Αργοπεθαίνει» ο τουρισμός στα Επτάνησα

Τουρισμός στα Επτάνησα

Ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο και αυτό αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους καταστηματάρχες.

Αισθητή μείωση παρατηρούν στα έσοδά τους οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού στα πιο κοσμοπολιτικά νησιά των Επτανήσων.

Νησιά όπως η Λευκάδα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα που αποτελούσαν κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού, δεν σταματούν να μετρούν τα σημάδια της κρίσης.

” Ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο και αυτό αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους καταστηματάρχες. Πλέον, οι τουρίστες ταξιδεύουν με τα λεγόμενα ”γκρουπς” και διοχετεύονται σε μεγάλες ξενοδοχιακές μονάδες, με αποτέλεσμα οι μικρότερες επιχειρήσεις να υφίστανται μεγάλο πλήγμα.

Οι τιμές έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά το πρόβλημα παραμένει . Εκείνο που τον τελευταίο καιρό έχει κατά κάποιο τρόπο βελτιωθεί, είναι η άφιξη των Ελλήνων της βόρειας Ελλάδας μιας και μέσω της Εγνατίας πλέον το ταξίδι μέχρι την Ηγουμενίτσα διαρκεί μόνο δύο ώρες” δήλωσε στο metrogreece.gr o πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας κύριος Σταμάτης Πελαής.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Κεφαλονιά. Πιο συγκεκριμένα, στο Αργοστόλι, την πόλη με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση του νησιού, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ποτέ. ” Δουλεύω 40 ολόκληρα χρόνια στο χώρο του τουρισμού και τη φετινή κατάσταση δεν την έχω ξαναζήσει.

Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο. Για τη φετινή σεζόν η πρώτη άφιξη στην επιχείρησή μας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί, ειδικά εδώ, στο Αργοστόλι. Τα έσοδα είναι μηδενικά και οι περισσότεροι στην περιοχή θα καταφύγουμε στο λουκέτο”, δηλώνει στο metrogreece.gr η κυρία Βρισηίδα, ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων στο Αργοστόλι.

Η Λευκάδα, το μοναδικό νησί που δεν απαιτεί ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βλέπει την τουριστική της κίνηση να μειώνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Οι Έλληνες σπάνια την επισκέπτονται για τις διακοπές τους ενώ από φέτος έχει παρατηρηθεί αύξηση των αφίξεων κυρίως από Βαλκανικές χώρες. ” Η κίνηση στο νησί μας έχει μειωθεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Οι τιμές έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Ακόμη και τα δωμάτια που κοστίζουν 15 ευρώ παραμένουν άδεια.

Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μονάχα τη χώρα μας αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, τα πράγματα είναι το ίδιο δύσκολο τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Μια μικρή αύξηση αφίξεων από τις Βαλκανικές χώρες έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα αλλά πρόκειται για κάτι παροδικό.

Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Η μαύρη εργασία πριν τα μνημόνια άγγιζε το 50%. Πλέον, έχει ξεπεράσει το 70%”, επεσήμανε στο metrogreece.gr ο κύριος Νίκος Σταματέλος, πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας.

Τα πράγματα δεν διαφέρουν ούτε στην κοσμοπολίτικη Ζάκυνθο. ” Πλέον μας επισκέπτονται μόνο ξένοι τουρίστες, κι αυτοί αραιά. Η έντονη ζωή του Λαγανά αποτελεί πλέον παραελθόν” μας είπε ο κύριος Γιάννης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στο Λαγανά.

email
Πηγή άρθρου: metrogreece.gr