Απολογισμός καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στα νησιά του Ιονίου

Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στα νησιά του Ιονίου

Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στα νησιά του Ιονίου

Στατιστικά στοιχεία και δείκτες που αφορούν την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στα νησιά του Ιονίου το 2015

Εξαρθρώθηκαν συστηματικά κυκλώματα που διακινούσαν ηρωίνη, κοκαΐνη και κάνναβη

Συνελήφθησαν συνολικά 300 άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών σε 251 ποινικές υποθέσεις

Κατασχέθηκαν 81 κιλά κάνναβης, περισσότερα από 13 κιλά ηρωίνης και 1.5 κιλό κοκαΐνης

Η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της, σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, από τις καταστροφικές συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών και η συστηματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων που τα διακινούν.

Το 2015 η συστηματική καταπολέμηση αυτών των κυκλωμάτων από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας, είχε ως αποτέλεσμα να εξαρθρωθούν πολυμελή κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης, να κατασχεθούν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και να εντοπιστούν φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης.

Ο εντοπισμός αυτών των κυκλωμάτων, η ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολουθούν και η ταυτοποίηση των ατόμων που εμπλέκονταν στηρίχθηκε σε πολυεπίπεδη αστυνομική έρευνα, που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στις εισαγγελικές αρχές των Ιονίων Νησιών, συνολικά 300 άτομα τους οποίους βαρύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ -ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

Από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκαν 300 συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα σε ένα έτος, ενώ συνολικά σχηματίσθηκαν 251 δικογραφίες για αντίστοιχα αδικήματα.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συλλήψεων που αποτυπώνονται στο παραπάνω γράφημα επισημαίνεται:

• ο αριθμός των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ουσιών, που εξαρθρώθηκαν (πέντε διαφορετικές περιπτώσεις)
• ο μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων σε αυτές τις υποθέσεις καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθούσαν κατά περίπτωση για την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης
• οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι και το μέγεθος των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν κατά περίπτωση, ενώ σε σύγκριση με τις ποσότητες που κατασχέθηκαν το αντίστοιχο περσυνό χρονικό διάστημα (2014), υπήρξε ποσοστιαία αύξηση στην κατάσχεση στην ηρωίνη της τάξης του 464% , 77% στην κοκαΐνη, καθώς και 10% στα δενδρύλλια κάνναβης.

Αναλυτικότερα κατασχέθηκαν, (13.185) γραμμάρια ηρωίνης, (1.174) γραμμάρια κοκαΐνης, (81.844) γραμμάρια κάνναβης, 314 δενδρύλλια καθώς και 2.323 χάπια απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών.

email