Διαμαρτυρία για τη σεισμόπληκτη Παλλική

Σεισμόπληκτο Ληξούρι

Σεισμόπληκτο Ληξούρι

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ αναδεικνύει με δύναμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Νομό και πιο πολύ η κατεξοχήν σεισμόπληκτη περιοχή του Νομού, η Παλλική.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε:

 • Με καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών και στις αποσπάσεις, με μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών -αφού δεν έχουν γίνει ούτε καν οι προβλεπόμενοι από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό μόνιμοι διορισμοί. Πάνω από 55 είναι τα κενά των εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια – Λύκεια στο Νομό κατά τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, χώρια την ειδική αγωγή που η κατάσταση είναι δραματική. Οι ελλείψεις στα ειδικά σχολεία και τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής φθάνουν το 90% των αναγκών. Τα πραγματικά κενά είναι ακόμη περισσότερα και σαν σωματείο τα υπολογίζουμε σε 80 περίπου. Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού, αφορούν συνολικά 19 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον 25 χιλιάδες και «κύριος είδε» πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν.
 • Με κυβερνητικές πιέσεις για 25άρια, 27άρια και 30άρια τμήματα.
 • Με τη μεταφορά «στον αέρα» για 600 μαθητές στο Νομό και με ένα άθλιο οδικό δίκτυο.
 • Με πλήρη ανεπάρκεια των κρατικών υπηρεσιών υγείας σε προσωπικό και μέσα για τα πιστοποιητικά υγείας των μαθητών.
 • Με όλα τα «χτυπημένα» από το σεισμό σχολεία είτε στα ανθυγιεινά κοντέινερς και σε απαράδεκτες συνθήκες είτε σε άλλα κτίρια για τα οποία δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος και δεν λήφθηκαν στοιχειώδη μέτρα (σκάλες διαφυγής, αντιμετώπιση του προαυλισμού σε δρόμους κλπ). Τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα δεν εκκινούν. Στο Ληξούρι αν δεν μπει άμεσα «μπροστά» το νέο Λύκειο και το Μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ τα σχολεία θα αδυνατούν να λειτουργήσουν. Για το κτιριακό συγκρότημα στο Φαραώ, όπου οι εργασίας έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων, κανείς δε γνωρίζει τι έχει γίνει σε σχέση με την ανταπόκριση του εργολάβου στα μέτρα ασφαλείας που είχαν συμφωνηθεί.
 • Με τα παιδιά 2.200 οικογενειών στο Νομό με σπίτια «κόκκινα» ή «κίτρινα» από το σεισμό, στην πλειονότητά τους από την Παλική, να μην έχουν λύσει το πρόβλημα της στέγης, να μην παίρνουν οι γονείς τους το επίδομα ενοικίου και να φορολογούνται κι από πάνω για τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μαζί με τη  ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο που φέρνει και άλλα νέα βάρη στις ζωές των εργαζομένων και φορτώνει τη λαϊκή οικογένεια, με  νέα βάρη, με νέα ταξικά εμπόδια για τη μόρφωση των παιδιών της:

 • Με την “προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αύξηση ωραρίου, για νέες συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων.
 • Με την επέκταση της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας για τους μαθητές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, για παιδιά κάτω των 18 ετών, ενάντια στα δικαιώματά τους για ουσιαστική μόρφωση.
 • Με το βούρδουλα της λεγόμενης αξιολόγησης – αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε “καλά” και “κακά”. Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.
 • Με τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους τους έχουν καταδικάσει τη νεολαία στην ανεργία, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συντάξεις, με τη μαγκούρα στη δουλειά, μόνιμο υποζύγιο να πληρώνει φόρους δυσβάσταχτους για να για να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων, για να θησαυρίζουν τα μια χούφτα πλουτοκράτες.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική η ΕΛΜΕ-ΚΙ, μαζί με την Ένωση Γονέων, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια! Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας δεν σταμάτησαν ούτε το καλοκαίρι ούτε με την έναρξη των σχολείων. Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Παλικής δραπέτευσε από την συνάντηση με μαθητές – γονείς και εκπαιδευτικούς τη μέρα του αγιασμού. Συνολικά η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) επιδόθηκε σε μια επίδειξη των ελάχιστων μέτρων που πάρθηκαν κάτω από πίεση και μόλις τις τελευταίες μέρες (όπως η ασφαλτόστρωση στο 2ο Δημοτικό Ληξουρίου). Η Δημοτική Αρχή, βάζει πλάτη στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που έχουν συναποφασίσει ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ –ΠΟΤΑΜΙ και γενικότερα στις αναδιαρθρώσεις που προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Κανένας μόνος του στην κρίση!

Ως δάσκαλοι των παιδιών των λαϊκών οικογενειών διεκδικούμε υλικοτεχνική υποδομή και απαιτούμε κανένα σχολείο να μη φορτώνει με μακροσκελείς λίστες, ούτε ένα ευρώ στην πλάτη των γονιών που έχουν τσακιστεί από την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική! Βάζουμε μπρος ξανά τα μαθήματα αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ-ΚΙ.

Να εμποδίσουμε την παραπέρα ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων που διευρύνεται και παγιώνεται με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας.

Απαιτούμε:

 • Σύγχρονες – ασφαλείς σχολικές υποδομές για όλο το Νομό. Τώρα νέο κτίριο για το Λύκειο Ληξουρίου και για τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Δρομολόγηση συνολικά των πέντε νέων συγκροτημάτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας στο Νομό, αντισεισμικός έλεγχος και μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών παντού.
 • Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
 • Στελέχωση των σχολείων και των δομών ειδικής αγωγής και του ΚΕΔΔΥ.
 • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους για υλικά, αναλώσιμα κ.α.
 • Δωρεάν μετακίνηση και διασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας.
 • Μόνιμη σταθερή εργασία και τακτική αμοιβή για τις καθαρίστριες.

Εμείς έχουμε τη δύναμη!

Εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε μνημόνια και βάρβαρα μέτρα!

Ο πλούτος δεν μπορεί να μοιραστεί δίκαια όταν διαχειριστές του είναι οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους στις κυβερνήσεις.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Παλικής σε

παράσταση διαμαρτυρίας

στο Δημαρχείο Ληξουρίου (Άγιος Νικόλαος),

τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη

και ώρα 9.30 πμ.

Αργοστόλι 13/9/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Η Αντιπρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Ποταμιάνου Σοφία Φαρακλός Βαγγέλης
email