Απαράδεκτοι όροι ακτοπλοϊκής μεταφοράς επιβατών και μαθητών

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τους απαράδεκτους όρους στις συνθήκες μεταφοράς των μαθητών που επέστεφαν από εκδρομή στις 5 Απρίλη, με το πλοίο που εκτελεί το βραδινό δρομολόγιο Αστακός – Σάμη. Συγκεκριμένα 34 μαθητές του Γενικού Λυκείου Κεραμειών και 22 του Γυμνασίου Σάμης, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, αντιμετώπισαν το εξής απαράδεκτο φαινόμενο:

Βρέθηκαν να αναμένουν να επιβιβαστούν στο πλοίο ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ, ανοικτού τύπου και γνωστής σε όλους μας (περιορισμένης) χωρητικότητας, γύρω στα 240 άτομα, όπως καταμέτρησαν οι συνάδελφοι. Ο αρμόδιος λιμενικός υπάλληλος τους ενημέρωσε πως «μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι 210 άτομα, αφού στις γιορτές του Πάσχα, εφαρμόζεται το καλοκαιρινό πρωτόκολλο μεταφοράς». Οι συνοδοί καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για τους πλημμελείς όρους ασφάλειας – λόγω του όγκου των επιβατών – και απαίτησαν να γίνει καταμέτρηση πριν αποπλεύσει το καράβι. Τέθηκε το ερώτημα στον λιμενικό «πού θα καθίσουν οι μαθητές» και η απάντηση ήταν «ας καθίσουν στο κατάστρωμα». Σημειώνουμε ότι ο καιρός ήταν άσχημος (βροχερός και κρύος) και είχε αρκετά μποφόρ. Κάτω από την πίεση των εκπαιδευτικών και στην αναμονή για την καταμέτρηση κατέβηκε ένα μεγάλο κομμάτι επιβατών και, τελικά, αναγγέλθηκε από τις λιμενικές αρχές πως πάνω στο πλοίο βρίσκονται 160 επιβάτες και άρα μπορούσε να γίνει ο απόπλους (με μεγάλη καθυστέρηση). Οι συνθήκες μεταφοράς των επιβατών ήταν άθλιες.

Αυτά συμβαίνουν όταν οι εν λόγω σχολικές εκδρομές είχαν έγκαιρα δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool, πράγμα που, υποτίθεται, γίνεται για να υπάρχει πρόβλεψη από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, λιμενικό κλπ) σε μέτρα ασφαλείας για τους μαθητές. Τα γεγονότα επιβεβαιώνονται και από την απίστευτη ταλαιπωρία που τράβηξαν (τραβούν) και οι μικροί μαθητές Δημοτικού του Ληξουρίου, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου για το ίδιο δρομολόγιο, μετά από καταγγελίες γονέων για την υπερφόρτωση κατέβηκαν από το πλοίο και με δύο λεωφορεία κατευθύνθηκαν προς Κυλλήνη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως η ασφάλεια των επιβατών και μάλιστα ανήλικων μαθητών γίνεται θύμα της κερδοφορίας των εφοπλιστών και του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου που την προστατεύει. Η πρόσφατη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ-ΚΙ, της Ένωσης Γονέων, των μαθητικών συμβουλίων και των Θιακών και Κεφαλονιτών της Αθήνας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, αποκάλυψε ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο δρα ασύδοτα. Τίποτε δεν έχει αλλάξει με τη νέα συγκυβέρνηση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

 • Να διερευνηθούν σε βάθος και άμεσα οι καταγγελίες για υπερφόρτωση του πλοίου.
 • Να ληφθούν μέτρα για την άμεση και ασφαλή επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού του Ληξουρίου και την ενδεχόμενη κάλυψη των εξόδων διαμονής τους.
 • Τακτικές – ασφαλείς – φθηνές συγκοινωνίες για το λαό.
 • Κατάργηση των μνημονίων, του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και του Νόμου 2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών της χώρας.
 • Καθημερινά δρομολόγια από Ιθάκη και Κεφαλονιά προς Πάτρα και Κυλλήνη, χειμώνα – καλοκαίρι.
 • Τακτική καθημερινή σύνδεση των δύο νησιών μας.
 • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες.
 • Μείωση 50% των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι, αναπληρωτές και νέοι εκπαιδευτικοί).
 • Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία και εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών των λιμενικών εγκαταστάσεων.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς.
 • Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας, από δημόσιο φορέα, με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα.
 • Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών, που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας σε Αντιπεριφέρεια τη Δευτέρα 6 Απριλίου 1.30 το μεσημέρι και στη συνέχεια στο Δήμο Κεφαλονιάς. Θα έχουν προηγηθεί την ίδια μέρα παραστάσεις σε Εισαγγελία Αργοστολίου (12.30 το μεσημέρι) και λιμεναρχείο. Καλούμε γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικούς, σε επαγρύπνηση και δράση.

Αργοστόλι 5/04/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
email