσει καταστάσεις, δεν έχεις το δικαίωμα να κρίνεις, οπότε καλύτερα να το βουλώνεις και να κάθεσαι στη γωνίτσα σου».

Του έχει «απαντήσει» ήδη, 10 χρόνια πριν κάνει αυτήν την δήλωση, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (τεύχος 1-6-2002) : «Η κάλυψη του ελλείμματος του ΝΑΤ δεν αντιπροσωπεύει ουσιαστική επιδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας αλλά ετεροχρονισμένη κάλυψη υποχρεώσεων του Δημοσίου από άσκηση κοινωνικής , νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής κατά το παρελθόν».

Του έχει ήδη «απαντήσει» ο συνάδελφος του κ.Μ.Μπεντενιώτης, στο βιβλίο-μελέτη του «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ» Πειραιάς 2001.

Του «απαντά « επίσης ο συνάδελφος του στην διοίκηση του ΙΚΑ κ.Μιλτιάδης Νεκτάριος, όταν χαρακτηρίζει σαν «ένα από τα μεγαλύτερα ΑΙΣΧΗ (η υπογράμμιση δική μας) της μεταπολίτευσης την δραστική και συνεχιζόμενη μείωση των συντάξεων, σε ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους συγκροτούν τις γενιές που έζησαν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο». Αλλά τα «αίσχη» είναι έργα ανθρώπων, στους οποίους αρμόζουν και κάποιοι χαρακτηρισμοί, αισχρός, αφιλότιμος, ανήθικος.

Και εμείς οι ναυτικοί της Κεφαλονιάς θέλουμε να πληροφορήσουμε τον κ.Σολωμό, ότι το μόνο που ζητάμε, είναι μόνο δικαιοσύνη. Το ταμείο μας ήταν το πλουσιότερο ταμείο της χώρας, κι’όταν εμείς ταξιδεύαμε, η πρώτη μεταπολεμική γενιά, ήμασταν 120-130.000 εν ενεργεία ναυτικοί και περί τους 8.000 συνταξιούχους, επιζήσαντες των τορπιλισμών του πολέμου και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, στους οποίους οι πολιτικοί που κυβερνούσαν δίνανε ψίχουλα σαν σύνταξη.

Αντίθετα χορηγούσαν αφειδώς «θαλασσοδάνεια», αγόραζαν ακίνητα που οι πωλητές καθόριζαν την τιμή τους, τα ενοικίαζαν με ενοίκια το 10% της πιάτσας, τώρα εγκαταλειμμένα τα περισσότερα και είχαν μεταβάλει το ΝΑΤ σε Άγιο Παντελεήμονα, στον οποίο κατέφευγε κάθε άσχετος κουτσός και στραβός, ένα κέντρο διασκέδασης, «σκυλάδικο» όπου οι «θαμώνες» διοικήσεις του διασκέδαζαν, με σαμπάνιες, σπάσιμο πιάτων, και πανέρια με λουλούδια, ήδη από τα πρώτα χρόνια (επερώτηση στην συνεδρίαση της Βουλής στις 19-3-1963 του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ναυάρχου ΠΝ Χαράλαμπου Ρουχωτά για τα πεπραγμένα της περιόδου 1954-1963 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του συλλόγου μας «Η ΘΑΛΑΣΣΑ» τεύχος 12 και βρίσκεται αναρτημένη στο site του συλλόγου www.alidromos.gr , στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να κατηγορήσει κάποιος τους ναυτικούς για τα πεπραγμένα άλλων. Κι’ούτε άγνοια μπορούν να επικαλούνται, όφειλαν να γνωρίζουν.

Κι’εμείς απορούσαμε από πού πηγάζει το τελευταίο «αίσχος» της μείωσης των συνάξεων του ΝΑΤ από το πρώτο ευρώ, ενώ στους στεριανούς συνταξιούχους για το τμήμα της σύνταξης τους πάνω από 1300 ευρώ.

Τώρα ξέρουμε.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία

 Με εντολή του Δ.Σ.

 Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Παγουλάτος

Συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν.

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam