Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Κεφαλονιάς: Όχι στις καταργήσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία

Σχολεία

Σχολεία

Καταγγέλλουμε την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης αναφέρει πως «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Μάλιστα, αποστέλλονται και πίνακες στα σχολεία με στήλη η οποία αναφέρει τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού.

Να θυμίσουμε ότι πριν από δυο μήνες δόθηκε εντολή στους διευθυντές των Δημοτικών, τις προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων αλλά και τους διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη την Ελλάδα, να συμπληρώσουν πόσοι μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα στο survey! Μάλιστα το Υπουργείο έδινε κατεύθυνση 2 τ.μ. για κάθε νήπιο-προνήπιο και 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου!

Είναι φανερό που στοχεύουν, σαρωτικές συμπτύξεις/ συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων άμεσα και χάσιμο οργανικών θέσεων! Και όπως επαναλαμβάνεται διαρκώς από την κυβέρνηση κατάργηση οργανικής = απόλυση.

Οι μαθητές έχουν ανάγκες και δικαιώματα.

Η εξέλιξη αυτή θα φέρει:

 • Επιπλέον υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
 • Νέους κινδύνους ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.
 • Περισσότερα ατυχήματα για τους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου.
 • Γενικά η διαβίωση των μαθητών θα χειροτερέψει. Επιπλέον θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν!
 • Ταυτόχρονα θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. Επιβεβαιώνουν και από την πλευρά αυτή την πρόθεσή τους να μηδενίσουν τους μόνιμους διορισμούς και να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δηλαδή θα αυξήσουν την απλήρωτη εργασία.

Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων.

Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.

 1. Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
 2. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
 3. 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανώτατο όριο ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού και σε Γυμνάσιο – Λύκειο.
 4. Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.

Διεκδικούμε:

 1. Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.
 2. Κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 3. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.

Επιβεβαιώνουμε και ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτή την περσινή εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας σχετικά με ιδρύσεις – αναβαθμίσεις σχολείων στην Κεφαλονιά.

email