Από τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ περίπατο των μαθητών της ΚΝΕ στα Κυκλώπεια

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ περίπατος των μαθητών της ΚΝΕ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ περίπατος των μαθητών της ΚΝΕ

Το Σάββατο 5 Μάρτη οι ΚΝίτες μαθητές μαζί με μικρούς και μεγάλους φίλους της ΚΝΕ συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο που διοργάνωσε η ΟΒ Μαθητών στα μονοπάτια της Αρχαίας Κράνης (2χλμ ΝΑ του Αργοστολίου) διασχίζοντας μια πανέμορφη ημιορεινή διαδρομή με πλούσια βλάστηση από περνάρια, εγκαταλειμμένους ελαιώνες και πεύκα καθώς η φύση στο πέρασμα των χρόνων έχει σκεπάσει τα έργα της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο, δίνοντας διαρκώς στον περιπατητή την αίσθηση ότι ανακαλύπτει από την αρχή ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που το αγνοούσε μέχρι τώρα.

Στη διάρκεια του περιπάτου έγινε εκτενέστατη αναφορά από το Μ.Βαλεντή, στέλεχος του ΚΚΕ, στην ιστορία που περικλείουν τα τείχη αυτά, ιστορία που ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων, από τον 3ο περίπου π.Χ αιώνα και φτάνει ως και τον Β’ Π.Π.. Στη διαδρομή αυτή οι συμμετέχοντες είχαν κυριολεκτικά την ευκαιρία να περπατήσουν από  την αρχαιότητα ώς το σήμερα, καθώς συναντούσαν μπροστά τους κομμάτια από την αρχαία εποχή, από τη βυζαντινή εποχή, από τη σύγχρονη. Στη συνέχεια οι νεολαίοι είχαν την ευκαιρία με ορμή και ενθουσιασμό να παίξουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, όπου ο «θησαυρός» ήταν δύο αυθεντικά κράνη, ένα ιταλικό και ένα γερμανικό του Β’ ΠΠ, μέσα σε ένα ιταλικό ξύλινο κιβώτιο που περιείχε, τότε, υγειονομικό υλικό, συνδέοντας έτσι και με απτό τρόπο το χθες και το σήμερα του τόπου μας.

Στην παρέμβασή της, η σ. Ευδοξία Αβραμοπούλου, μέλος του ΤΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ, τόνισε χαρακτηριστικά: “Όλα αυτά που είδαμε σήμερα, όλα αυτά που πολύ σύντομα συζητάμε σήμερα, γιατί θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος, μας οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ότι το τέλος της ιστορίας δεν έχει φτάσει, ότι ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν είναι ανίκητος, αλλά αντίθετα έχει φτάσει η ώρα του να πάρει τη θέση του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπως οι προκάτοχοί του, η φεουδαρχία και η δουλοκτησία και στη θέση του να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πολέμους για τα συμφέροντα των πλουσίων, χωρίς ξεριζωμένους πρόσφυγες και νεκρά μωρά στα παγωμένα νερά του Αιγαίου που τρέχουν για να ξεφύγουν από τα πυρά των τζιχανιστών, των ΝΑΤΟικών και των άλλων καπιταλιστών. Χωρίς ανεργία, χωρίς αστέγους και υποσιτισμένα παιδιά.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αγωνιστούμε να κερδίσουμε μια ζωή ελεύθερη κι ωραία, τη ζωή που μας αξίζει, με παιδεία και υγεία δωρεάν για όλους, μικρούς και μεγάλους, για το δικαίωμά μας στην άθληση και τον πολιτισμό, με ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές, για μια ζωή ολόκληρη και γεμάτη. Μια ζωή που ο εργαζόμενος λαός μας θα είναι αφέντης στον τόπο του γιατί θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και δεν του  κλέβει τον ιδρώτα κανένα αφεντικό. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός, γι΄αυτόν παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και σ’ αυτόν το δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα καλούμε τον καθένα σας!”